Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Νέα κλιμάκωση: Η Ρωσία έκανε προσομοίωση πυρηνικής επίθεσης στο Καλίνινγκραντ

“Ηλεκτρονική εκτόξευση” συστημάτων πυρηνικών πυραύλων δοκιμάζει η Μόσχα, στέλνοντας νέο μήνυμα στη Δύση, που έχει σαν αποτέλεσμα την ένταση των ανησυχιών για ρωσική πυρηνική κλιμάκωση.

Όσο από μέρους Ουάσινγκτον δε βλέπουν πραγματική απειλή για τη χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία ή για τα εδάφη του ΝΑΤΟ, σε προσομοίωση επιθέσεων με πυραύλους που μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές προχώρησαν οι ρωσικές δυνάμεις στο Καλίνινγκραντ, σύμφωνα με τη Μόσχα. Περίπου εκατό στρατιώτες προσομοίωσαν την «ηλεκτρονική εκτόξευση» κινητών συστημάτων βαλλιστικών πυραύλων τύπου Iskander με πυρηνικά όπλα, στο πλαίσιο άσκησης, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της χώρας την Τετάρτη.

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εξασκήθηκαν σε επιθέσεις κατά στρατιωτικών στόχων ενός φανταστικού εχθρού καθώς και στο πώς θα απαντήσουν σε μια αντεπίθεση. Το Καλίνινγκραντ είναι ένας ρωσικός θύλακας στη Βαλτική Θάλασσα μεταξύ δύο μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, της Πολωνίας και της Λιθουανίας, άρα δεν επελέγησαν τυχαία ούτε ο τόπος ούτε η χρονική συγκυρία αυτής της άσκησης, σχολιάζουν δυτικά ΜΜΕ.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πάτρα – Πέτρος Κουσουλός: Παραδόθηκαν οι φωτογραφίες της Ίριδας στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών


Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δηλώσει, από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ότι είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει τα τακτικά πυρηνικά όπλα της χώρας του. Μάλιστα, στα τέλη Φεβρουαρίου, έθεσε σε κατάσταση συναγερμού το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας, ενώ έχει απειλήσει, σε περίπτωση άμεσης εμπλοκής της Δύσης στον πόλεμο, με αστραπιαία αντίποινα. Διεθνείς παρατηρητές αναφέρουν ότι, τα τελευταία 24ωρα, η κρατική τηλεόραση της Ρωσίας επιχειρεί να εξοικειώσει την κοινή γνώμη στην ιδέα της χρήσης πυρηνικών όπλων, ακόμη και κατά δυτικών στόχων. «Εδώ και δύο εβδομάδες ακούμε από τις τηλεοράσεις μας ότι τα πυρηνικά σιλό θα έπρεπε να ανοίξουν. Και ακούμε επίσης ότι αυτά θα φρικτά όπλα θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν, αν συνεχιστούν οι παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία», δήλωσε την Τρίτη, 3 Μαΐου ο -βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης- ρώσος δημοσιογράφος, Ντμίτρι Μουράτοφ.

Αποτρεπτική η λειτουργία των πυρηνικών της Ρωσίας

Με περίπου 4.500 πυρηνικά όπλα, η Ρωσία είναι μία από τις μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις του πλανήτη. Τα περισσότερα εξ’ αυτών έχουν αναπτυχθεί για πλήγματα κατά στρατηγικών στόχων, πράγμα που σημαίνει ότι λειτουργούν κυρίως ως αποτρεπτικό μέσο και δεν θα χρησιμοποιηθούν σε ένοπλες συρράξεις.

Έχουν τοποθετηθεί σε διηπειρωτικούς πυραύλους σε πυρηνικά σιλό, σε φορητές μονάδες εκτόξευσης, σε στρατηγικά βομβαρδιστικά, ή σε υποβρύχια που πλέουν αθόρυβα στη Βόρεια Θάλασσα και άλλες περιοχές του πλανήτη. Τέτοια πυρηνικά όπλα θα μπορούσα να εκτοξευθούν σε λίγα λεπτά και ορισμένα μπορούν να πλήξουν στόχους σχεδόν σε κάθε μέρος της υδρογείου.

Οι περισσότεροι ειδικοί σε θέματα ασφαλείας θεωρούν επί του παρόντος σχεδόν αδύνατη τη χρήση πυρηνικών όπλων έστω κι αν η Ρωσία επισείει την απειλή χρήσης τους στην παρούσα φάση και διατηρεί μαζί με τις ΗΠΑ στο πυρηνικό δόγμα της το δικαίωμα του πρώτου χτυπήματος αν αντιμετωπίσει μια υπαρξιακή απειλή.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ