Ο διαταραγμένος χαρακτήρας, τα όποια ψυχικά αδιέξοδα που μπορεί να βασανίζουν κάποιους ανθρώπους, το bullying που πιθανώς έχουν υποστεί στην οικογένεια, στο σχολείο ή στην εργασία τους, η μόνιμη αίσθηση αδικίας, οι αντίξοες συνθήκες της καθημερινότητας, καθώς και όσα συμβαίνουν στην τοπική κοινωνία τους, σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο είναι οι αιτίες που οδηγούν κάποια άτομα σε πράξεις ακραίας συμπεριφοράς, με αποτέλεσμα την εμφάνιση μιας αυξανόμενης βίας που δείχνει να κατακλύζει τις ζωές μας το τελευταίο διάστημα. Είναι μόνο αυτοί οι λόγοι που προκαλούν αυτό το φαινόμενο;
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ
- ΑΣΟΕΕ: Ποιοι καλύπτουν τον καθηγητή “Δράκο” στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο
- Αργυρούπολη: Παραδόθηκε ο 46χρονος που ξυλοκόπησε την σύντροφό του
- Γιώργος Τράγκας: Ανοίγει η διαθήκη του με τα 12 ακίνητα σε Μονακό, Μαϊάμι, Νέα Υόρκη, Λας Βέγκας και Ελλάδα!
Υπάρχει και μία παράμετρος που για ευνόητους λόγους δεν αναφέρεται συχνά.
O μιμητισμός, που οδηγεί κάποιους ευάλωτους ψυχικά ανθρώπους -τους οποίους το οικείο περιβάλλον δεν παρότρυνε να αναζητήσουν την αρωγή της ψυχοθεραπείας ή της ψυχιατρικής την κατάλληλη στιγμή- στην αναπαραγωγή πράξεων βίας και ακραίας σκληρότητας. Η συμπεριφορά αυτών των ανθρώπων δεν οφείλεται πάντα στη διαταραγμένη ψυχοσύνθεσή τους, αλλά στην αντιγραφή ενός «προτύπου» που έχουν παρακολουθήσει επανειλημμένα στις ειδήσεις.
Η ηδονοθηρική παρουσίαση της βίας και η προβολή που συχνά απολαμβάνουν κάποιοι αδίστακτοι δολοφόνοι, όταν οι φωτογραφίες και τα ηχητικά μηνύματά τους κάνουν τον γύρο των διεθνών ΜΜΕ (στο όνομα της επαρκούς πληροφόρησης), οδηγεί κάποιους άλλους στην αναπαραγωγή ακραία αντικοινωνικών συμπεριφορών.
Οι αιτίες του φαινομένου του μιμητισμού, που ωθεί άτομα με συγκεκριμένη ψυχοπαθολογία να φτάνουν και μέχρι τον φόνο, πρέπει να αναζητηθούν στον τρόπο που ορισμένα Μέσα Ενημέρωσης διαχειρίζονται σοκαριστικές πληροφορίες που αφορούν αποτρόπαια εγκλήματα, στις υπαρκτές αδυναμίες του εκπαιδευτικού και του νομικού μας συστήματος, μα κυρίως στις ελλείψεις του συστήματος ψυχικής υγείας ακόμα και των πιο προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών. Οι ειδικοί οφείλουν να ασχοληθούν επισταμένα με το φαινόμενο του μιμητισμού πράξεων ακραίας βίας, που στο παρόν φαίνεται να αποτελεί για την Ευρώπη μεγαλύτερο πρόβλημα και από την πανδημία.