Το Αζερμπαϊτζάν δηλώνει έτοιμο για συνομιλίες με την Αρμενία με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά τη νικηφόρα επίθεσή του στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπως δήλωσε σήμερα ένας σύμβουλος του Αζέρου προέδρου.
Ωστόσο το Μπακού δεν θα συμμετάσχει σε μια ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στην Ισπανία όπου το θέμα του θύλακα αναμενόταν να συζητηθεί.
«Το Αζερμπαϊτζάν είναι έτοιμο να συμμετάσχει προσεχώς στις Βρυξέλλες σε τριμερείς συναντήσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το Αζερμπαϊτζάν και τη Αρμενία», δήλωσε ο Χικμέτ Χατζίεφ, σύμβουλος του Αζέρου προέδρου Ιλχάμ Αλίεφ, στο X (πρώην Twitter).
Οι συνομιλίες ανάμεσα στην Αρμενία και στο Αζερμπαϊτζάν αναμενόταν να είναι ένα από τα θέματα των συζητήσεων στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής που διοργανώνεται σήμερα στη Γρανάδα.
Το Μπακού πήρε με μια επίθεση-αστραπή απέναντι στους Αρμενίους του Νογκόρνο Καραμπάχ , το οποίο από τότε έχει αδειάσει από ένα τεράστιο τμήμα του πληθυσμού του. Έχουν απομείνει ελάχιστοι κάτοικοι, ενώ από 1ης Ιανουαρίου 2024 ουσιαστικά θα πάψει να υφίσταται.
Όμως την παραμονή της συνόδου κορυφής ο Ιλχάμ Αλίεφ γνωστοποίησε ότι δεν πρόκειται να πάει, με έναν αξιωματούχο της χώρας του να κάνει λόγο για «αντιαζερική ατμόσφαιρα». Ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν, ο οποίος από την πλευρά του μετέβη στη σύνοδο, εξέφρασε λύπη για αυτή την απόφαση.
Σύμφωνα με τον Χικμέτ Χατζίεφ, η χώρα του επέλεξε να μην συμμετάσχει λόγω της «πολιτικής στρατιωτικοποίησης» της Γαλλίας στον Καύκασο, της στάσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην περιοχή, και της απουσίας της Τουρκίας.
Όμως αυτό «δεν σημαίνει πως αρνούμαστε τις συνομιλίες με την Αρμενία», επέμεινε.
Παράλληλα, η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν αλληλοκατηγορήθηκαν σήμερα για πυρά εναντίον των στρατιωτών τους στα σύνορα, χωρίς να αναφέρουν τραυματισμούς.
Στη Γρανάδα, απουσία του Ιλχάμ Αλίεφ, ο Νικόλ Πασινιάν θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Ο Αρμένιος πρωθυπουργός συναντήθηκε επίσης με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Η Αρμενία, που προσέγγισε τελευταία τη Δύση, δεν διστάζει πλέον να επικρίνει τις ενέργειες της Μόσχας. Επικύρωσε επίσης αυτή την εβδομάδα την προσχώρηση στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, το οποίο εξέδωσε την άνοιξη ένταλμα σύλληψης του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για την παράνομη μεταφορά παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία.