Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Ναυάγιο στην Πύλο: Ομολόγησε ένας εκ των συλληφθέντων διακινητών

Τον γύρο του κόσμου κάνει η συγκινητική στιγμή στο λιμάνι της Καλαμάτας, όπου Σύρος πρόσφυγας αγκαλιάζει τον 18χρονο αδερφό του που σώθηκε. Oι κραυγές απόγνωσης των συγγενών που με φωτογραφίες στα χέρια αναζητούν τα αγαπημένα του πρόσωπα στις λίστες επιζώντων και αγνοουμένων, συγκλονίζουν. Δεκάδες διασωθέντες μεταφέρθηκαν ήδη στη δομή φιλοξενίας στη Μαλακάσα, ενώ οι Αρχές συλλέγουν συνεχώς νέα στοιχεία για τη δράση των εννέα Αιγυπτίων συλληφθέντων.

Στα κρατητήρια του Λιμεναρχείου Καλαμάτας θα παραμείνουν μέχρι τη Δευτέρα οι οκτώ από τους εννιά συλληφθέντες για το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο. Ο ένας νοσηλεύεται φρουρούμενος στο νοσοκομείο της πόλης. Είναι όλοι τους Αιγύπτιοι, από 20-40 ετών.

Αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες, μεταξύ άλλων, για πρόκληση ναυαγίου, εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονία από αμέλεια, έκθεση ζωής σε κίνδυνο. Πήραν προθεσμία και θα απολογηθούν τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο ένας εκ των συλληφθέντων ομολόγησε πως είναι διακινητής. Περιέγραψε μάλιστα τι προηγήθηκε του απόπλου από την Αίγυπτο και τι ακολούθησε επάνω στο αλιευτικό μέχρι τη στιγμή της βύθισης του σκάφους. Αντίθετα, οι υπόλοιποι αρνούνται ότι είναι μέλη του κυκλώματος διακίνησης και επιμένουν ότι δεν έχουν καμία ανάμειξη με την υπόθεση.

Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Σιακαντάρης, επανέλαβε ότι το Λιμενικό προσέγγισε το μοιραίο αλιευτικό δύο ώρες πριν το ναυάγιο και δεν έχει καμία σχέση με τη βύθιση του σκάφους.«Το Λιμενικό προσέγγισε το αλιευτικό δύο ώρες πριν το ναυάγιο – Έλαβε απάντηση «No help…Go Italy». Οι επιβαίνοντες αρνήθηκαν κάθε βοήθεια και το αλιευτικό συνέχισε την πορεία του. Δεν μπορεί να συναρτάται η προσέγγιση του Λιμενικού με τη βύθιση του σκάφους μόνο και μόνο χρονικά», είπε συγκεκριμένα.Μάλιστα, το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος διευκρίνισε αργότερα ότι 3 ώρες πριν από βύθιση του αλιευτικού, ελληνικό σκάφος το πλησίασε, έριξε σκοινί και έδεσε στο πλάι το ψαράδικο για λίγα λεπτά, προκειμένου να διαπιστώσει την κατάσταση του πλοίου αλλά και να συνομιλήσουν οι Έλληνες αξιωματικοί με τους κυβερνήτες του σκάφους.

Από την πλευρά του ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς συγκάλεσε διευρυμένη σύσκεψη με υπουργούς και υπηρεσιακούς παράγοντες για όλα τα ζητήματα που αφορούν στο σεβασμό των δικαιωμάτων των διασωθέντων αλλά και των κατηγορουμένων, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο δικαίωμα επικοινωνίας όσων μεταφέρθηκαν στη δομή της Μαλακάσας.

Αποκαλυπτικές είναι οι μαρτυρίες των επιζώντων του ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου, σε διεθνή ύδατα. Μπορεί να κατάφεραν να σωθούν αλλά είδαν τις οικογένειες τους, τις γυναίκες και τα παιδιά τους, να βυθίζονται στα νερά της Μεσογείου μαζί με το σαπιοκάραβο που ξεκίνησαν να ταξιδεύουν για μία καλύτερη ζωή.

«Άκουσα από το δορυφορικό κανάλι μεγάλο πλοίο να ρωτάει αν χρειαζόμαστε βοήθεια και ο καπετάνιος μας απάντησε, όχι», αναφέρει χαρακτηριστικά 24χρονος Πακιστανός, ο οποίος αναγνώρισε μεταξύ των διασωθέντων μέλη της ομάδας των διακινητών.

Τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ταξίδευαν οι επιβάτες του αλιευτικού σκάφους περιέγραψε στο enikos.gr η νοσηλεύτρια του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Κατερίνα Τσατά, ενώ στη συνέχεια αποκάλυψε μία συγκλονιστική μαρτυρία δύο προσφύγων που εξαιτίας του τραγικού ναυαγίου ανέπτυξαν φιλικούς δεσμούς.

«Δύο πρόσφυγες που ήταν πολύ ταλαιπωρημένοι μας περιέγραψαν τις τραγικές συνθήκες κάτω από τις οποίες ταξίδευαν λέγοντας ότι ουσιαστικά ο ένας ήταν δίπλα στον άλλον με λυγισμένα τα γόνατα προς το στήθος, χωρίς τη δυνατότητα να τα τεντώσουν, τα είχαν αγκαλιάσει με τα χέρια τους, ενώ κάθονταν με το κεφάλι τους σκυφτό»

«Αμέσως μετά, οι δύο μετανάστες έβαλαν τα κλάματα ο ένας στην αγκαλιά του άλλου και είπαν: “Εγώ είμαι από τη Συρία εκείνος από την Αίγυπτο, δεν γνωριζόμασταν πριν το ναυάγιο, αλλά πλέον έχουμε γίνει οι καλύτεροι φίλοι επειδή μας ένωσε το τραγικό γεγονός”», ανέφερε.

Σοκ προκαλούν, επίσης, οι μαρτυρίες για τους αδίστακτους διακινητές, οι οποίοι τους πήραν τα χρήματα λέγοντας ψέματα για τις συνθήκες του ταξιδιού αλλά και για τον αριθμό των επιβαινόντων.

«Ο χειριστής και ο μηχανικός του σκάφους μάλλον θα πνίγηκαν. Υπήρχαν όμως δύο άτομα που έκαναν κουμάντο. Μας έλεγαν να κάτσουμε σε συγκεκριμένες θέσεις για να μη γέρνει το σκάφος, μας φοβέριζαν συνέχεια και μας έδιναν να πιούμε βρώμικο νερό ενώ αυτοί έπιναν καθαρό. Ένα άτομο μόνο φορούσε σωσίβιο, το οποίο το είχε φέρει μόνος του. Στο σκάφος δεν υπήρχαν σωσίβια. Στην αρχή είχαν πει ότι θα ταξιδεύαμε 400 άτομα και τελικά ήμασταν 700», αποκαλύπτει ένας εκ των διασωθέντων.

Τοπικός παράγοντας της Καλαμάτας μίλησε με διασωθέντα, ο οποίος του περιέγραψε: «Όταν έφευγαν είπαν “750 άτομα κλείσαμε”. Είναι σίγουρα πολλοί στο αμπάρι, πιέστηκε και αυτός να μπει στο αμπάρι, αρνήθηκε και αυτό τον έσωσε».

Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι συνθήκες κατά τη διάρκεια του πενθήμερου ταξιδιού ήταν δραματικές: «Υπήρχε άτομο που επισκεύαζε τη μηχανή αλλά συνέχεια χάλαγε. Όταν ένα πλοίο μας πέταξε νερό το πήραν όλο οι Αιγύπτιοι. Τσακωθήκαμε και μετά μας έδωσαν. Μας έδινε φαγητό μόνο εάν του δίναμε λεφτά, μας έβριζε και μας χτυπούσε. Έκανε παρέα με τον καπετάνιο».

Συγγενής αγνοουμένου τόνισε: «Μου είπε ότι μόλις μπήκε μέσα στο καράβι είπε “εδώ χωράνε 50 παιδιά και έβαλαν 750 παιδιά“. Λέει 100% θα πάει μέσα στο νερό. Εγώ λέω κατέβα, μην πας σε αυτό το καράβι. Με το ζόρι τους βάζανε μέσα. Ήταν μαφία, είχαν πιστόλια και είχαν και μαχαίρια».

Παράλληλα, οι διασωθέντες περιέγραψαν την οργάνωση των εγκληματικών δικτύων διακίνησης ανθρώπων στη Λιβύη: «Στη Λιβύη μείναμε σε σπίτι μαζί με 200 άτομα. Την επόμενη μέρα μας πήγαν με 12 οχήματα σε άλλο σπίτι στο Τομπρούκ. Μετά με φορτηγά μας πήγαν σε παραλία. Εκεί με μικρά σκάφη μας μετέφεραν στο αλιευτικό μπλε σκάφος, όπου δύο άτομα έκαναν κουμάντο και μας είπαν που θα κάτσουμε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύνταγμα: Πρόστιμο 310.000 ευρώ σε γνωστό κέντρο αισθητικής μετά από καταγγελίες πελατών

Νέο θρίλερ με πλοίο στα ανοιχτά της Πύλου: Πληροφορίες για ιστιοφόρο με 60 επιβαίνοντες που κινδυνεύει

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ