Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Ναυάγιο Ζακύνθου: Ο Δήμος Ζακύνθου δεν παζαρεύει την περιουσία του

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ζακύνθου ασχολήθηκε με το θέμα που έχει προκύψει μετά και τις αποκαλύψεις του eReportaz και της εφημερίδας ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ,  και έχει δημιουργήσει επίσης σοβαρό πρόβλημα στο ΣΥΡΙΖΑ. Κατά την διάρκεια της πεντάωρης συνεδρίασης το Δημοτικό Συμβούλιο του νησιού τάχθηκε κατά των συμβιβαστικών διαθέσεων που προτάσσουν διλήμματα στο όνομα «της ανάπτυξης και του καλού του τόπου». Το μήνυμα του συμβουλίου ήταν σαφές: «Δεν παζαρεύουμε με κανέναν την περιουσία του Δήμου μας!»

Το ιστορικό της υπόθεσης

Μετά τις αποκαλύψεις της εφημερίδας “ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ”προέκυψε εισαγγελική παρέμβαση και στο πλαίσιο της προκαταρκτικής κλήθηκε να καταθέσει ο εκδότης της “Μ”, Πέτρος Κουσουλός. Το αντικείμενο της έρευνας που διενεργεί εισαγγελέας Πρωτοδικών είναι να κατονομαστούν τα δύο στελέχη της κυβέρνησης που ακούγονται να συνομιλούν με τους εκπροσώπους της εταιρείας, με κατηγορούμενους τοπογράφους αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, προκειμένου να μην ολοκληρωθεί η έρευνα και να καλυφθούν ακόμη και πλαστογραφίες που υπήρχαν στον φάκελο της επένδυσης!

Διαβάστε όλες τις αποκαλύψεις μας “Πρώην υπουργοί μπλέκουν με το “Βατοπέδι no2” & Ναυάγιο Ζακύνθου: Ο Πιτσιόρλας, ο Σαγιάς και οι επενδυτές  και εδώ

Η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ζακύνθου

Την περίμεναν πολύ και πολλοί στο νησί την 5η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ζακύνθου, η οποία διεξήχθη την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου, με θέμα τη δημοτική περιουσία που συμπεριλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, στην αγοραπωλησία των 15.000 στρεμμάτων στα Ορεινά. Οι προσδοκίες, ποικίλες. Ο στόχος μεγαλεπήβολος: Ο Δήμος να αφήσει πίσω το «κακό» παρελθόν του, δηλαδή οικονομικές ατασθαλίες, αμέλεια σκόπιμη και μη, αβελτηρία, γραφειοκρατία, επιλήψιμες συμπεριφορές αξιωματούχων κ.λπ.

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Ζακύνθου, 19.02.2020. Στο κέντρο, ο δήμαρχος Ζακύνθου, Νικήτας Αρετάκης. Δεξιά, ο προϊστάμενος του Τμήματος Περιουσιολογίου και Δημοτικής Περιουσίας του Δήμου Ζακύνθου, Διονύσης Τουρκάκης

Ο δήμαρχος Νικήτας Αρετάκης, ενημερώνοντας το συμβούλιο για τα συμπεράσματά του από την επίσκεψή του στα γραφεία της αγοράστριας εταιρείας Pimana S.A. (κατόπιν προσκλήσεως των δικηγόρων της), ανέφερε τα εξής: Η εικόνα της κατασκευαστικής εταιρείας (γραφεία, εξοπλισμός, οργάνωση, προσωπικό κ.ά.) δεν παρέπεμπε σε μια επιχείρηση που θα μπορούσε να αναλάβει μια επένδυση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Το πρόχειρο πλάνο-σκαρίφημα που του έδειξαν δεν ήταν καθόλου κατατοπιστικό (μάλιστα του ανέφεραν ότι ένα πιο ακριβές σχέδιο θα είναι έτοιμο σε 14 μήνες). Όταν η συζήτηση έφτασε στο θέμα της διεκδίκησης της περιουσίας του Δήμου στα Ορεινά, η πρόεδρος της Pimana έσπευσε να τονίσει ότι, όχι μόνο δεν υπήρξε διεκδίκηση εκ μέρους της προηγούμενης δημοτικής αρχής, αλλά ο τότε δήμαρχος επέδωσε τιμητική πλακέτα στην εταιρεία ενόψει της μεγάλης επένδυσης, πράγμα που προκάλεσε έκπληξη στον κ. Αρετάκη, ο οποίος ξεκαθάρισε αμέσως ότι η θέση του είναι εντελώς διαφορετική.

«Τους κατέστησα γνωστό», είπε, «ότι, αν δεν έχουν την υποστήριξη των κατοίκων στην περιοχή και δεν έχουν γνωστοποιήσει τα σχέδιά τους, είναι καταδικασμένη οποιαδήποτε προσπάθειά τους. […] Ο προβληματισμός μου δεν ήταν ότι αυτοί θα καταστρέψουν την περιοχή […], αλλά ότι δεν μιλάμε για σοβαρή εταιρεία. Πέρασε ο σεΐχης πέρυσι το καλοκαίρι και τους είπε “Συνεχίστε”, αλλά του χρόνου μπορεί να τους πει “Δεν μας συμφέρει αυτή η επένδυση” και τελικά να μείνει έτσι η περιοχή». Στο σημείο αυτό, ο κ. Αρετάκης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σε όσους διαπραγματεύονται την επένδυση, διότι, όπως είπε, «υπάρχουν σοβαρότατες πιθανότητες να αγοραστεί η έκταση αυτή και τελικά να μείνει αναξιοποίητη, έχοντας στερήσει από τους κατοίκους μια τεράστια έκταση που θα μπορούσε, σε άλλη στιγμή, να χρησιμοποιηθεί κατά διαφορετικό τρόπο».

Η αναξιοπιστία της εταιρείας

Μετά την ενημέρωση του δημάρχου, παρενέβη ο Αντώνης Κασσιμάτης, επικεφαλής της παράταξης «Ζάκυνθος – Ανατροπή – Αναγέννηση», ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στο ότι η πρόεδρος της Pimana S.A. ανέφερε πως δεν υπήρξε ποτέ διεκδίκηση της περιουσίας εκ μέρους του Δήμου. Μη κρύβοντας την έκπληξή του, θύμισε σε όλους τα εξής: «[…] Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ζακύνθου τον Φεβρουάριο-Απρίλιο του 2017, η πρόεδρος της εταιρείας παρακολουθούσε την ακροαματική διαδικασία και, μάλιστα, κατέθεσε. Σε αυτή την ακροαματική διαδικασία […] ο Δήμος έκανε πρόσθετη παρέμβαση […] διεκδικώντας συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία. Κύριε δήμαρχε, η πρόεδρος […] σας είπε ότι δεν άκουσε ποτέ τον Δήμο να διεκδικεί μέρος της πωληθείσας έκτασης; […] Έλεγε ψέματα! Η κυρία Μπεσάρα ήταν παρούσα στο δικαστήριο […] Είναι κοροϊδία! […] Βλέπουμε για ποια αξιοπιστία ενημέρωσης μιλάμε». Στο σημείο εκείνο, ο κ. Αρετάκης, σχολίασε: «Αυτό που είπε ο κύριος Κασσιμάτης είναι πάρα πολύ σοβαρό, γιατί επιβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται για μια σοβαρή εταιρεία».

Στοιχεία για τη δημοτική περιουσία
Ο Διονύσης Τουρκάκης, προϊστάμενος του Τμήματος Περιουσιολογίου και Δημοτικής Περιουσίας του Δήμου Ζακύνθου, ενημέρωσε για την πορεία της έρευνας για τη δημοτική περιουσία από την υπηρεσία του (σύνταξη τοπογραφικών, αποδοχές κληρονομιάς κ.ά.). Κατόπιν, αναφέρθηκε αναλυτικά στην επιχώριο περιουσία, λέγοντας ότι πρέπει να ανατεθεί η διαδικασία κατοχύρωσής της σε κάποιον που γνωρίζει το αντικείμενο. Επελέγη ο συνταγματολόγος Γεώργιος Κασιμάτης, ο οποίος έχει αντίστοιχη εμπειρία από τα Κύθηρα. Όσον αφορά την περιουσία του Δήμου στα Ορεινά, είπε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Υπάρχει πληθώρα στοιχείων που αποδεικνύει την ύπαρξη κοινοτικής-δημοτικής περιουσίας στην εν λόγω έκταση: ένορκες βεβαιώσεις αγροφυλάκων, αποφάσεις κοινοτικών συμβουλίων για ενοικίαση βοσκήσιμων χώρων, οι οποίες προσδιορίζουν έκταση 20.000 στρεμμάτων, που ξεκινά από τη θέση “Στόμιο”, “Στρώση”, “Κάθισμα” μέχρι τις “Ομαλές” κ.λπ. […] Υπάρχουν ξεκάθαρα χώροι που ανήκουν στον Δήμο στη συγκεκριμένη αγοραπωλησία και που πρέπει να διεκδικηθούν. Πρέπει να γίνει διεκδικητική αγωγή και να δηλωθεί στο Κτηματολόγιο η περιουσία αυτή. Από εκεί και πέρα, θα αποφασίσουν τα δικαστήρια».

Η απογραφή του 1970
Ένα σημαντικό στοιχείο ήρθε στο φως κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, όταν ο Α. Κασσιμάτης ρώτησε τον κ. Τουρκάκη αν, στην απογραφή που διεξήγαγε ο ίδιος, έλαβε υπόψη του την απογραφή του 1970, την οποία είχε διατάξει το υπουργείο Εσωτερικών. Οι νομάρχες ήταν υποχρεωμένοι να καταγράψουν αναλυτικά τα στοιχεία της κοινοτικής περιουσίας εκείνη την εποχή. Στους πίνακες που καταρτίστηκαν το 1970, υπάρχουν και οι συγκεκριμένες εκτάσεις που περιλαμβάνονται στην αγοραπωλησία. Η απάντηση του κ. Τουρκάκη ήταν ότι δεν γνώριζε την ύπαρξη αυτής της απογραφής, επισημαίνοντας παράλληλα ότι την απογραφή του 2012 δεν την είχε κάνει ο ίδιος. Ο κ. Κασσιμάτης, σε υψηλούς τόνους, ανέφερε ότι στην απογραφή του 1970 έχουν καταγραφεί 213.000 στρέμματα δημοτικής περιουσίας, έκταση διόλου ευκαταφρόνητη. Τέλος, το σημαντικό αυτό έγγραφο αποφασίστηκε να κατατεθεί στην υπηρεσία που διερευνά τη δημοτική περιουσία.

«Παράβαση καθήκοντος η μη διεκδίκηση όλης της δημοτικής περιουσίας»

Ο Γιώργος Αρμένης, επικεφαλής της παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε τη Ζάκυνθο», ήταν κατηγορηματικός: «Σήμερα το θέμα μας δεν είναι να κουβεντιάσουμε για καμία επένδυση και για κανένα συμβόλαιο […] Σήμερα, εμείς, ως υπάλληλοι που υπηρετούμε το δημόσιο συμφέρον, πρέπει να προασπίσουμε τη δημοτική περιουσία. Κάθε σπιθαμή της. Και πρέπει να πάρουμε εκείνες τις αποφάσεις που θα μας διασφαλίζουν ότι […] αύριο δεν θα μπορεί κανείς να μας θίξει ηθικά και νομικά, γιατί πρόκειται για παράβαση καθήκοντος η μη διεκδίκηση όλης της δημοτικής περιουσίας, με τις αντίστοιχες μεθοδεύσεις».

Σημαντική ήταν η υπενθύμιση ακόμα μίας παραμέτρου από τον Παναγιώτη Αβράμη, δημοτικό σύμβουλο της παράταξης «Ανάδραση», ο οποίος, απευθυνόμενος στον κ. Τουρκάκη, ανέφερε: «Στα στοιχεία που έχετε συλλέξει ως υπηρεσία υπάρχουν Πρακτικά από την Επιτροπή Απαλλοτριώσεων που υπήρχε στις νομαρχίες τα προηγούμενα χρόνια; […] Από τα Πρακτικά αυτά μπορούμε να αντλήσουμε χρήσιμα στοιχεία για περιουσίες που πιθανόν να μην έχουν καταγράψει ή να μη γνώριζαν οι πρόεδροι διαχρονικά. […] Έχω, π.χ., στη διάθεσή μου έγγραφο που αναφέρει συγκεκριμένη έκταση στην κοινότητα Βολιμών». Ο κ. Τουρκάκης απάντησε ότι βρίσκονται σε επικοινωνία με τη Διεύθυνση Γεωργίας, ώστε να κάνουν έρευνα στα Αρχεία της.

Η αυτοτελής πρόσθετη παρέμβαση του Δήμου Ζακύνθου

Στην ερώτηση του κ. Κασσιμάτη αν η έκθεση του 2016 που είχε συντάξει ο κ. Τουρκάκης κατατέθηκε στην ακροαματική διαδικασία το 2017 και, αν όχι, γιατί, η απάντηση του επικεφαλής του Περιουσιολογίου του Δήμου ήταν «Δεν κατατέθηκε και δεν ξέρω γιατί». Κατόπιν, ο κ. Κασσιμάτης διάβασε ένα χωρίο από τη σελίδα 32 της αυτοτελούς πρόσθετης παρέμβασης του Δήμου Ζακύνθου, την 1η Αυγούστου 2016: «[…] Ειδικότερα, ο Δήμος είναι αδιαφιλονίκητος κύριος, μεταξύ άλλων, εκτάσεως 2.600 στρεμμάτων στις Μαριές […] ως εμφαίνεται στο από 20.7.2016 τοπογραφικό σχ/μα του Μηχανικού Διονυσίου Τουρκάκη […]. Επίσης, ο Δήμος είναι αδιαφιλονίκητος κύριος, μεταξύ άλλων, εκτάσεως 6.000 στρεμμάτων εντός της πρώην Κοινότητας Αναφωνητρίας […]». Απευθύνθηκε στον κ. Τουρκάκη, ρωτώντας τον αν θεωρεί βάσιμα και ισχύοντα όσα αναφέρονται στην παρέμβαση, για να λάβει την απάντηση «Σαφέστατα!». Μία ακόμα ερώτηση του κ. Κασσιμάτη έφερε στο φως άλλη μία είδηση: «[…] Η υπηρεσία σας, κ. Τουρκάκη, έκανε αίτημα στο Αρχείο της Βενετίας για τη λήψη αντιγράφου προκειμένου να ξεκαθαριστεί τι ακριβώς ισχύει με τους τίτλους του κόντε Φλαμπουριάρη. […] Υπάρχει περίπτωση να έχει τίτλους και ο κόντε Φλαμπουριάρης;» Ο κ. Τουρκάκης απάντησε: «Υπάρχει απάντηση από τη Βενετία –πιθανώς να μην έχει γίνει μετάφραση– που βρίσκεται στο αρχείο του Δήμου. […] Δεν την έχω στα χέρια μου, αλλά μίλησα με τον δικηγόρο και δεν προκύπτει να υπάρχει βαρονία του Φλαμπουριάρη. Ήταν τιμαριούχος, είχε την προστασία, αυτό όμως καταργήθηκε με την Ιόνιο Πολιτεία». Στην πρόταση του κ. Κασσιμάτη να γραφτεί στα Πρακτικά ότι «Τέλος, ο Φλαμπουριάρης δεν είχε τίποτα από τους Ενετούς», ο κ. Τουρκάκης παρατήρησε πως «υπάρχει μια δικαστική απόφαση που δεν ακυρώνει το συμβόλαιο. Όταν θα πάμε αυτά τα στοιχεία και ακυρωθεί το συμβόλαιο, τότε θα μπορούμε να πούμε “τέλος”».

Ο Δημήτρης Μποζίκης, πρόεδρος της κοινότητας Μαριών, πρότεινε «να ληφθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο η απόφαση να ζητηθεί από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) πραγματογνωμοσύνη αν είναι νόμιμο το συμβόλαιο και το τοπογραφικό». Τελικά, ιδιώτες, Δήμος και Εκκλησία ζητούν από το ΤΕΕ γνωμοδότηση για τα σημεία ακυρότητας του συμβολαίου, κάτι που σηματοδοτεί μια σοβαρή εξέλιξη.

Γιώργος Μοθωναίος, πρόεδρος του Συλλόγου Πτυχιούχων Μηχανικών Ζακύνθου

«Αν αλλάξει το τοπογραφικό, αλλάζει και το συμβόλαιο»

Ο Γιώργος Μοθωναίος, πρόεδρος του Συλλόγου Πτυχιούχων Μηχανικών Ζακύνθου, σε συνέντευξή του στον ρ/σ «Στίγμα radio 97,6», στις 6 Φεβρουαρίου, μίλησε για «αναδίπλωση της εταιρείας», μετά την ανακοίνωσή της, μέσω του νομικού εκπροσώπου της (στις 5 Φεβρουαρίου, την ημέρα του συλλαλητηρίου δηλαδή), ότι θα αναμορφώσει το τοπογραφικό. «Αν γίνει αναμόρφωση του τοπογραφικού», επεσήμανε ο κ. Μοθωναίος, «σημαίνει ότι θα γίνει και διόρθωση του συμβολαίου. Εγώ από την αρχή είχα επισημάνει ότι το συμβόλαιο αυτό είχε ένα πρόβλημα. Είχε μια βεβαίωση –που είναι υποχρεωμένος κάθε μηχανικός να εκδίδει, από το 2011 και μετά– ότι είναι αδόμητο. Όλοι γνωρίζουμε, όμως, ότι μέσα στην έκταση υπάρχουν κτίσματα τα οποία δεν έχουν υποδειχτεί στο τοπογραφικό. […] Πρέπει να χαρτογραφούνται τα πάντα: […] από μνημεία μέχρι κολόνες της ΔΕΗ. […] Η βεβαίωση αυτή είναι άκυρη. Κανονικά το κράτος θα έπρεπε να ακυρώσει μέσα απ’ τις υπηρεσίες του το συμβόλαιο αυτό. Και μόνο από την ψευδή βεβαίωση, η Εισαγγελία θα έπρεπε να έχει διατάξει την ακύρωση του συμβολαίου. […] Όταν αλλάζει το τοπογραφικό, ουσιαστικά η όλη διαδικασία ξεκινάει από το μηδέν και κατά πάσα πιθανότητα –γιατί αυτό είναι περισσότερο νομικό– ακυρώνεται».

Η τιμητική πλακέτα

Ο πρώην δήμαρχος, Παύλος Κολοκοτσάς, σε συνέντευξή του στον ρ/σ «Στίγμα radio 97,6» στις 20 Φεβρουαρίου, εξήγησε τα περί τιμητικής πλακέτας την οποία είχε δώσει στην Pimana S.A.: «Επί των ημερών μου, ο Δήμος έκανε πρόσθετη παρέμβαση, όταν πληροφορηθήκαμε ότι είχε γίνει αγοραπωλησία με όχι σωστό τοπογραφικό. Εγώ, όταν ήρθαν στο γραφείο μου από την εταιρεία, ήμουν πολύ σκληρός μαζί τους – ήταν παρών και ο κ. Τσίπηρας, εκπρόσωπος του Δημοτικού Συμβουλίου. Με διαβεβαίωσαν ότι είναι λάθος το τοπογραφικό και θα το διορθώσουν. Μάλιστα, σήμερα αναγκάστηκα να τηλεφωνήσω στον συνάδελφό μου, ταξίαρχο στη Γεωγραφική Υπηρεσία, κ. Κωνσταντίνο Αργυρό, τοπογράφο-μηχανικό που συνεργάζεται με την εταιρεία και, επειδή δεν θυμόμουνα, τον ρώτησα αν είχα δώσει πλακέτα. Και μου είπε “ναι”. Το συνήθιζα αυτό. Σε κάθε ξένη αντιπροσωπεία ή δημοσιογραφική αποστολή που ερχόταν και πρόβαλλε τη Ζάκυνθο έδινα τιμητική πλακέτα. Έδωσα και στην εταιρεία. Με διαβεβαίωσαν όμως ότι ό,τι ζητήσει ο Δήμος θα το έχει χωρίς δικαστήρια. Στις 4 Μαρτίου θα βρίσκεται εδώ στη Ζάκυνθο ο κύριος Αργυρός, για να διορθώσει το τοπογραφικό και να βγάλει από μέσα ό,τι είναι δημοτική περιουσία και ό,τι είναι ιδιωτικό υπό την αιγίδα του Δήμου».

Με πληροφορίες και της Efsyn.gr

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ