Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Ναυτική δύναμη, υπό γερμανική διοίκηση, κατευθύνεται τώρα στο Αιγαίο

Ο διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη, ο αμερικανός στρατηγός Φίλιπ Μπρίντλαβ, «δίνει αυτήν τη στιγμή διαταγή στη μόνιμη ναυτική δύναμη…να αναπτυχθεί στο Αιγαίο Πέλαγος χωρίς καθυστέρηση και να αρχίσει εκεί τις δραστηριότητες παρακολούθησης», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ παρουσιάζοντας την ναυτική επιχείρηση που θα αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση και για την πραγματοποίηση της οποίας έδωσε σήμερα την έγκρισή της η Ατλαντική Συμμαχία.

«Το ΝΑΤΟ και όλες οι πλευρές που συμμετείχαν στις συνομιλίες σήμερα το πρωί εξέφρασαν τη βούληση του ΝΑΤΟ να υποστηρίξει και να συμμετάσχει στην επιχείρηση αυτή», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας.

Από την πλευρά της, η υπουργός Αμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό πρακτορείο, ότι το ΝΑΤΟ συμφώνησε για τη ναυτική επιχείρηση στο Αιγαίο για την παρακολούθηση των προσφυγικών ροών και την αντιμετώπιση των διακινητών και πρόσθεσε ότι η νατοϊκή επιχείρηση πρέπει να αρχίσει το συντομότερο δυνατόν.

«Είναι σημαντικό τώρα να δράσουμε με ταχύτητα», δήλωσε η γερμανίδα υπουργός Αμυνας. Θα είναι η πρώτη φορά που το ΝΑΤΟ, αμυντικός στρατιωτικός οργανισμός, ο οποίος μέχρι σήμερα είχε αρνηθεί να εμπλακεί στην χειρότερη προσφυγική κρίση που γνωρίζει η Ευρώπη από το 1945, πραγματοποιεί τέτοια επιχείρηση παρακολούθησης.

Το Βερολίνο, η Αγκυρα και η Αθήνα ζήτησαν χθες το βράδυ επισήμως από τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ την οργάνωση «αποστολής παρακολούθησης στο Αιγαίο Πέλαγος».

Αντικείμενο είναι να υπάρξει «μία καθαρή οπτική της κατάστασης στις τουρκικές ακτές», όπου ανθούν οι δραστηριότητες των διακινητών προσφύγων και μεταναστών, χάρη στην ανταλλαγή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο, σύμφωνα με γερμανική κυβερνητική πηγή.

«Οι τρεις χώρες επεσήμαναν την ανάγκη για το ΝΑΤΟ να δράσει γρήγορα και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι απολύτως σύμφωνες, διότι διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, διευκρινίζοντας ότι η πρόταση των τριών χωρών συνίσταται στην «επέκταση της ναυτικής επιχείρησης του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο», η οποία σήμερα τελεί υπό τη διοίκηση της Γερμανίας, «ώστε να αντιμετωπισθεί η προσφυγική κρίση».

Συγκεκριμένα, το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχουν οι 28 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ «έδωσε εντολή προς τις στρατιωτικές αρχές να γνωμοδοτήσουν για τους τρόπους πραγματοποίησης αυτής της επιχείρησης», εξήγησε ο Αστον Κάρτερ.

«Αυτοί θα εξετασθούν στη συνέχεια από το Στρατιωτικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ και μετά θα υποβληθούν στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο που δίνει το πράσινο φως για κάθε στρατιωτική επιχείρηση», διευκρίνισε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ