Για τόνωση της ανταγωνιστικότητας κάνει λόγω το ΔΝΤ, το οποίο έχει στα σκαριά νέα μείωση των μισθών ύψους 2%, καθώς σύμφωνα με τα λεγόμενα τους η οικονομία της Ελλάδας η οποία έχει πληγεί λόγω της κρίσης, μπορεί να αντέξει ακόμη μια περικοπή.
Στην έρευνα «Wage Moderation in Crises», οι οικονομολόγοι του Ταμείου εξετάζουν τις οικονομίες Ελλάδας, Ιρλανδίας, Ισπανίας, Ιταλίας και Πορτογαλίας αλλά και ένα «υποθετικό σενάριο» για το τι μπορούσε να συμβεί εάν προωθούνταν μείωση των ονομαστικών μισθών κατά 2% εντός της επόμενης 2ετίας.
Το ΔΝΤ -χρησιμοποιώντας ένα ειδικό μαθηματικό μοντέλο προσομοίωσης – εκτιμά ότι με την μείωση αυτή θα επιτευχθούν τα ακόλουθα: α. Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Οι εξαγωγές θα συμβάλουν περισσότερο στην ανάπτυξη και β. Αρνητικές συνέπειες στη ζήτηση. Σαφώς οι μειώσεις μισθών περιορίζουν την αγοραστική ικανότητα των καταναλωτών και ως εκ τούτου θα υπάρξει υποχώρηση της ζήτησης. Οι συγγραφείς της έρευνας τονίζουν ότι οι απόψεις τους δεν απεικονίζουν και τις απόψεις του Ταμείου. Πάντως «επιβλέπων» της έρευνας ήταν ο Πολ Τόμσεν.