Στους επτά ανέρχονται οι νεκροί ενώ δύο είναι οι αγνοούμενοι μετανάστες από τη λέμβο που βυθίστηκε στα ανοιχτά της Μυτιλήνης χθες το βράδυ.
Οι έρευνες του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής στη θαλάσσια περιοχή ακρωτηρίου Κόρακα Μυτιλήνης βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.
Συγκεκριμένα, σκάφος του λιμενικού που πραγματοποιούσε περιπολία τα μεσάνυχτα στην περιοχή, εντόπισε δύο μετανάστες μέσα στη θάλασσα, οι οποίοι περισυλλέγησαν και δήλωσαν ότι βρίσκονταν σε λέμβο με 15 άτομα ακόμα, η οποία υπό αδιευκρίνιστη αιτία πήρε νερά και ημιβυθίστηκε.
Αμέσως σήμανε συναγερμός από το Ενιαίο Κέντρο Επιχειρήσεων του υπουργείου Ναυτιλίας και ξεκίνησαν έρευνες στην περιοχή από τρία πλωτά σκάφη του λιμενικού, ένα ελικόπτερο σούπερ πούμα και μία μηχανότρατα.
Έως τώρα έχουν διασωθεί οκτώ άτομα, ενώ άνδρες του λιμενικού ανέσυραν τις σορούς επτά μεταναστών.
Δύο ακόμη μετανάστες εξακολουθούν να αγνοούνται και οι έρευνες συνεχίζονται.
Οι εθνικότητες των μεταναστών δεν έχουν γίνει γνωστές, ωστόσο το σκάφος που τούς μετέφερε είχε ξεκινήσει το ταξίδι του από την Τουρκία.
H τραγωδία στο Φαρμακονήσι
Πριν από μερικές μέρες είχαμε μία ακόμη τραγωδία: Αυτή στο Φαρμακονήσι. Δώδεκα μετανάστες μεταξύ αυτών εννέα γυναίκες και παιδιά έχασαν τη ζωή τους όταν το σκάφος στο οποίο ανέβαιναν αναποδογύρισε ανοικτά του Φαρμακονησίου. Το περιστατικό προκάλεσε διεθνής κατακραυγή. Οι φωτογραφίες και τα βίντεο με τις συγκλονιστικές μαρτυρίες των μεταναστών έκαναν το γύρο του κόσμου. Οι μετανάστες κατήγγειλαν την απάραδεκτη συμπεριφορά των λιμενικών. «Όχι μόνο δεν μας βοήθησαν αλλά μας εμπόδιζαν και να ανέβουμε στο σκάφος» ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Το ναυτοδικείο Πειραιά διέταξε τη διεξαγωγή κατεπείγουσας έρευνας. Την έρευνα είχε ζητήσει και η Διεθνής Αμνηστία καλώντας τις αρχές της Ελλάδας να φέρουν στο φως τις συνθήκες υπό τις οποίες χάθηκαν ζωές και να ασκήσουν διώξεις στους υπαίτιους, αλλά και η Σεσίλια Μαλστρομ, η ευρωπαία Επίτροπος για Εσωτερικές Υποθέσεις.
Έρευνα για την τραγωδία είχε ζητήσει και ο επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νιλς Μουίζνιεκς.
Η διεθνή Αμνηστία είχε καλέσει τις ελληνικές αρχές «να διερευνήσουν όλους τους ισχυρισμούς για συλλογικές απωθήσεις και την κακομεταχείριση στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία και στο Αιγαίο και να ασκήσουν δίωξη στους αξιωματούχους που εμπλέκονται». περιστατικά προσπαθώντας να φτάσουν στην Ελλάδα με σκάφος από την Τουρκία.
Ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος είχε ζητήσει προσωπικά συγγνώμη. «Σαν αρχηγός του Λιμενικού Σώματος θα αναλάβω την ευθύνη μου. Θα ξεκαθαρίσω ένα πράγμα. Ζητάμε συγγνώμη. Εγώ σαν αρχηγός του Λιμενικού. Και από τις οικογένειες των θυμάτων και από όλους εσάς, τον κύριο υπουργό, την κυβέρνηση, όλους τους Έλληνες, που σας φέραμε σε αυτή τη θέση. Προσπαθήσαμε, αλλά κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε. Από εκεί και πέρα ο καθένας να σκεφθεί οτιδήποτε άλλο» ήταν η καταληκτική δήλωση του αντιναύαρχου αρχηγού του Λιμενικού Σώματος, Δημήτρη Μπαντιά, ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής, στην οποία συζητήθηκε το τραγικό ναυάγιο στο Φαρμακονήσι.