Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Νέα κυβέρνηση στη Σερβία με προτεραιότητα την ένταξη στην ΕΕ

Το σερβικό κοινοβούλιο διόρισε νέα κυβέρνηση σήμερα με βασικές προτεραιότητες τις επενδύσεις σε ενεργειακές υποδομές και την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το νέο κυβερνητικό σχήμα με επικεφαλής την πρωθυπουργό Άνα Μπρνάμπιτς, έχει 28 υπουργεία εκ των οποίων τα τρία θα είναι άνευ χαρτοφυλακίου. Αποτελείται κυρίως από βουλευτές του κυβερνώντος συντηρητικού Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS) και του συμμαχικού, των Σοσιαλιστών (SPS).

Υπέρ της νέας κυβέρνησης ψήφισαν 157 βουλευτές στο κοινοβούλιο των 250 εδρών. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης που καταψήφισαν το νέο υπουργικό συμβούλιο ισχυρίστηκαν ότι η κυβέρνηση είναι πολύ μεγάλη και ακριβή.

Η Μπρνάμπιτς στην ομιλία της στο κοινοβούλιο σήμερα σημείωσε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να επενδύσει 12 δισ. ευρώ σε ενεργειακά έργα, συμπεριλαμβανομένων αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου και αυξημένη ικανότητα παραγωγής ενέργειας.

Επισήμανε ακόμα ότι ο «στρατηγικός προορισμός» της χώρας είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η σταθερότητα, η ευημερία και η καλύτερη διασύνδεση για ολόκληρη την περιοχή θα μπορούσαν να επιτευχθούν μόνο εάν ανήκουμε στην οικογένεια των ευρωπαϊκών εθνών. Πολλές φορές αγανακτούμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση για κάποια πράγματα, αλλά η ενωμένη Ευρώπη παραμένει το πιο επιτυχημένο ειρηνευτικό σχέδιο στον κόσμο.

»Ο απώτερος στρατηγικός προορισμός της Σερβίας είναι εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης» επισήμανε στην ομιλία της η Άνα Μπρνάμπιτς.

Εάν θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ, η Σερβία, η οποία είναι υποψήφια χώρα, πρέπει να εξομαλύνει τους δεσμούς της με το Κοσσυφοπέδιο, που κήρυξε την ανεξαρτησία του το 2008, και να εναρμονίσει την εξωτερική της πολιτική με το ευρωπαϊκό μπλοκ.

Για το θέμα του Κοσόβου η πρωθυπουργός της Σερβίας δήλωσε την αφοσίωσή της στον διάλογο και κάλεσε την ΕΕ να ασκήσει πιέσεις την Πρίστινα ώστε να επιτρέψει την σύσταση της Ένωσης Σερβικών Δήμων που συμφωνήθηκε πριν από 10 χρόνια στο πλαίσιο της συνθήκης των Βρυξελλών.

Η Μπρνάμπιτς ξεκαθάρισε ότι στην σημερινή βουλή η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου «δεν πρόκειται να περάσει».

Επισήμανε ακόμα την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου κάνοντας έμμεσα αναφορά στην Ουκρανία.

«Ζητάμε από όλους να δείξουν σεβασμό στην εδαφική μας ακεραιότητα ως διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος, με τον ίδιο τρόπο που σήμερα, απολύτως ορθά, υπερασπίζονται την ακεραιότητα άλλων διεθνώς αναγνωρισμένων κρατών», ανέφερε η Μπρνάμπιτς και απέσπασε το παρατεταμένο χειροκρότημα των βουλευτών του κυβερνητικού συνασπισμού.

Υπενθυμίζεται ότι η Σερβία έχει καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αλλά αρνήθηκε να συνταχθεί με τις κυρώσεις κατά της Μόσχας, παρόλο που αξιωματούχοι της ΕΕ την έχουν καλέσει να το πράξει.

Ωστόσο, η πρωθυπουργός της Σερβίας στην προγραμματική της ομιλία απέφυγε να αναφερθεί στην στάση που θα τηρήσει η κυβέρνησή της στο ευρωπαϊκό αίτημα και δεν έκανε καμία αναφορά στις σχέσεις με την Μόσχα, ούτε στο ενδεχόμενο να αναθεωρήσει την στάση της στο θέμα των κυρώσεων.

Σημειώνεται ότι η Σερβία μαζί με την Λευκορωσία είναι η μόνες χώρες στην Ευρώπη που δεν επέβαλαν κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κακή βαθμολογία για τη Σερβία στο προσχέδιο της έκθεσης της Κομισιόν για την διεύρυνση

Χτύπημα κατά της Σερβίας από την Κροατία στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ