Σε νέα, πολύ πιο επικίνδυνη, φάση μπαίνει ο πόλεμος της Ουκρανίας, όπως φαίνεται από τις τελευταίες ανησυχητικές εξελίξεις. Τις τελευταίες ώρες, οι δύο εμπόλεμοι ανακοίνωσαν ότι δέχτηκαν επιθέσεις με υπερηχητικούς ή βαλλιστικούς πυραύλους.Ο πόλεμος στην Ουκρανία φαίνεται ότι περνάει στη φάση των μη συμβατικών όπλων, γεγονός που προκαλεί τεράστια ανησυχία, και ενώ δεν φαίνεται στον ορίζοντα καμία πιθανότητα ειρήνευσης.
Μπορεί οι εχθροπραξίες και οι μάχες μεταξύ των αντίπαλων στρατών να περιορίζονται στα ανατολικά, το Μπαχμούτ, ωστόσο όπως φαίνεται υπάρχουν εκατέρωθεν επιθέσεις με πυραύλους μεγάλης ισχύος, βαλλιστικούς ή υπερηχητικούς.
Και στις δύο περιπτώσεις που ανακοίνωσαν η ουκρανική και η ρωσική πλευρά, οι πύραυλοι κατερρίφθησαν από τις αντιαεροπορικές άμυνες, ωστόσο αυτή η εξέλιξη αφήνει ανοιχτά τα ενδεχόμενα για χρήση ακόμα πιο ισχυρών και θανατηφόρων όπλων.
Το βράδυ του Σαββάτου, υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε ότι ένας ουκρανικός βαλλιστικός πύραυλος καταρρίφθηκε πάνω από την προσαρτημένη Κριμαία, ένα σπάνιο γεγονός τη στιγμή που διαφαίνεται μια επικείμενη επίθεση των ουκρανικών δυνάμεων.
“Οι δυνάμεις αντιαεροπορικής άμυνας κατέρριψαν πάνω από τη δημοκρατία της Κριμαίας έναν βαλλιστικό πύραυλο που εκτοξεύτηκε από ουκρανικό σύστημα Grom-2. Δεν υπήρξαν καταστροφές ούτε θύματα”, δήλωσε στο Telegram ο Σεργκέι Ακσιόνοφ, επικεφαλής της Κριμαίας, διορισμένος από τη Μόσχα.
Ένας από τους συμβούλους του, ο ‘Ολεγκ Κριτσκόφ, δήλωσε στη συνέχεια ότι δύο πύραυλοι Grom-2 κατερρίφθησαν, σύμφωνα με επικαιροποιημένες πληροφορίες.
Το AFP δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει αυτές τις δηλώσεις από ανεξάρτητη πηγή.
Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, αυτή είναι η δεύτερη φορά που η χρήση ουκρανικών βαλλιστικών πυραύλων Grom πάνω από την Κριμαία αναφέρεται από τις αρχές. Η πρώτη αναφορά ήταν τον περασμένο μήνα.
Οι Ρώσοι κατηγορούν τις ΗΠΑ
Επίσης, η Ρωσία κατηγόρησε σήμερα τις χώρες της Δύσης και “πρωτίστως” τις Ηνωμένες Πολιτείες για την ευθύνη τους, σύμφωνα με τη Μόσχα, στις “τρομοκρατικές επιθέσεις” που διέπραξε η Ουκρανία στο έδαφός της, μετά την επίθεση με εκρηκτικά εναντίον του αυτοκινήτου του εθνικιστή συγγραφέα Ζαχάρ Πριλέπιν, κατά την οποία τραυματίστηκε ο Ρώσος συγγραφέας και σκοτώθηκε ο οδηγός του.
“Η ευθύνη γι αυτήν την τρομοκρατική επίθεση και για άλλες δεν ανήκει μόνο στις ουκρανικές αρχές αλλά και στους δυτικούς προστάτες της, πρωτίστως στις Ηνωμένες Πολιτείες”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι “η σιωπή των αρμοδίων διεθνών οργανισμών είναι απαράδεκτη”.
Η ανακοίνωση ανέφερε ότι η αποτυχία της Ουάσινγκτον να καταγγείλει αυτήν και άλλες επιθέσεις είναι “αυτοαποκαλυπτική” για την αμερικανική κυβέρνηση.
Οι Ουκρανοί ανακοίνωσαν ότι κατέρριψαν ρωσικό υπερηχητικό πύραυλο
Η Ουκρανία δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι κατέρριψε για πρώτη φορά ρωσικό υπερηχητικό πύραυλο τύπου Kinjal στη διάρκεια αεροπορικών πληγμάτων που εξαπέλυσε η Μόσχα τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ
- Στην ΜΠΑΜ που κυκλοφορεί: Τα “κάστρα” που κρίνουν τις εκλογές!
- Δίκη Πισπιρίγκου live – Παιδοχειρουργός: Η Τζωρτζίνα δεν είχε πρόβλημα στη ΜΕΘ, μόνο στην παιδιατρική – Νέες μηνύσεις από Κούγια
- Τσουνάμι Γεωργούλη: Και άλλη καταγγελία για βιασμό τέσσερις μήνες μετά το περιστατικό με Χρονοπούλου
- Κουσουλός για Γεωργούλη: «Υπάρχει μια ακόμα κοπέλα που φέρεται να έχει κακοποιηθεί»
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε χαρακτηρίσει τον πύραυλο Kinjal, κατά την πρώτη παρουσίασή του το 2018, «ιδανικό όπλο», γιατί είναι πολύ δύσκολο να αναχαιτισθεί από την αντιαεροπορική άμυνα του αντιπάλου.
«Συγχαίρω τον ουκρανικό λαό για αυτό το ιστορικό γεγονός», ανέφερε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram ο στρατηγός Μίκολα Ολεστσούκ. «Ναι, καταρρίψαμε τον πύραυλο Kinjal, που δεν έχει ισοδύναμο», είπε.
Σύμφωνα με την ουκρανική Πολεμική Αεροπορία, ο πύραυλος καταρρίφθηκε από σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot πάνω από το Κίεβο γύρω στις 02:30 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) προχθές Πέμπτη.
Η Ουκρανία ζήτησε από τους συμμάχους της στη Δύση να τη βοηθήσουν ώστε να ενισχύσει το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνάς της. Καθ΄όλη τη διάρκεια του χειμώνα, η Μόσχα βομβάρδιζε τις ενεργειακές υποδομές της χώρας.
Και στα μέσα Απριλίου το Κίεβο έλαβε τους πρώτους του Patriot, που θεωρούνται ένα από τα πιο τελειοποιημένα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε δηλώσει πως οι Patriot θα ενίσχυαν «σημαντικά» την άμυνα της Ουκρανίας απέναντι στα ρωσικά πλήγματα.
Επιθέσεις με drones στην «καρδιά» της Ρωσίας
Από το καλοκαίρι του 2022, η Κριμαία, η οποία προσαρτήθηκε από τη Μόσχα το 2014, πλήττεται συχνά από εκρήξεις και αεροπορικές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και μερικές φορές με μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας.
Στα τέλη Απριλίου, επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη προκάλεσε μεγάλη φωτιά σε αποθήκη πετρελαίου στη Σεβαστούπολη στην Κριμαία, όπου είναι η βάση του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας.
Αυτή η νέα ανακοίνωση εκδίδεται καθώς επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, δολιοφθορές και οι υποτιθέμενες επιθέσεις έχουν πολλαπλασιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες στη Ρωσία, μερικές φορές μακριά από την Ουκρανία, χωρίς οι δράστες τους να προσδιορίζονται με σαφήνεια.
Το Κρεμλίνο θεωρεί υπεύθυνο γι αυτά το Κίεβο, το οποίο αρνείται, εν μέσω της προετοιμασίας μιας μεγάλης επίθεσης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και των μεγάλων εορτασμών στη Ρωσία για την 9η Μαΐου, την ημέρα της νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας το 1945.
Οι Τσετσένοι αντικαθιστούν τους μισθοφόρους στη Μπαχμούτ;
Ο επικεφαλής της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρίας Βάγκνερ ζήτησε σήμερα από τον Ρώσο υπουργό Άμυνας να εμπιστευθεί στους στρατιώτες του Τσετσένου ηγέτη Ραμζάν Καντίροφ τις θέσεις της στην ουκρανική πόλη Μπαχμούτ, την οποία ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει σύντομα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την έλλειψη πυρομαχικών.
«Σας ζητώ να εκδώσετε διαταγή μάχης για τη μεταβίβαση, πριν από τα μεσάνυχτα της 10ης Μαΐου, θέσεων της εταιρίας Βάγκνερ σε μονάδες του τάγματος Αχμάτ στην πόλη Μπαχμούτ και στα περίχωρά της», δήλωσε ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, σε επιστολή την οποία δημοσιοποίησε η υπηρεσία Τύπου του και απευθύνεται στον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού.
Ο επικεφαλής της Βάγκνερ λέει ότι έκανε το αίτημα αυτό «λόγω μακράς έλλειψης πυρομαχικών», κατηγορώντας το γενικό επιτελείο στρατού ότι προμήθευσε μόνο το 32% των πυρομαχικών που έχει ζητήσει από τον περασμένο Οκτώβριο.
Χθες Παρασκευή ο Πριγκόζιν απείλησε ότι θα αποσύρει την ερχόμενη εβδομάδα τους στρατιώτες του από την πόλη Μπαχμούτ, επίκεντρο των μαχών στην ανατολική Ουκρανία, κατηγορώντας το ρωσικό γενικό επιτελείο ότι τους στερεί τα πυρομαχικά.
Στην εφαρμογή Telegram, ο Τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ δήλωσε στη συνέχεια χθες βράδυ πως οι μαχητές του είναι έτοιμοι να καταλάβουν τις ρωσικές θέσεις στην πόλη, αν ο όμιλος Βάγκνερ αποσύρει τις μονάδες του.
«Οι μαχητές μας είναι έτοιμοι να προωθηθούν και να καταλάβουν την πόλη. Γι΄αυτό θα χρειάζονταν κάποιες ώρες», δήλωσε ο Ραμζάν Καντίροφ, λέγοντας πως οι στρατιώτες του έχουν πολεμήσει ήδη στο πλάι εκείνων της Βάγκνερ στις ουκρανικές πόλεις Ποπάσνα, Σεβεροντονέτσκ και Λισιτσάνσκ, τις οποίες κατέλαβε η Ρωσία.
Σήμερα το πρωί, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, σε ξεχωριστό μήνυμα, ευχαρίστησε τον Καντίροφ για την πρότασή του, διαβεβαιώνοντας πως η Μπαχμούτ, που ανθίσταται στις ρωσικές επιθέσεις από το περασμένο καλοκαίρι, θα «καταληφθεί χωρίς αμφιβολία» από τους Τσετσένους στρατιώτες.
Ο επικεφαλής της Βάγκνερ κατηγορεί εδώ και μήνες το ρωσικό γενικό επιτελείο ότι δεν προμηθεύει τους άνδρες του με αρκετά πυρομαχικά ώστε να τους στερήσει τη νίκη στην Μπαχμούτ υπέρ του τακτικού στρατού.