Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2024

Να κάνουμε όλοι το χρέος μας

του Κωνσταντίνου Π. Λαμπρινόπουλου* 

Ένα από τα θέματα που απασχολούν τον λαό (πολιτικό κόσμο και πολίτες) είναι το θέμα του χρέους του κράτους, η βιωσιμότητα του και ο τρόπος εξυπηρέτησης του.

Το θέμα είναι σοβαρό και εκείνο που πρέπει να μας απασχολήσει είναι όχι η προσωρινή αλλά η ουσιαστική διαχείριση του για το μέλλον. Για την σωστότερη κατανόηση του προβλήματος θα πρέπει να παραθέσουμε και να αναλύσουμε όλα τα δεδομένα που υπάρχουν στην παγκόσμια οικονομία σήμερα.

·        Το θέμα του χρέους απασχολεί όλες τις οικονομίες των χωρών παγκοσμίως, ακόμα και τις πιο προηγμένες.

·        Το χρέος για τη χώρα μας δεν είναι μια νέα ιστορία, είναι ένα γεγονός που ξεκίνησε μετά την απελευθέρωση της χώρας το 1821 και την δημιουργία του Ελληνικού Κράτους. Από την εποχή εκείνη εισήλθαν στην ζωή μας έννοιες όπως Χρέος , Μνημόνιο κλπ. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το πρώτο δάνειο – βοήθεια από τους ξένους εταίρους μας (Αγγλία , Ρωσία , Γαλλία ) του τέλους του 1800 εξοφλήθηκε μόλις πριν λίγα χρόνια.

·        Είναι βασικό επίσης να αναλυθεί γιατί τα Κράτη και οι Οικονομίες μπαίνουν στην διαδικασία δανεισμού. Οι λόγοι του δανεισμού αφορούν την ανασυγκρότηση των χωρών, αφορούν ανάπτυξη ή αφορούν κόστος λειτουργίας του Κράτους, δηλαδή μισθούς συντάξεις και εξυπηρέτηση άλλων παλιών δανείων που λόγω έλλειψης παραγωγής ή αδυναμίας είσπραξης εσόδων δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν.

·        Είναι σαφές ότι τα τελευταία χρόνια το Ελληνικό Κράτος δημιουργούσε επιπλέον χρέη μέσω δανεισμού για να καλύψει τρέχουσες υποχρεώσεις.

·        Το παγκόσμιο χρέος , με βάση τις ανακοινώσεις των διεθνών οργανισμών, αυξάνεται με υψηλούς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια με κύριο χαρακτηριστικό την έλλειψη αντικρισμάτων, με αποτέλεσμα η παγκόσμια οικονομία να βρίσκεται μπροστά σε μια μεγάλη παγκόσμια ύφεση.

Πέραν όμως αυτών και για να επανέλθουμε στο ελληνικό πρόβλημα,  θα πρέπει επιτέλους να σοβαρευτούμε σαν λαός και να απαντήσουμε με ειλικρίνεια στις πιο κάτω ερωτήσεις:

1.      Αφού στην περίπτωση της Ελλάδας το χρέος προέρχεται από τα ελλείμματα που παρουσιάζονται στον προϋπολογισμό, Πρέπει ή δεν πρέπει να εξαφανίσουμε αυτά τα ελλείμματα;

2.      Πως και γιατί δημιουργήθηκε αυτό το χρέος;  Και αυτή την ερώτηση δεν πρέπει να την απαντήσουμε για λόγους πολιτικών ευθυνών αλλά για λόγους ουσίας, να δούμε δηλαδή τα προβλήματα και να τα αντιμετωπίσουμε στην ρίζα τους.

3.      Τι σημαίνει διαγράφω χρέος και πόσο εφικτό είναι; Μήπως ακόμα και αν διαγραφεί ως δια μαγείας όλο το χρέος μας, σε λίγα χρόνια θα το ξαναδημιουργήσουμε αν ακολουθήσουμε τις ίδιες πολιτικές;

4.      Είναι το θέμα χρέους μόνο θέμα των πολιτικών ή ακουμπάει ουσιαστικά τόσο στην κουλτούρα όσο και στην ενεργοποίηση όλων των πολιτών αυτής της χώρας και στην αλλαγή πορείας που όλοι πρέπει να δεσμευτούμε ότι θα ακολουθήσουμε;

5.      Τέλος πρέπει να αποφασίσουμε έχει αυτή η χώρα και αυτός ο λαός τις δυνατότητες να αντιμετωπίσει την παρούσα κατάσταση και δεσμεύεται να το κάνει ή όχι;

6.      Και τέλος πρέπει να απαντήσουμε στο εξής ερώτημα:  είναι το χρέος και η βιωσιμότητα του το βασικό μας πρόβλημα ή μήπως πρέπει όλοι οι Έλληνες να καταλάβουμε  ότι είναι ΧΡΕΟΣ ΜΑΣ να λύσουμε το πρόβλημα μας και να βάλουμε την χώρα μας στην θέση που της αρμόζει, και μόνο έτσι θα εξασφαλίσουμε την Βιωσιμότητα του Οικονομικού Χρέους και των υποχρεώσεων της χώρας.

Γνωρίζουμε όλοι μας ότι η Ελληνική Εταιρία Διοικήσεως Επιχειρήσεων τα πενήντα δύο χρόνια της ιστορίας της προσπάθησε, συνεχίζει και θα συνεχίσει να προσπαθεί  να βελτιώσει νοοτροπίες, διαδικασίες, και να αναπτύξει την γνώση ώστε να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα των Στελεχών και των Επιχειρήσεων στην χώρα μας. Κατόρθωσε να το κάνει και παράλληλα να αναπτύσσεται σε ένα περιβάλλον που είχε πολλά προβλήματα. Αυτό έγινε γιατί το σύνολο των εργαζομένων, συνεργατών Μελών και υποστηρικτών είχαν ένα πολύ μεγάλο ΣΚΟΠΟ (Purpose) σε αυτό που έκαναν και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να είναι πολύ ισχυρή η δέσμευσή τους για την επιτυχία, και τελικά οδήγησαν την Εταιρία στην μέχρι σήμερα πορεία της.

Με το ίδιο σκεπτικό πρέπει να απαντήσουμε στα πιο πάνω θέματα και αυτό προσωπικά θεωρώ ότι πρέπει να είναι το κύριο έργο του Πολιτικού Κόσμου αυτής της χώρας. Παράλληλα, όμως, στον διάλογο και στον προβληματισμό θα πρέπει να βασιλεύει η ειλικρίνεια, γιατί μερικοί από τους κύριους λόγους που οι πολίτες δεν δεσμεύονται σε μεγαλύτερα Οράματα είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης,

Η έλλειψη σκοπού, η μη ύπαρξη ξεκάθαρων στόχων, και όλα αυτά ουσιαστικά αποδεικνύουν την έλλειψη Ηγεσίας.

Οι απαντήσεις από όλους μας στις πιο πάνω ερωτήσεις, από την στιγμή που κατανοούμε την ουσία τους δεν θα διαφέρουν πολύ, εξ άλλου είναι θέματα που όλα τα Στελέχη αλλά και ο απλός κόσμος αντιμετωπίζει στην καθημερινότητα του. Άρα, προσωπική μου άποψη είναι ότι το χρέος είναι βιώσιμο μόνο αν εμείς θέλουμε να το κάνουμε βιώσιμο. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει όλοι οι πολίτες συμπεριλαμβανομένου και του πολιτικού κόσμου της χώρας να κάνουν το ΧΡΕΟΣ ΤΟΥΣ, που είναι να εμπνευσθούν από το μεγαλείο και την ιστορία αυτής της  χώρας , να προβληματισθούν ουσιαστικά για το πώς φθάσαμε μέχρι εδώ και να δεσμευθούν ότι θα αυξήσουν την παραγωγικότητα τους, την αποτελεσματικότητα τους και θα συνεργασθούν για το μεγάλο Όραμα, να πάμε την ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΡΟΣΤΑ.

Η Ελληνική Εταιρία Διοικήσεως Επιχειρήσεων δηλώνει και παρούσα και πρωτοπόρος σε αυτήν την προσπάθεια.

 *προέδρος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ)

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ