Ο κίνδυνος για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη παραμένει στο τραπέζι των συζητήσεων σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο του τομέα αξιολόγησης δημοσίου χρέους ευρωπαϊκών κρατών της Moody’s Investors Service Ντίτμαρ Χόρνουνγκ.
Ερωτηθείς για το αν υπάρχει κίνδυνος εξόδου της χώρας από τη ζώνη του ευρώ, ο κ. Χόρνουνγκ απάντησε πως «η χώρα παραμένει ευαίσθητη σε πιθανές διαταραχές που θα μπορούσαν να προκληθούν από την περιορισμένη ρευστότητα της κυβέρνησης, που καθιστά τη χώρα εξαρτημένη από τη χρηματοδότηση των πιστωτών, από το πολύ αδύναμο τραπεζικό σύστημα, το οποίο χρειάστηκε να ανακεφαλαιοποιηθεί τρεις φορές από το 2012, και, τέλος, από το εύθραυστο πολιτικό περιβάλλον και τη σημαντική λαϊκή δυσαρέσκεια για τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του νέου προγράμματος στήριξης».
Όσον αφορά τους παράγοντες που εμποδίζουν την Ελλάδα να προσελκύσει επενδυτές, ο σύμβουλος της Moody’s εκτίμησε ότι «οι βασικότερες δυσκολίες συνδέονται με το αδύναμο και εύθραυστο οικονομικό περιβάλλον της χώρας και με την υψηλή εξάρτησή της από την εξωτερική χρηματοδότηση, η οποία επηρεάζεται από την εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
“Τα αδύναμα θεσμικά όργανα και οι επιδόσεις της εφαρμογής, ιδιαίτερα οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, εξακολουθούν να είναι αρνητικά στοιχεία για τις επενδύσεις. Η θεσμική ανεπάρκεια και οι αστοχίες στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων αποτελούν αρνητικά πιστωτικά γεγονότα για τους επενδυτές”, όπως ανέφερε.
Πηγή: reporter.gr