Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Νέα αποκαλυπτική μελέτη για τον τρόπο μετάδοσης του κορωνοϊού

Δύο νέες επιστημονικές  μελέτες σχετικά με την μετάδοση του νέου κορωνοϊού….., αλλά και τους «μύθους» που τον συνοδεύουν το τελευταίο διάστημα, ήρθαν στο φως της δημοσιότητας απο μελετητές του Max Planck Institute της Γερμανίας, του υπουργείου Γεωργίας των Η.Π.Α., αλλά και του κρατικού πανεπιστημίου του Κάνσας.

Η πρώτη μελέτη είχε ως αντικείμενο τα γονίδια Νεάντερνταλ. Μια ομάδα γονιδίων που προέρχονται από το εξαφανισμένο ανθρώπινα είδος, έχει σύνδεση με τον Covid – 19, σύμφωνα με ερευνητές. Σε μια σύγκριση γενετικού προφίλ περίπου 3.200 που νοσηλεύονταν  με κρούσμα κορωνοϊού….. και  σχεδόν 900.000 ατόμων από τον γενικό πληθυσμό, διαπιστώθηκε ότι ένα σύμπλεγμα γονιδίων με το χρωμόσωμα 3 που έχει κληρονομηθεί από τους Νεάντερταλ, συνδέεται με 60% υψηλότερες πιθανότητες ανάγκης νοσηλείας. Τα άτομα με COVID-19 που κληρονόμησαν αυτό το σύμπλεγμα γονιδίων είναι επίσης πιο πιθανό να χρειάζονται τεχνητή αναπνευστική βοήθεια, δήλωσε ο Hugo Zeberg του Max Planck Institute σε σχετικό δελτίο τύπου.

Σε εργαστηριακά πειράματα, οι ερευνητές πειραματίστηκαν με κουνούπια – φορείς του νέου κορωνοϊού…..

1 στους 6 Ευρωπαίους έχουν τα γονίδια που συνδέονται με την εμφάνιση του κορωνοϊού…..

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου στο περιοδικό Nature, διαπιστώθηκε ότι 1 στους 6 Ευρωπαίους παρουσιάζουν αυτά τα γονίδια! Αντίστοιχα, στη Νότια Ασία παρουσιάζονται στο 30% των ανθρώπων, ενώ είναι σχεδόν ανύπαρκτα στην Αφρική και την Ανατολική Ασία.

Η δεύτερη μελέτη αφορά την μετάδοση του ιού από τα κουνούπια. Σύμφωνα με ερευνητές  του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ και το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Κάνσας, ένα κουνούπι που τσιμπάει ένα άτομο με COVID-19 δεν μπορεί να μεταδώσει τη λοίμωξη από κορωναϊό σε άλλον άνθρωπο. Τα κουνούπια είναι φορείς και μεταδίδουν τον ιό του Δυτικού Νείλου, τον Ζίκα και πολλούς άλλους ιούς από άτομο σε άτομο και μεταξύ των ζώων. Ωστόσο, σε εργαστηριακά πειράματα, οι ερευνητές επέτρεψαν σε πολλά είδη κουνουπιών που φέρουν ασθένειες, καθώς και μερικά άλλα έντομα που τσιμπάνε, να τρέφονται με αίμα που περιέχει τον νέο κορωνοϊό, SARS-CoV-2.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι ο ιός δεν κατάφερε  να επιβιώσει και να αναπαραχθεί σε οποιοδήποτε από τα έντομα, όπως αναφέρθηκε σε σχετικό έγγραφο που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στο bioRxiv. «Τα έντομα που τσιμπάνε,  δεν αποτελούν κίνδυνο μετάδοσης του νέου κορωνοϊού…..σε ανθρώπους ή ζώα», ανέφεραν οι ερευνητές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κορωνοϊός: Τα πριβέ πάρτι σε βίλες της Αττικής – Οι επιλεγμένες περιοχές και ο “αλμυρός” τιμοκατάλογος

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ