Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Νέα μελέτη συνδέει την κλιματική αλλαγή με τις ακραίες δασικές πυρκαγιές

Η κλιματική αλλαγή αυξάνει τη συχνότητα και την ένταση των πιο ακραίων πυρκαγιών στον κόσμο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Αναλύοντας δορυφορικά δεδομένα 21 ετών της NASA, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι σοβαρές πυρκαγιές υπερδιπλασιάστηκαν σε συχνότητα μεταξύ 2003 και 2023. Η ένταση αυτών των πυρκαγιών αυξήθηκε επίσης κατά 2,3 φορές, με τα έξι πιο ακραία έτη να καταγράφονται από το 2017 και μετά.

Στην Ευρώπη, η Πορτογαλία συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο τα τελευταία χρόνια, μαζί με τον Αμαζόνιο, την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Χιλή, την Ινδονησία, τη Σιβηρία και τις δυτικές ΗΠΑ, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Ecology & Evolution.

Αυτές οι “ενεργειακά ακραίες” πυρκαγιές -μετρούμενες με βάση την ενέργεια που απελευθερώνεται σε μια ημέρα- συχνά καταστρέφουν τα οικοσυστήματα, επηρεάζουν την υγεία και τα μέσα διαβίωσης των κατοίκων της περιοχής και προκαλούν ζημιές δισεκατομμυρίων ευρώ. Εκπέμπουν επίσης τεράστιες ποσότητες καπνού και αερίων του θερμοκηπίου, τα οποία με τη σειρά τους επιδεινώνουν την υπερθέρμανση του πλανήτη – μία από τις βασικές αιτίες των πυρκαγιών.

Τα εύκρατα δάση κωνοφόρων αντιμετωπίζουν αυξανόμενο κίνδυνο πυρκαγιών
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ακραίες πυρκαγιές συγκεντρώνονται δυσανάλογα σε βασικούς οικοτόπους σε όλο τον κόσμο.

Συγκεκριμένα, η συχνότητα των ακραίων φαινομένων αυξήθηκε κατά περισσότερο από 11 φορές στα δάση κωνοφόρων εύκρατης ζώνης, όπως αυτά που βρίσκονται στις δυτικές ΗΠΑ, τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Στα βόρεια δάση και την τάιγκα – που βρίσκονται στη Βόρεια Αμερική και τη Ρωσία – έχουν αυξηθεί περισσότερο από επτά φορές.

Η χαμηλή υγρασία στα κλαδιά, τα φύλλα, τα χόρτα και άλλα δασικά υπολείμματα που τροφοδοτούν τις πυρκαγιές έχει προκαλέσει μια “εκθετική αύξηση” των καμμένων εκτάσεων τις τελευταίες δεκαετίες.

Αυτό είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο και οδήγησε σε περισσότερο από το ήμισυ της αύξησης της έκτασης των δασικών πυρκαγιών στις δυτικές ΗΠΑ μεταξύ 1979 και 2015, σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι δασικές πυρκαγιές στην Ευρώπη αυξάνονται καθώς μπαίνει το καλοκαίρι
Η Ελλάδα προετοιμάζεται για μια μακρά περίοδο δασικών πυρκαγιών μετά την πρωτοφανή ζέστη που προκάλεσε την πρώιμη έναρξη των πυρκαγιών αυτόν τον μήνα.

Η χώρα διπλασίασε το δυναμικό της σε πυροσβέστες τον Μάιο εν αναμονή μιας περιόδου ρεκόρ.

Η ΕΕ έχει επίσης ενισχύσει τις προσπάθειες για τη μείωση των ζημιών από πυρκαγιές στην Ευρώπη μετά από ένα καταστροφικό καλοκαίρι του 2023. Μια ομάδα 556 πυροσβεστών από 12 χώρες θα τοποθετηθεί στρατηγικά σε καίρια σημεία, μεταξύ άλλων σε περιοχές υψηλού κινδύνου όπως η Γαλλία, η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία.

Γιατί οι πυρκαγιές είναι τόσο επικίνδυνες;
Εκτός από την άμεση απειλή για τη ζωή, οι πυρκαγιές απελευθερώνουν λεπτόκοκκα σωματίδια (PM2.5) που μπορούν να προκαλέσουν και να επιδεινώσουν μόνιμες παθήσεις της υγείας, όπως πνευμονικές και καρδιακές παθήσεις.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο θάνατο, μερικές φορές μήνες μετά την πυρκαγιά. Αυτό φάνηκε με τραγικό τρόπο αυτή την εβδομάδα, αφού οι αρχές της Χαβάης ανακοίνωσαν τον θάνατο μιας 68χρονης γυναίκας από τραυματισμούς και προβλήματα υγείας σχεδόν ένα χρόνο αφότου βρέθηκε στην πιο φονική πυρκαγιά των ΗΠΑ εδώ και πάνω από έναν αιώνα τον περασμένο Αύγουστο.

Με την κλιματική αλλαγή να ανεβάζει τις θερμοκρασίες και να δημιουργεί ξηρότερες συνθήκες, οι εποχές των πυρκαγιών αρχίζουν νωρίτερα και τελειώνουν αργότερα.

Με τη σειρά τους, οι πυρκαγιές απελευθερώνουν αέρια που θερμαίνουν τον πλανήτη στην ατμόσφαιρα, δημιουργώντας έναν επικίνδυνο βρόχο ανατροφοδότησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φωτιά στα δάση: Η κλιματική αλλαγή αυξάνει την ένταση και τη συχνότητα των ακραίων δασικών πυρκαγιών

Πώς η κλιματική αλλαγή και οι… ελληνοποιήσεις «χτυπούν» το ελληνικό μέλι

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ