Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, καθώς με 16 ναι, 5 παρών, 1 όχι και μια απουσία (αυτή της Χρυσής Αυγής) δεν πέρασε η πρόταση της κυβέρνησης για τη σύνθεση του ΕΣΡ, η οποία χρειαζόταν τρεις ψήφους ακόμη.
Νωρίτερα, το θέμα της συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης – η οποία απαιτείται προκειμένου να προχωρήσει η υπόθεση του διαγωνισμού με τις τηλεοπτικές άδειες -, «σκόνταψε» σε ακόμη ένα εμπόδιο, με τη Νέα Δημοκρατία να έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να συναινέσει αν πρώτα δεν αποσυρθεί ο «νόμος Παππά».
Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, αιφνιδίασε όταν είπε ότι προσχωρεί στην πρόταση υπέρ του ονόματος του Ροδόλφου Μορώνη για την προεδρία του ΕΣΡ και του Βασίλη Μουλόπουλου ως αντιπροέδρου, αποσύροντας την υποψηφιότητα Πολύδωρα, στην προσπάθεια να επιτύχει συναίνεση.
Ο ίδιος έβαλε επίσης στο τραπέζι την υποψηφιότητα του Νίκου Κιάου ως μέλους, μετά την απόσυρση του ονόματος Πολύδωρα.
«Εκφράσαμε αντίθεση στο νόμο Παππά και την τροπολογία 2Α. Το ΣτΕ δικαίωσε τις αιτιάσεις μας. Είπαμε ότι η κυβέρνηση οφείλει να αποσύρει τις αντισυνταγματικές διατάξεις. Τότε θα συναινέσουμε για ΕΣΡ», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Νίκος Δένδιας από τη μεριά της ΝΔ.
«Εμείς δεν θα ψηφίσουμε την πρόταση αυτή, και σας δηλώνω ευθέως ότι δεν θα ψηφίσουμε και καμία άλλη πρόταση, αν δεν συμφωνήσουμε στο κείμενο για την κατάργηση του νόμου», πρόσθεσε ο ίδιος, ενώ αντιδράσεις, παρά την αλλαγή στην πρόταση Βούτση, υπήρξαν και από ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι.
Μετά και τις τελευταίες αντιδράσεις, ο κ. Βούτσης άλλαξε εκ νέου την πρότασή του, επιμένοντας στο πρόσωπο του Ροδόλφου Μορώνη για επικεφαλής του ΕΣΡ, αλλά προτείνοντας για αντιπρόεδρο τον Νίκο Κιάο.
Ωστόσο, μετά και τις τελευταίες αλλαγές, υπέρ της πρότασης ψήφισανΠΑΣΟΚ και Ποτάμι. “Παρών” η Νέα Δημοκρατία και το ΚΚΕ (ανεξαρτήτως προσώπων) και κατά η Ένωση Κεντρώων, με αποτέλεσμα η πρόταση της κυβέρνησης να μην συγκεντρώσει τις απαιτούμενες ψήφους.