Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Νέα δεδομένα για τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς – Πέταξαν το μαύρο κουτί του ελικοπτέρου

Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση με τους οχτώ Τούρκους στρατιωτικούς που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα, με νέα δεδομένα να περιπλέκουν την κατάσταση, την ώρα που οι τουρκικές Αρχές εντείνουν της πιέσεις για έκδοσή τους στην Τουρκία.

Όπως γίνεται τώρα γνωστό, και σύμφωνα με πληροφορίες, οι οχτώ στρατιωτικοί που προσγειώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη, πέταξαν το μαύρο κουτί του ελικοπτέρου με το οποίο διέφυγαν από την Τουρκία, πριν από την απογείωσή τους για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι οχτώ φέρονται να έχουν καταθέσει στις ελληνικές αρχές, ότι όταν αποφάσισαν να φύγουν για την Αλεξανδρούπολη, πέταξαν τα όπλα και τις θήκες τους στο έδαφος, σε ένα ξέφωτο, κοντά στο πεδίο άσκησης.

Στη συνέχεια, όπως δήλωσαν, «έπρεπε να σκεφτούμε τι θα κάνουμε με το σύστημα που υπάρχει στο ελικόπτερο και είναι καταχωρημένες συντεταγμένες, στρατιωτικοί χάρτες αλλά και οι τελευταίες διαδρομές και επιχειρήσεις του ελικοπτέρου».

Τελικά, οι Τούρκοι στρατιωτικοί, αποφάσισαν να ξηλώσουν το συγκεκριμένο σύστημα, ακολουθώντας και τις σχετικές εντολές που είχαν για περίπτωση έκτακτου κινδύνου.

Ωστόσο, και σύμφωνα με δηλώσεις της δικηγόρου τους, κ. Ίλια Μαρινάκη, στο protothema.gr, το εξάρτημα που πέταξαν οι οκτώ περιείχε μόνο στρατιωτικά δεδομένα και συντεταγμένες, και δεν πρόκειται για το μαύρο κουτί του ελικοπτέρου.

Σημειώνεται πάντως ότι μόλις έφτασε στην Αλεξανδρούπολη από την Τουρκία το ειδικό κλιμάκιο που θα παραλάμβανε για να επιστρέψει το ελικόπτερο στην Τουρκία, το πρώτο πράγμα που ζήτησαν να ελέγξουν οι Τούρκοι αξιωματικοί ήταν αν το συγκεκριμένο σύστημα ήταν ακόμα στο ελικόπτερο, και όταν πήραν την διαβεβαίωση από τις ελληνικές αρχές ότι δεν είχαν παραβιάσει τίποτα από το Black Hawk, κατάλαβαν ότι πράγματι το είχαν εξαφανίσει οι ίδιοι οι πιλότοι.

Αρνούνται κάθε συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος

Την ίδια ώρα και σύμφωνα με τους δικηγόρους τους, οι οχτώ στρατιωτικοί που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα και για λόγους ασφαλείας έχουν μεταφερθεί στην Καβάλα, αρνούνται την οποιαδήποτε συμμετοχή τους στο πραξικόπημα εναντίον της κυβέρνησης Ερντογάν και επιμένουν πως με το ελικόπτερο μετέφεραν, ύστερα από εντολές, τραυματίες.

«Ποτέ δε βρεθήκαμε στη Μαρμαρίδα για να επιτεθούμε στον Πρόεδρο. Ποτέ δεν ανοίξαμε πυρ. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί αφού το ελικόπτερο δεν ήταν οπλισμένο, ενώ φαίνεται και η πορεία μας. Μεταφέραμε μονάχα τραυματίες. Εμείς δεχτήκαμε πυρά και γι’ αυτό φύγαμε για Ελλάδα» φέρονται να είπαν οι στρατιωτικοί στις ελληνικές Αρχές.

Υπενθυμίζεται πως οι επτά από τους συλληφθέντες κατηγορούνται για παράνομη είσοδο στη χώρα και ηθική αυτουργία σε παράνομη πτήση και ο πιλότος του ελικοπτέρου κατηγορείται για εκτέλεση παράνομης πτήσης στον ελληνικό χώρο.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους τους, και οι οχτώ φοβούνται για τη ζωή τους, και για το λόγο αυτό δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση να εκδοθούν στην Τουρκία.

Έντονη είναι η αγωνία τους και για τα μέλη των οικογενειών τους, τα οποία μέχρι στιγμής είναι καλά, όπως έχουν πληροφορηθεί από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν μαζί τους.

Παράλληλα, μέσω των δικηγόρων τους εκφράζουν την πίστη τους στην Ελλάδα και στην ελληνική δικαιοσύνη, ωστόσο αισθάνονται πως η κυβέρνηση Ερντογάν θα ασκήσει τεράστιες πιέσεις στην Ελλάδα για να εκδοθούν.

Στο ίδιο θέμα, οι δικηγόροι τους σημειώνουν πως οι οχτώ δεν έχουν ακόμη πεισθεί ότι θα πάρουν άσυλο στη χώρα μας, και πιστεύουν πως μετά την Πέμπτη θα εκδοθούν στην Τουρκία.

«Η εντύπωση που έχουμε είναι πως όλα είναι προκαθορισμένα για αυτούς τους ανθρώπους. Θα εκδοθούν στην Τουρκία και εκεί δεν ξέρουμε τι τους περιμένει. Βέβαια θα περιμένουμε να γίνει η δίκη την Πέμπτη όπου όλα θα ξεκαθαρίσουν» είπε στο protothema.gr η μια εκ των τριών συνηγόρων των στρατιωτικών.

Σημειώνεται ότι οι οχτώ στρατιωτικοί μεταφέρθηκαν εχθές το πρωί μεταφέρθηκαν στην Υπηρεσία Ασύλου στον Έβρο, όπου πραγματοποιήθηκε η πρώτη καταγραφή των στοιχείων τους, όπως γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις, προκειμένου να εξεταστούν από την αρμόδια επιτροπή, ύστερα από την αίτηση χορήγησης πολιτικού ασύλου, την οποία υπέβαλαν από το βράδυ του Σαββάτου και ενώ προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι οχτώ έμειναν στα γραφεία της Υπηρεσίας Ασύλου τουλάχιστον για 7 ώρες, ενώ αρκετές στιγμές η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα συγκινησιακή όταν αναγκάζονταν να απαντήσουν σε ερωτήσεις που αφορούσαν στις οικογένειές τους.

Οι δικηγόροι τους μεταφέρουν ότι και οι οχτώ βρίσκονται σε κακή ψυχολογική κατάσταση, και έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους να σωθούν στο να τους δώσει άσυλο η Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν πως τα μέλη των οικογενειών τους έχουν εξαφανιστεί από τα σπίτια τους και κρύβονται σε σπίτια φίλων, επειδή φοβούνται αντίποινα από τους υποστηρικτές του Τούρκου προέδρου.

Εντείνει τις πιέσεις η Άγκυρα για την έκδοση των οχτώ

Εν τω μεταξύ, αυξάνονται οι πιέσεις της Άγκυρας για την έκδοση τον οχτώ, με τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα, Κερίμ Ουράς, να αναφέρει χθες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ότι η άρνηση έκδοσης των οχτώ «δε θα βοηθούσε» τις διμερείς σχέσεις λόγω της ευαισθησίας της κοινής γνώμης.

Αντιθέτως, είπε, η ταχεία έκδοσή τους θα μπορούσε να μετατραπεί σε κάτι πολύ «θετικό» για τις σχέσεις των δύο χωρών.

Παράλληλα, ο κ. Ουράς άσκησε κριτική για τον χειρισμό της ελληνικής πλευράς τόσο κατά τα πρώτα λεπτά από την εκπομπή σήματος κινδύνου από το τουρκικό «Black Hawk» όσο και μετά την προσγείωσή του στην Αλεξανδρούπολη.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι παραπάνω δηλώσεις του κ. Ουράς ενόχλησαν ιδιαιτέρως την Αθήνα, ενώ φέρεται να υπήρξε επικοινωνία ανάμεσα στο υπουργείο Εξωτερικών και στον Τούρκο πρέσβη, με τον δεύτερο να αναφέρει ότι η δήλωσή του δεν αποδόθηκε σωστά.

Από το ΥΠΕΞ ζητήθηκαν διευκρινίσεις για να αποφευχθεί μια σκληρή ανακοίνωση.

Στη συνέχεια, η τουρκική πρεσβεία προέβη σε διευκρινιστική δήλωση, κάνοντας λόγο για «διαστρέβλωση» των δηλώσεων του κ. Ουράς. «Η άμεση έκδοση του στρατιωτικού προσωπικού στην Τουρκία θα είχε πολύ θετικές επιπτώσεις στις σχέσεις των δύο χωρών. Από την άλλη, μια αρνητική απόφαση θα μπορούσε να προκαλέσει αρνητικά αισθήματα στην τουρκική κοινή γνώμη και φυσικά αυτό είναι κάτι που ο ίδιος δεν επιθυμεί, καθώς το βασικό καθήκον του ως πρέσβη είναι να βελτιώσει τις διμερείς σχέσεις και να κρατήσει τα πράγματα σταθερά», ανέφερε, μεταξύ άλλων.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ