Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Νέα μέτρα: Τα νούμερα πίσω από το νέο «μπλόκο» στους ανεμβολίαστους – Τι αλλάζει στις εκθέσεις του ΕΟΔΥ

Τα στοιχεία που οδήγησαν την κυβέρνηση σε νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους – Περίπου 7,5 – 7,7 εκατ. πολίτες διαθέτουν εμβολιαστική ή φυσική ανοσία και ο υπόλοιπος ενήλικος πληθυσμός ανέρχεται σε 1 – 1,2 εκατ.

Tον αποκλεισμό των ανεμβολίαστων πολιτών από την πρόσβαση σε επιπλέον κλειστούς δημόσιους χώρους, πέραν της εστίασης και της διασκέδασης, ανακοίνωσε -μεταξύ άλλων- σε τηλεοπτικό του μήνυμα την Πέμπτη (18/11) ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης συνοψίζοντας τα νέα μέτρα που θα αρχίσουν να ισχύουν από την ερχόμενη Δευτέρα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: 

Η έξαρση της επιδημίας στη χώρα, η αύξηση των σκληρών επιδημιολογικών δεικτών και η αφόρητη πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας οδήγησαν την κυβέρνηση στη λήψη ενός νέου πλέγματος μέτρων, με στόχο -για μια ακόμη φορά- τους πολίτες που δεν έχουν προστασία έναντι του κορονοϊού.

«Από την επόμενη Δευτέρα όλοι οι ενήλικες ανεμβολίαστοι πολίτες, πέραν της εστίασης, δεν θα εισέρχονται και σε άλλες κλειστές αίθουσες. Ούτε και με την επίδειξη τεστ. Σε σινεμά, θέατρα, μουσεία ή γυμναστήρια, για παράδειγμα. Είναι μία άμεση ενέργεια προστασίας και, ασφαλώς, μία έμμεση προτροπή να εμβολιαστούν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Η κυβέρνηση έχει εξ’ αρχής καταστήσει σαφές ότι οι περιορισμοί που τίθενται προς τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί έναντι του κορονοϊού δεν έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα αλλά προστατευτικό, μία θέση που φαίνεται ότι υποστηρίζεται και από την επιστημονική γνώση.

Τα αποκαλυπτικά νούμερα

Σχεδόν έναν χρόνο μετά την έναρξη των εμβολιασμών και έχοντας πλέον αρκετά δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στη μόλυνση, τη μετάδοση, τη βαριά νόσο και το θάνατο, οι ειδικοί έχουν επανειλημμένως επισημάνει ότι οι εμβολιασμένοι μπορεί μεν να κολλήσουν και να μεταδώσουν τον ιό, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό απ’ ό,τι οι ανεμβολίαστοι. Ενδεικτικά είναι στοιχεία από το Τέξας των ΗΠΑ, (15/1-1/10 2021) τα οποία δείχνουν ότι οι μη εμβολιασμένοι είχαν 45 φορές περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από Covid-19 σε σχέση με τους πλήρως εμβολιασμένους. Αναφορικά με τη μετάδοση, ενδεικτικά είναι τα ευρήματα πρόσφατης Ολλανδικής μελέτης, η οποία κατέδειξε ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι που μολύνονται με το επικρατούν στέλεχος Δέλτα έχουν 63% λιγότερες πιθανότητες να μεταδώσουν τον ιό.

Το σημαντικότερο, ωστόσο, είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα των εμβολιασμένων δεν κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά και να χάσουν τη ζωή τους από επιπλοκές της λοίμωξης Covid-19. Κατά συνέπεια όταν βρίσκονται μεταξύ τους σε κλειστούς χώρους οι πιθανότητες μετάδοσης του ιού είναι σημαντικά μικρότερες και ο κίνδυνος για σοβαρή νόσο και θάνατο ελαχιστοποιείται.

Αντίθετα, αν κάποιος ο οποίος δεν έχει προστασία έναντι του ιού μολυνθεί, αφενός μεταδίδει περισσότερο τον ιό, αφετέρου κινδυνεύει από βαριά νόσο και θάνατο. Επομένως, οι ανεμβολίαστοι είναι εκτεθειμένοι στον κίνδυνο, είτε έρχονται σε επαφή με εμβολιασμένους, είτε με ανεβολίαστους. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος, ωστόσο, είναι οι ανεμβολίαστοι για τους ανεμβολίαστους, δεδομένο ότι μολύνονται και μεταδίδουν πιο εύκολα, ενώ κινδυνεύουν περισσότερο από τη νόσο.

Με αυτά τα δεδομένα, εάν κάποιος ανεμβολίαστος εισέλθει σε έναν χώρο με αρνητικό τεστ, μπορεί μεν να μην είναι επικίνδυνος για τους υπόλοιπους (στο βαθμό που τα τεστ είναι αξιόπιστα), αλλά δεν είναι ασφαλής ο ίδιος.

«Υποτιμημένο» το όφελος στις εκθέσεις του ΕΟΔΥ

Σύμφωνα με στοιχεία από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) των ελληνικών νοσοκομείων το 85-90% των ασθενών είναι ανεμβολίαστοι. Με βάση τα στοιχεία αυτά, – αν κάνει κανείς αναγωγή στον πληθυσμό- προκύπτει ότι οι ανεμβολίαστοι που θα κολλήσουν τον κορονοϊό έχουν 13 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν σοβαρά και να εισαχθούν σε ΜΕΘ από τους εμβολιασμένους που τελικά θα μολυνθούν. Μάλιστα στις ηλικίες άνω των 60 ετών οι πιθανότητες αυτές αυξάνονται στις 20 φορές.

Ακόμη και αυτά τα στοιχεία, όμως, ενδεχομένως να «υποτιμούν» το όφελος του εμβολιασμού. Όπως ανέφεραν ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ καθηγητής Θεοκλής Ζαούτης και ο επιστημονικός συνεργάτης του Οργανισμού καθηγητής Δημήτρης Παρασκευής σε ενημέρωση των συντακτών Υγείας που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, τα αποτελέσματα της σύγκρισης μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων δεν είναι αντικειμενικά, καθώς δεν λαμβάνουν υπόψη το δείγμα.

«Εάν σε ένα δείγμα 20 Ελλήνων υπάρχουν 4 κρούσματα (2 εμβολιασμένοι και 2 ανεμβολίαστοι), το ποσοστό δεν μπορεί να θεωρείται πως είναι 10% και 10%, καθώς το δείγμα αποτελείται από 18 εμβολιασμένους και μόλις 2 ανεμβολίαστους. Με αυτό ως δεδομένο, το ποσοστό είναι 100% στους ανεμβολίαστους και 11% στους εμβολιασμένους», εξήγησαν. Στο πλαίσιο αυτό, η νέα διοίκηση του ΕΟΔΥ δρομολογεί αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο θα παρουσιάζεται η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού στις Εκθέσεις του Οργανισμού, με την προσθήκη της εκτίμησης του σχετικού κινδύνου για σοβαρή νόσο και θάνατο μεταξύ των δύο ομάδων, με βάση επιστημονικά τεκμηριωμένες μεθόδους.

Οι αριθμοί που μας χωρίζουν από την ελευθερία

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, περίπου 7,5 – 7,7 εκατ. πολίτες διαθέτουν εμβολιαστική ή φυσική ανοσία. Ο υπόλοιπος ενήλικος πληθυσμός ανέρχεται σε 1 – 1,2 εκατ. με το μεγαλύτερο κίνδυνο να διατρέχουν οι πολίτες άνω των 60 ετών. Βάσει των στοιχείων που δημοσιεύει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), η Ελλάδα, με ποσοστό 79,2% βρίσκεται μεταξύ των 10 χωρών στην ΕΕ που παρουσιάζουν τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη στις ηλικίες άνω των 60 ετών, όταν ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος ανέρχεται σε 86,5%.

Στο γενικό πληθυσμό η εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα μας ανέρχεται σε 61,1 %, όσον αφορά στους πλήρως εμβολιασμένους, με τον αντίστοιχο μέσο όρο της ΕΕ να διαμορφώνεται σε 65,4%. Το ποσοστό αυξάνεται στο 64% για τους συμπολίτες μας που έχουν λάβει τουλάχιστον τη μία δόση, με 69,8% τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Επιστήμονες και κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης είναι το «κλειδί» που θα μάς ανοίξει την πόρτα προς την ελευθερία, κλείνοντας τις διεξόδους στον ιό. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του ιατρού – ερευνητή από τις ΗΠΑ, Κρεγκ Σπένσερ: «Στους ανεμβολίαστους ο ιός ταξιδεύει σε αυτοκινητόδρομο, στους εμβολιασμένους χάνεται σε έναν λαβύρινθο».

Σήμερα, Παρασκευή (19/11), στις 9.30 π.μ. ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου με θέμα την πανδημία, κατά τη διάρκεια της οποίας θα γίνει εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός. Στη συνέντευξη θα παραστούν ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Σωτήρης Αναγνωστόπουλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ