Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

«Ναι» σε πρόσθετα μέτρα από Τσακαλώτο – Επιστρέφουν στην Αθήνα οι Θεσμοί

Πρώτη ανάρτηση: 08.40 – Νεότερη ενημέρωση: 17.19

Εν μέσω συνεχών διαβουλεύσεων στην πλευρά των θεσμών, η Ελλάδα επιδιώκει να υπάρξει μια πολιτική συμφωνία -αν και οι προσδοκίες είναι χαμηλές- στο σημερινό Eurogroup στους τρεις βασικούς άξονες, τις μεταρρυθμίσεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Συμφωνία για πρόσθετα μέτρα – Επιστρέφουν στην Αθήνα οι Θεσμοί

Σε συμφωνία φαίνεται πως κατέληξε η συνάντηση που έλαβε χώρα νωρίτερα στις Βρυξέλλες, στην οποία συμμετείχαν από την ελληνική πλευρά οι κ.κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης και από την πλευρά των Θεσμών, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, οι Πιερ Μοσκοβισί, Μάρκο Μπούτι (Κομισιόν), ο Κλάους Ρέγκλινγκ (ESM), ο Τόμας Βίζερ (επικεφαλής EuroWorking Group), ο Μπενουά Κερέ (ΕΚΤ) και οι Ντέλια Βελκουλέσκου, Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ).

Όπως μεταδίδει το kathimerini.gr, επικαλούμενο δύο αξιωματούχους, η ελληνική πλευρά δέχθηκε τη λήψη μέτρων για το 2019, ανοίγοντας το δρόμο για την επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα μέσα στις ερχόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η έκτακτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ των επικεφαλής των Θεσμών και της ελληνικής πλευράς, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για το περιεχόμενο κοινού ανακοινωθέντος το οποίο αναμένεται να εκδοθεί στο Eurogroup.

Μετά και τα παραπάνω, αξίζει να θυμηθούμε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» πριν από ένα περίπου μήνα, όταν δήλωνε: «Έχουμε δηλώσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν υπάρχει περίπτωση να νομοθετήσουμε ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα από όσα προβλέπει η συμφωνία και, πολύ περισσότερο, για την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος». Εξάλλου, «το αίτημα νομοθέτησης επιπλέον μέτρων και μάλιστα, υπό αίρεση, δεν είναι μόνο ξένο προς το ελληνικό Σύνταγμα. Είναι ξένο και προς τους κανόνες της δημοκρατίας, είναι ξένο προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο». Εν τέλει, «δεν είναι θέμα μιας κυβέρνησης, είναι θέμα αξιοπρέπειας και αυτοσεβασμού ενός λαού και μιας χώρας».

Α. Τσίπρας: Δεν υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση να νομοθετήσει επιπλέον μέτρα

Νωρίτερα…

Αισιόδοξος για άμεση επιστροφή των Θεσμών στην Ελλάδα ο Σόιμπλε

Αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία για την επιστροφή των Θεσμών στην Ελλάδα εμφανίστηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

«Θέλουμε όλοι να καταλήξουμε σε συμφωνία, αλλά η Ελλάδα έχει αποδειχθεί ότι χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο από ό,τι υπολογίζουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σόιμπλε χαιρέτισε παράλληλα τις επιδόσεις της οικονομίας, τονίζοντας πως «τα πράγματα, ακόμη και στην Ελλάδα, φαίνεται πως πάνε καλά, παρότι υπάρχουν ακόμη προβλήματα».

Όπως σημείωσε ο ίδιος, το πραγματικό πρόβλημα της χώρας δεν είναι η αποπληρωμή των χρεών, αλλά η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών.

«Χρειαζόμαστε μικρότερη ανεργία και μεγαλύτερη ανάπτυξη» έσπευσε να προσθέσει.

Διαδοχικές συναντήσεις Τσακαλώτου πριν από την έναρξη του Eurogroup για την επίτευξη συμφωνίας

Αυτήν την ώρα 14 πρόσωπα βρίσκονται κλεισμένα σε αίθουσα του Eurogroup για να συζητήσουν για το ελληνικό θέμα και την απόφαση που θα βγάλει η αποψινή συνεδρίαση.

Από την ελληνική πλευρά στην αίθουσα βρίσκονται οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης. Από την πλευρά των δανειστών, είναι ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τρεις συνεργάτες του καθώς και ο πρόεδρος του Euro Working Group Τόμας Βίζερ. Από την πλευρά της Τρόικας – θεσμών είναι ο Μάριο Μούτι και ο Ντέκλαν Κοστέλο. Από την πλευρά της ΕΚΤ είναι ο Μπενουά Κερέ, από τον ESM ο Κλάους Ρέγκλινγκ και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο η Ντέλια Βελκουλέσκου και ο Πολ Τόμσεν.

Τι θα σηματοδοτήσει η επίτευξη της συμφωνίας

Μια τέτοια συμφωνία, η οποία, σύμφωνα και με κοινοτικούς παράγοντες, δύναται να επιτευχθεί, θα σηματοδοτήσει την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, προκειμένου να προχωρήσουν, εν είδει προαπαιτούμενων, οι λεπτομέρειες. Και όπως εκτιμάται από όλες τις πλευρές, μετά είναι εφικτό να κλείσει πολύ σύντομα η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) στο Eurogroup του Απριλίου. Στη συνέχεια, η διοίκηση του ΔΝΤ αναμένεται να ζητήσει από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου να εγκρίνει ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα.

Στο σημερινό Eurogroup, η Ελλάδα είναι το τρίτο θέμα στην ατζέντα και όπως αναγράφεται σε αυτή, «θα γίνει η εκτίμηση της εκτέλεσης του ελληνικού προγράμματος που βρίσκεται σε εξέλιξη, εστιάζοντας σε σχέδια για προώθηση της β’ αξιολόγησης» με βάση τις εκθέσεις που ετοιμάζουν οι θεσμοί (ΕΕ, ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ).

Σόιμπλε: Δεν υπάρχει συμφωνία σήμερα

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν αναμένει από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να καταλήξουν σε μια τελική συμφωνία για την Ελλάδα κατά τη σημερινή συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος.

«Δεν αναμένουμε μια τελική συμφωνία από τη συνάντηση του Eurogroup, πρόκειται μάλλον για αποτίμηση μιας έκθεσης προόδου, και μ’ αυτές τις προσδοκίες αναχώρησε ο υπουργός για τις Βρυξέλλες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Γιούργκ Βάισγκερμπερ.

«Ελπίζουμε ότι οι θεσμοί θα μπορέσουν να επιστρέψουν σχετικά σύντομα στην Ελλάδα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Ζητάνε και άλλα μέτρα από τώρα για μετά το 2018

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα «Καθημερινή», για να ξεμπλοκάρει η διαδικασία, η κυβέρνηση πρέπει να αποδεχθεί την άμεση νομοθέτηση της μείωσης του αφορολόγητου ορίου και της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς αλλά με εφαρμογή από το 2019. Από την άλλη, οι πιστωτές δέχονται να προνομοθετηθούν μειώσεις φόρων, αλλά με ισχύ επίσης από τότε και σε περίπτωση υπέρβασης του στόχου 3,5% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα. Η κυβέρνηση επιδιώκει, ωστόσο, να νομοθετηθεί μόνο η μείωση του αφορολογήτου και να μπουν οι περικοπές στις συντάξεις στον «κόφτη». Άλλο σημείο διαφωνιών είναι το ποιες μειώσεις φόρων θα γίνουν σε περίπτωση υπεραπόδοσης. Οι πιστωτές υιοθετούν τη συνταγή του ΔΝΤ, δηλαδή μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις και των υψηλότερων φορολογικών συντελεστών στα φυσικά πρόσωπα. Η κυβέρνηση θέλει πιο… φιλολαϊκά μέτρα, που μπορεί να τα «πουλήσει» ευκολότερα στο εσωτερικό ακροατήριο.

Στα εργασιακά, οι πιστωτές ζητούν να μη γίνει καμία αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, όπως διαμορφώθηκε με τους μνημονιακούς νόμους τα τελευταία χρόνια. Από την άλλη, δεν επιμένουν σε αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων. Η κυβέρνηση επιδιώκει την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων, δηλαδή την εφαρμογή τους και από επιχειρήσεις που δεν είναι μέλη στις αντίστοιχες εργοδοτικές οργανώσεις.

Το καλό και το κακό σενάριο για σήμερα

Με βάση όλα τα παραπάνω, το καλό σενάριο για σήμερα είναι η κυβέρνηση να αποδεχθεί στο Eurogroup τις απαιτήσεις των δανειστών, οι οποίοι δίνουν το πράσινο φως για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, είτε αυτή είτε την επόμενη εβδομάδα. Σε μια τέτοια περίπτωση, η ολοκλήρωση της συμφωνίας είναι πιθανή στο Eurogroup τον Απρίλιο.

Το κακό σενάριο, η κυβέρνηση απορρίπτει το πλαίσιο των δανειστών, η αβεβαιότητα παρατείνεται και η λύση θα βρεθεί τον Ιούνιο, όταν τα ταμειακά διαθέσιμα θα έχουν εξαντληθεί και θα είναι αναγκαία η δόση του δανείου για την αποπληρωμή των ομολόγων που λήγουν τον Ιούλιο.

Τα 12 «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης

Οι συζητήσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών σημειώνουν πρόοδο, ωστόσο προκειμένου να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, πρέπει να κλείσουν 12 εκκρεμότητες, που κρατούν ανοικτή τη διαδικασία και παρατείνουν την αβεβαιότητα.

Στο πλαίσιο των προαπαιτούμενων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης έχουν μέχρι σήμερα υλοποιηθεί- σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο- το ένα τρίτο από αυτά και άλλο ένα τρίτο έχει συμφωνηθεί.

Όπως ανέφερε χθες η εφημερίδα Ναυτεμπορική, υπάρχουν 12 σημαντικά εμπόδια στο δρόμο για τη συμφωνία, τα οποία αφορούν σε μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Ειδικότερα τα 12 σημεία-αγκάθια στο δρόμο για την αξιολόγηση είναι:

  • Η ολοκλήρωση των μεγάλων ιδιωτικοποιήσεων
  • Η υιοθέτηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των ομαδικών απολύσεων
  • Τα ενεργειακά ζητήματα και το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας
  • Η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Υιοθέτηση των 230 συστάσεων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας
  • Η νομοθεσία και τα μέτρα για τον έλεγχο των δαπανών στην υγεία
  • Το θεσμικό πλαίσιο για την εξωδικαστική ρύθμιση των οφειλών
  • Οι αλλαγές στη διακυβέρνηση των συστημικών τραπεζών
  • Το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων
  • Η αναθεώρηση το νόμου για τη χρήση γης και το εθνικό κτηματολόγιο
  • Η μεταρρύθμιση του ειδικού μισθολογίου των ενστόλων
  • Οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες
  • Το πλαίσιο για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων.

Συνάντηση Μέρκελ-Λαγκάρντ για την Ελλάδα

Στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων μεταξύ των θεσμών εντάσσεται και η συνάντηση την προσεχή Τετάρτη της καγκελαρίου της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Το ραντεβού πραγματοποιείται κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν πριν από λίγες ημέρες οι δυο, στην οποία, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Die Welt, συμφώνησαν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο «ελληνικό πρόγραμμα» και την παράλληλη μετάθεση του ζητήματος του χρέους για το 2018.

Η κυβέρνηση, όπως έχει διαμηνύσει και μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, έχει πάντα ως στόχο μια συμφωνία χωρίς ούτε ένα μέτρο λιτότητας. Ενώ, ο κ. Τσακαλώτος έχει δηλώσει πως «κόκκινη γραμμή» στη διαπραγμάτευση είναι ο κόσμος της εργασίας, ενώ στη συμφωνία θα υπάρχουν και «θετικά πράγματα». Επισημαίνοντας ότι «είμαστε πολύ κοντά στο να μετατρέψουμε έναν φαύλο κύκλο σε ενάρετο και μια αποφασιστική συνεδρίαση του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου, θα ανοίξει σίγουρα το δρόμο για μια τέτοια στροφή».

Από την πλευρά των θεσμών, ο κ. Ρέγκλινγκ υποστηρίζει ότι οι τομείς στους οποίους θα πρέπει να γίνουν ακόμη μεταρρυθμίσεις, αφορούν σε ιδιωτικοποιήσεις, στην αγορά ενέργειας, στην αγορά εργασίας και σε ορισμένα ελάχιστα θέματα στον προϋπολογισμό. Ο ίδιος πιστεύει, επίσης, πως το συνταξιοδοτικό και το φορολογικό πρόκειται για ζητήματα που είναι στην παρούσα φάση υπό συζήτηση.

Με την επίτευξη συμφωνίας ανοίγει ο δρόμος για το QE

Με την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο και τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορέσει να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Αυτό θα σημαίνει, όπως έχει επισημάνει και ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Παναγιώτης Λιαργκόβας, φθηνότερη και πιο άνετη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, σταδιακή απόσυρση των κεφαλαιουχικών ελέγχων, τη δυνατότητα, έστω και δοκιμαστικά, εξόδου στις αγορές και ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην οικονομική πολιτική και στην Ελλάδα.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ συνεδριάζει με αντικείμενο τη νομισματική πολιτική στις 9 Μαρτίου. Εάν παρέλθει η συγκεκριμένη ημερομηνία, η επόμενη συνεδρίαση είναι στις 27 Απριλίου. Κοινοτικοί αξιωματούχοι «δείχνουν» προς αυτήν την ημερομηνία, λαμβάνοντας υπόψη δύο ενδιάμεσους σημαντικούς σταθμούς: τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την ελληνική οικονομία το 2016 από τη Eurostat και τη δημοσιοποίηση των εαρινών προβλέψεων από το ΔΝΤ.

Διαβάστε επίσης:

ESM: Η έγκαιρη πληρωμή δείχνει πως η Ελλάδα είναι ένας αξιόπιστος εταίρος

Τα γυρίζει ο Σόιμπλε: Δεν απείλησα ποτέ με Grexit – Η Ελλάδα είναι στο σωστό δρόμο



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ