Γράφει η Κατερίνα Ζαγγάνα
Αναμένονται σαρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό και ενδέχεται πλέον οι ασφαλισμένοι να χάσουν τα δικαιώματά τους άμεσα σύμφωνα με τα όσα αναμένεται να επιβάλει η Τρόικα.
Οι εξελίξεις είναι πλέον ραγδαίες καθώς οι μισοί υπάλληλοι στο Δημόσιο έχουν ήδη υποβάλει πρώτη παραίτηση εντός του πρώτου δεκαημέρου του Δεκεμβρίου και αναμένουν για να αποφασίσουν αν θα προβούν στη δεύτερη παραίτηση ή θα ανακαλέσουν την πρώτη. Ενώ παράλληλα οι ασφαλισμένοι στον ιδιωτικό τομέα, υπό τον τρόμο μήπως και χάσουν τα λιγοστά τους δικαιώματα, σκέφτονται να παραιτηθούν λόγω συνταξιοδότησης, ακόμα και μειωμένης, με penalty 30%.
Η Τρόικα επιθυμεί και πρόκειται να επιβάλει:
-Κατάργηση όλων των συνταξιοδοτήσεων πριν τα 62,
-μείωση των εισοδηματικών κριτηρίων για το ΕΚΑΣ,
-αύξηση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης από τα 15 στα 20 έτη,
-κατάργηση των κατώτατων συντάξεων με αντικατάστασή τους από συντάξεις αποκλειστικά και μόνον με το οργανικό ποσό, και
-αλλαγή του τρόπου εφαρμογής των ποσοστών αναπλήρωσης των συντάξεων.
Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί για τα εξής:
1.Αύξηση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης για απονομή βασικής και κατώτατης σύνταξης από τα 15 στα 20 έτη, ήτοι περί τα 330 ευρώ και χωρίς το ΕΚΑΣ, η υψηλότερη κλίμακα του οποίου ανέρχεται σήμερα στα 230 ευρώ.
2.Σταδιακή, εν μέσω μιας μεταβατικής περιόδου, ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ των συνταξιοδοτήσεων πριν τα 62. Το μέτρο αυτό θίγει ασφαλισμένους άντρες με ημερομηνία γέννησης μετά το 1961 και ασφαλισμένες γυναίκες με ημερομηνία γέννησης μετά το 1964-1969.
3.Πάγωμα των συντάξεων για τα έτη 2015-2016-2017.
Ένα κρίσιμο θέμα το οποίο έχει «διαρρεύσει» είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να προβεί στην κατάργηση της θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος με 25ετία στο Δημόσιο. Δηλαδή δε θα απαιτούνται μόνο τα 25 έτη για τη θεμελίωση αλλά και η συμπλήρωση του ηλικιακού ορίου.
Πανικός ή Απόγνωση δεν ξέρω αν θα επικρατήσουν, όμως αυτό το οποίο θα πρέπει να κυριαρχήσει είναι η ενημέρωση και κανένας εφησυχασμός, καθώς οι δυσμενείς όροι και προϋποθέσεις των διαφορετικών δήθεν Νόμων για το καλό της Χώρας παραβιάζουν θεμελιώδη δικαιώματα και εργατικά και ανθρώπινα με τα πλαίσια αυτά που πρόκειται να εφαρμοστούν.