Η φυλακισμένη ηγέτιδα της αντιπολίτευσης στην Ουκρανία, Γιούλια Τιμοσένκο, ανακοίνωσε ότι αρχίζει απεργία πείνας για την απόφαση της κυβέρνησης να μην υπογραφεί η συμφωνία σύνδεσης και ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ.
«Ως σημάδι ενότητας μαζί σας, ανακοινώνω ότι αρχίζω απεργία πείνας επ’ αόριστον, απαιτώντας από τον Γιανούκοβιτς να υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης» λέει η Τιμοσένκο στην ανακοίνωση που διάβασε ο δικηγόρος της, απευθυνόμενη στους δεκάδες χιλιάδες Ουκρανούς που διαδηλώνουν στο Κίεβο φωνάζοντας ότι «ανήκουν στην Ευρώπη».
Η ανακοίνωση της ουκρανικής κυβέρνησης της περασμένη Πέμπτη για την αναστολή της εμπορικής συμφωνίας ήλθε λίγες ώρες αφότου η Βουλή απέρριψε τη μεταφορά της Γιούλια Τιμοσένκο στη Γερμανία για την υποβολή της σε θεραπεία.
Η αποφυλάκιση της Τιμοσένκο είχε τεθεί ως όρος εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να προχωρήσει η υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας σύνδεσης και ελεύθερου εμπορίου, η οποία βρισκόταν στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής στο Βίλνιους της Λιθουανίας στις 28 και 29 Νοεμβρίου.
Ο ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς κάλεσε τη Δευτέρα να επικρατήσει «ηρεμία» στην Ουκρανία μετά τις διαδηλώσεις που προκλήθηκαν από την απόφασή του να απορρίψει τη συμφωνία, ενώ δεσμεύθηκε να φέρει «τα ευρωπαϊκά πρότυπα» στη χώρα.
Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωναν στο Κίεβο, ο Γιανουκόβιτς επεσήμανε ότι η απόφαση ελήφθη για οικονομικούς λόγους.
«Επιθυμώ η ειρήνη και η ηρεμία να κυριαρχήσουν στη μεγάλη ουκρανική μας οικογένεια» δήλωσε ο Β.Γιανουκόβιτς.
«Σήμερα θα ήθελα να υπογραμμίσω το εξής: δεν υπάρχει εναλλακτική στη δημιουργία μας κοινωνίας ευρωπαϊκών προτύπων στην Ουκρανία και οι πολιτικές μου ήταν και εξακολουθούν να είναι σύμφωνες με αυτή τη γραμμή» πρόσθεσε.
«Μερικές φορές αναγκάζομαι να λάβω δύσκολες αποφάσεις και κινδυνεύω να μην είμαι κατανοητός […] Όμως, δεν κάνω ποτέ τίποτα εις βάρος της Ουκρανίας και του λαούς της, θέλω ο κόσμος να το ξέρει αυτό» υπογράμμισε ο ουκρανός πρόεδρος.
Πρόκειται για τις πρώτες επίσημες δηλώσεις του Γιανουκόβιτς μετά την ανακοίνωση της απροσδόκητη απόφασης της κυβέρνησης την προηγούμενη εβδομάδα μην υπογράψει την ιστορική συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας.
Ευρωπαϊκές επικρίσεις κατά της Ρωσίας
Νωρίτερα, οι Χέρμαν Βαν Ρομπάι και Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο αποδοκίμασαν τις ρωσικές πιέσεις στην Ουκρανία και διαβεβαίωσαν το Κίεβο ότι η πρόταση της ΕΕ «εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι».Η ανακοίνωση αυτή έρχεται εν μέσω έντονων φιλοευρωπαϊκών διαδηλώσεων στη χώρα.
«Εναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει ελεύθερα τι είδους δέσμευση θέλει με την ΕΕ» σημειώνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Στην ανακοίνωσή τους, οι δυο αξιωματούχοι εκφράζουν «την έντονη αποδοκιμασία τους για την θέση και τις ενέργειες της Ρωσίας» σε σχέση με το θέμα αυτό.
Η Μόσχα επιθυμεί να ενταχθεί η Ουκρανία στη δική της τελωνειακή ένωση με το Καζακστάν και τη Λευκορωσία και από την πλευρά της έχει κατηγορήσει την ΕΕ ότι ασκεί πιέσεις στην Ουκρανία για την υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης και ελεύθερου εμπορίου.
Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιμένουν ότι η υπογραφή της συμφωνίας δεν θα βλάψει τις σχέσεις της Ουκρανίας με τις γειτονικές της χώρες, όπως η Ρωσία.
Ο Μπαρόζο και ο Ρομπάι δήλωσαν ότι η Ανατολική Εταιρική Σχέση (σ.σ. η συμφωνία σύνδεσης που η ΕΕ επιδιώκει να υπογράψει με Ουκρανία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Μολδαβία και Λευκορωσία) έχει φτιαχτεί για να συμφέρει όλες τις πλευρές.
«Η πρόταση για την υπογραφή μιας άνευ προηγουμένου συμφωνίας σύνδεσης και (δημιουργίας) μιας ζώνης ελεύθερου εμπορίου εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι» διαβεβαιώνουν οι Ρόμπαϊ και Μπαρόζο στην ανακοίνωσή τους.
«Μολονότι γνωρίζουμε τις εξωτερικές πιέσεις που δέχεται η Ουκρανία, πιστεύουμε ότι οι βραχυπρόθεσμοι προβληματισμοί δεν θα πρέπει επισκιάσουν τα μακροχρόνια οφέλη που θα μπορούσε να αποφέρει αυτή η σύμπραξη» συνεχίζουν οι δύο αξιωματούχοι.
Μάλιστα, επισημαίνουν ότι η ΕΕ είναι διατεθειμένη να αποσαφηνίσει μαζί με την Ρωσία «τον αμοιβαία θετικό αντίκτυπο που θα έχει μια ανάπτυξη του εμπορίου και των συναλλαγών με τους γείτονές μας».
Η Ρωσία έχει απειλήσει ότι θα λάβει μέτρα που θα πλήττουν οικονομικά την Ουκρανία εάν αυτή υπογράψει τη συμφωνία με την ΕΕ, αναφέρει το BBC.
Δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί διαδηλώνουν τις τελευταίες ημέρες κατά της αντι-ευρωπαϊκής απόφασης της κυβέρνησης. Τη Δευτέρα συγκρούσεις σημειώθηκαν στο Κίεβο ανάμεσα σε φιλοευρωπαϊστές διαδηλωτές και αστυνομικούς.