Μέσα σε μία από τις πιο δύσκολες εβδομάδες για την Ελλάδα, πραγματοποιήθηκαν σε κλίμα θερμής υποδοχής τα εγκαίνια της έκθεσης με έργα Ναΐφ Ελληνικής Τέχνης από τη Συλλογή Χρήστου και Πόλλυς Κολλιαλή, στο Μουσείο Ναΐφ Τέχνης της Λετονίας, το οποίο στεγάζεται στην πλωτή γκαλερί NOASS πάνω στον ποταμό Νταουγκάβα, που διασχίζει τη Ρίγα.
Η παρουσίαση μέρους της συλλογής Κολλιαλή στη Ρίγα έρχεται σε συνέχεια της ιδιαίτερα επιτυχημένης παρουσίασης της την προηγούμενη χρονιά στην Κωνσταντινούπολη (Σισμανόγλειο Μέγαρο) και στην Αδριανούπολη (Devecihan Kültür Merkezi). Την επιμέλεια της συλλογής έχει η ιστορικός τέχνης Ίρις Κρητικού.
Στο ιδιαίτερο κτήριο της πλωτής γκαλερί SOASS, το οποίο είναι φτιαγμένο από ξύλο και αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα της αρχιτεκτονικής παράδοσης των βορείων χωρών, φιλοξενούνται 30 έργα ναΐφ Ελλήνων ζωγράφων από τις 2 έως τις 31 Ιουλίου 2015. Το μουσείο περιλαμβάνει μόνιμη έκθεση ναΐφ ζωγράφων και ταυτόχρονα φιλοξενεί εκδηλώσεις και συναυλίες, καθώς και άλλες περιοδικές εκθέσεις με ίδιο αντικείμενο. Τον χώρο γύρω από το μουσείο περιβάλλει ένα πανέμορφο πάρκο, όπου ακόμα και όταν το μουσείο είναι κλειστό υπάρχει υπαίθρια έκθεση, που προσελκύει τους αθλούμενους και περιπατητές του πάρκου.
Τα εγκαίνια της έκθεσης προκάλεσαν πολύ θετικές αντιδράσεις στους φιλότεχνους κατοίκους της Ρίγα, που παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την έκθεση των Ελλήνων ναΐφ ζωγράφων. Το απόγευμα πριν τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκε συναυλία με νέους Λετονούς μουσικούς.
Οι πίνακες που ταξίδεψαν ως την πρωτεύουσα της Λετονίας είχαν επιλεγεί προσεκτικά, με στόχο να μεταφέρουν ένα αντιπροσωπευτικό κομμάτι της ελληνικής παράδοσης και κατ’ επέκταση της Ελλάδας. Εικόνες από τα νησιά, ειδυλλιακές σκηνές της υπαίθρου με τσοπάνηδες και παραδοσιακές φορεσιές, στιγμές από τον τρύγο και από παραδοσιακούς γάμους, καθώς κι ένας πίνακας με τα “Μετέωρα” του Θανάση Μπακογιώργου. Όλες εικόνες που φέρουν ένα κομμάτι της Ελλάδας που έχει χαθεί και σίγουρα το νοσταλγούμε.
Οι επισκέπτες της έκθεσης ξεχώρισαν το παραδοσιακό “Παντοπωλείο-Καφενείο” της Ύδρας, έργο ενός πρώην ναυτικού, του Γιάννη Ράππα, που υπάρχει ακόμα στην Ύδρα, καθώς και τον παραδοσιακό “Γάμο”, το έργο του Γιάννη Θεοφίλη από το Βασσαρά Λακωνίας, που από εργοστασιάρχης στον κλάδο της κεραμοποιίας, νιώθοντας νοσταλγία για το χωριό του στράφηκε στη ζωγραφική για να αποτυπώσει τις αναμνήσεις του. Έδειξαν ακόμα ενδιαφέρον για την άγνωστη σε αυτούς λαϊκή φιγούρα του Καραγκιόζη και το ρόλο του. Ιδιαιτέρως συγκινητική υπήρξε η χειρονομία μιας ναΐφ ζωγράφου, που χάρισε στην οικογένεια Κολλιαλή ένα έργο της “για τη συλλογή σας και για την Ελλάδα”, όπως είπε χαρακτηριστικά.