Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Νέες «ρουκέτες» Καραμανλή: «Καμία διαπραγμάτευση με την Τουρκία για τα 12 ναυτικά μίλια»

«Η Ελλάδα σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί, με πρόσχημα την καλή θέληση και την ανάγκη ειρήνης και συνεργασίας, να κάνει εκπτώσεις».

«Δεν είναι λάθος να υπάρχουν δίαυλοι διαλόγου με την Τουρκία. Λάθος θα ήταν αν γίνεται εσφαλμένη ανάγνωση των προθέσεών της». Ο Κώστας Καραμανλής στην ομιλία του στην εκδήλωση για τα 80 χρόνια από την απελευθέρωση της Καρπάθου με σαφήνεια και για πρώτη φορά με μεγάλη λεπτομέρεια έθεσε τα όρια και τις κόκκινες γραμμές που θα πρέπει να έχει η Ελλάδα στον εν εξελίξει διάλογο με την Τουρκία για να προειδοποιήσει προς πάσα κατεύθυνση:

«Η ΄Γαλάζια Πατρίδα’ δεν είναι μπλόφα (…) Η Ελλάδα σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί, με πρόσχημα την καλή θέληση και την ανάγκη ειρήνης και συνεργασίας, να κάνει εκπτώσεις που θα διευκολύνουν την Τουρκία στην υλοποίηση αυτού του οράματος. Γιατί το καθετί που κερδίζει η Τουρκία θα αποτελεί κεκτημένο προς τη μακροπρόθεσμη πραγματοποίηση αυτού του οράματος, όχι αντίτιμο για την εξασφάλιση της ειρήνης».

«Η ειρήνη και η σταθερότητα δεν διασφαλίζονται με υποχωρήσεις»

Ο πρώην Πρωθυπουργός μίλησε για «αυθαίρετες και ανυπόστατες» διεκδικήσεις της Άγκυρας – πολιτική που είναι σταθερή από τη δεκαετία του ‘ 70 και η Τουρκία θέλει να τις νομιμοποιήσει: «να εθίσει εμάς και τη διεθνή κοινότητα σε αυτές και να τις κάνει από την πίσω πόρτα ζητήματα προς διαπραγμάτευση. Με τις προκλήσεις και τις απειλές, επισείει το φόβητρο του πολέμου, προκειμένου να κάνει πολύ υψηλό το κόστος της επιμονής στο δίκαιο, για εμάς και τη διεθνή κοινότητα. Με το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας που επισήμως έχει υιοθετήσει η Τουρκία, έχει καταστήσει το όραμά της για έλεγχο του μισού Αιγαίου και ηγεμονία στην Ανατολική Μεσόγειο επίσημο εθνικό δόγμα, το οποίο υπηρετεί με σχέδιο και πρόγραμμα. Δεν είναι μπλόφα. Δεν είναι διαπραγματευτικό χαρτί. Το έχει εισάγει στα σχολικά βιβλία και το διδάσκει στις νέες γενιές με σκοπό να τις γαλουχήσει και να τις προετοιμάσει σε βάθος χρόνου για την υλοποίηση αυτού του στόχου».

Κατά τον κ. Καραμανλή ο τελικός στόχος της Τουρκίας είναι η ανατροπή όλων των συσχετισμών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο και να διασπάσει την ενότητα του ελληνικού χώρου μέσω του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου:

«Κανείς Έλληνας δεν διανοείται ότι, προκειμένου να ικανοποιηθεί η Τουρκία και να οδηγηθεί σε διαπραγμάτευση, θα κάναμε από μόνοι μας εκπτώσεις στην αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων μας. Η συμφωνία δεν είναι αυτοσκοπός. Η συμφωνία πρέπει να διασφαλίζει την ασφάλεια και τα συμφέροντά μας σε όλο τον ελλαδικό χώρο. Ούτε διασφαλίζεται η ειρήνη και η σταθερότητα με υποχωρήσεις. Αντιθέτως ενθαρρύνεται η επιθετικότητα και η βουλιμία της άλλης πλευράς» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής.

«12 ναυτικά μίλια στην όποια διευθέτηση»

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του Κώστα Καραμανλή στο πλαίσιο του διαλόγου το οποίο οφείλει να υπηρετήσει η Ελλάδα μόνο για την επίλυση της διαφοράς για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

Ο κ. Καραμανλής ζήτησε καθαρές θέσεις εκ μέρους μας – θέσεις που θα γίνουν σαφείς τόσο προς την πλευρά της Άγκυρας όσο και προς τους εταίρους γιατί, όπως παρατήρησε, η Ελλάδα έχει πολλά πλεονεκτήματα:

«Η επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια είναι ένα μονομερές και αναφαίρετο δικαίωμά μας, κατοχυρωμένο από το Διεθνές Δίκαιο, που δεν υπόκειται σε διαπραγμάτευση με την Τουρκία. Οποιαδήποτε διευθέτηση θα πρέπει να διασφαλίζει αυτό το δικαίωμα. Και, σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε οριοθέτηση είτε προσφυγή στη Χάγη θα πρέπει να διασφαλίζει ότι αυτό το δικαίωμα θα ληφθεί υπόψη και δεν θα οδηγηθούμε σε μια οριοθέτηση που θα ακυρώνει τη δυνατότητα μελλοντικής επέκτασης εκ μέρους της Ελλάδας».

«Επιτήδειοι τρίτοι θέλουν διανομή του Αιγαίου»

Ο πρώην Πρωθυπουργός μίλησε για «επιτήδειους τρίτους» που για δικούς τους λόγους θέλουν μία εφ’ όλης της ύλης ελληνοτουρκική διαπραγμάτευση:

«Με απώτερο στόχο έναν συμβιβασμό διανομής του Αιγαίου με βάση, όχι αποκλειστικά το Διεθνές Δίκαιο, αλλά επί της ουσίας αυτές τις ίδιες τις αξιώσεις της Τουρκίας. Με άλλα λόγια να γίνει αντικείμενο διαλόγου ή παραπομπής στο Διεθνές Δικαστήριο η Ελληνική κυριαρχία επί νήσων ή βραχονησίδων κατά την καινοφανή θεωρία των λεγόμενων «γκρίζων ζωνών». Κανένα κράτος που σέβεται στοιχειωδώς τον εαυτό του δεν διανοείται να θέσει υπό δικαστική κρίση την εθνική του κυριαρχία και την εδαφική του ακεραιότητα».

«Να καταθέσουμε στην Ε.Ε. το θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό μας»

Για πρώτη φορά ο κ. Καραμανλής μίλησε για το πλαίσιο του διαλόγου με την Τουρκία και για τα βήματα που πρέπει να κάνει η Ελλάδα ώστε να γίνουν σαφείς οι θέσεις της για το Αιγαίο ώστε να διεκδικήσει το μέγιστο της οριοθέτησης, όπως είπε, που της επιτρέπει το Διεθνές Δίκαιο.

«Θα πρέπει να καταθέσουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας, συμμορφούμενοι με την αντίστοιχη κοινοτική οδηγία. Είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε αυτό και είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αποτυπωθούν τα δικαιώματά μας με τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» παρατήρησε και πρότεινε να αξιοποιηθεί ο Χάρτης της Σεβίλλης που ήδη χρησιμοποιείται από την Ε.Ε.

«Πρέπει να προχωρήσει το κλείσιμο των κόλπων και η χάραξη ευθειών γραμμών βάσης που θα επεκτείνουν το χώρο που δικαιούται η Ελλάδα» είπε ο κ. Καραμανλής και συμπλήρωσε με έμφαση:

«Αυτό, λοιπόν, είναι το μόνο πράγμα που μπορούμε να συζητήσουμε με την Τουρκία, αλλά αυτό είναι και το πλαίσιο και οι προϋποθέσεις για μια λύση δίκαιη για την Ελλάδα που θα διασφαλίζει την ασφάλεια, την ακεραιότητα και τα συμφέροντά της. Τι άλλο θα μπορούσαμε να συζητήσουμε ή να παραπέμψουμε στη Χάγη; Το αν ελληνικά νησιά και βραχονησίδες θα δοθούν στην Τουρκία; Πέρα από το παράλογο του πράγματος, αυτά έχουν λυθεί από Διεθνείς Συνθήκες δεκαετίες τώρα».

Ο πρώην Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως δεν αμφισβητεί τον πατριωτισμό κανενός – με μία έμμεση αναφορά όμως στην περίπτωση του Αντώνη Σαμαρά και τη διαγραφή του – επεσήμανε πως «είναι χρήσιμες τις επισημάνσεις που στοχεύουν στην βελτιστοποίηση της εθνικής μας στρατηγικής, ειδικά όταν προέρχονται από όσους έχουν χειριστεί τα θέματα αυτά από θέσεις ευθύνης. Σε τελική ανάλυση κοινή είναι η αγωνία και η έγνοια για την υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων» και κλείνοντας την παρέμβασή του υπογράμμισε προς κάθε κατεύθυνση:

«Το Αιγαίο είναι η φυσική άμυνα της πατρίδας μας. Είναι στρατηγικός κόμβος για τις συγκοινωνίες. Το Αιγαίο κάνει την Ελλάδα υπολογίσιμο ναυτικό και γεωπολιτικό παράγοντα. Στο Αιγαίο λοιπόν κρίνεται το στρατηγικό βάθος του Ελληνισμού αλλά και οι αντοχές του. Είναι καθήκον μας, καθήκον μας ιερό, να το υπερασπιστούμε πάση δυνάμει».


➤Ακολουθήστε την ΜΠΑΜ στο Instagram.

➤Αγόρασε την εφημερίδα και διαδικτυακά εδώ: https://www.empam.gr/eshop

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ