Κοινός παρονομαστής η απουσία ναυαγοσώστη – Συνελήφθησαν οι υπεύθυνοι των δύο ξενοδοχείων – Συγκλονιστικές λεπτομέρειες από το θρίλερ με τις δύο Γαλλίδες στη Ρόδο
Δύο κορίτσια από τη Γαλλία ηλικίας 16 και 19 ετών και ένα κοριτσάκι 8 ετών από το Ισραήλ έχασαν τη ζωή τους μέσα σε ένα 24ωρο σε πισίνες ξενοδοχείων στη Ρόδο και τη Χερσόνησο της Κρήτης αντιστοίχως. Τα «γιατί» πολλά. Το σοκ εξίσου μεγάλο, τόσο για τους απαρηγόρητους γονείς, που είδαν σε ελάχιστα λεπτά τον παράδεισο των διακοπών στην Ελλάδα, να μετατρέπεται σε κόλαση, όσο και για τον ελληνικό τουρισμό και το πόσο επαγγελματικά αντιμετωπίζουν ορισμένοι ξενοδόχοι στην Ελλάδα τις υποχρεώσεις τους απέναντι στους πελάτες.
Τα δεδομένα των δύο περιστατικών, σε διαφορετικά σημεία της χώρας, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι υπήρξαν αρκετές παραλείψεις. Στην περίπτωση της Ρόδου, είναι δεδομένο ότι τη στιγμή που τα δύο κορίτσια από τη Γαλλία έδιναν μάχη με τα νερά της πισίνας, δεν υπήρχε στο πόστο του ναυαγοσώστης. Γιατί; Διότι ο ναυαγοσώστης είχε συμπληρώσει το ωράριό του και είτε δεν είχε φτάσει εγκαίρως ο αντικαταστάτης του, είτε η επιχείρηση δεν είχε προβλέψει να έχει και δεύτερη βάρδια, αν και ήταν νωρίς το απόγευμα και συγκεκριμένα γύρω στις 6. Στην περίπτωση της Χερσονήσου επίσης δεν υπήρχε ναυαγοσώστης τη στιγμή που πνιγόταν το 8χρονο κοριτσάκι από το Ισραήλ, ενώ ερευνάται το ενδεχόμενο ακόμη και να μην υπήρχε άδεια λειτουργίας.
Δεύτερο δεδομένο είναι ότι με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσε η αστυνομία και στις δύο περιπτώσεις, συνελήφθησαν οι υπεύθυνοι των ξενοδοχείων.
Ο κανονισμός επιβάλλει για τη λειτουργία πισίνας, την παρουσία οπωσδήποτε ναυαγοσώστη. Σε πολλές περιπτώσεις και ανάλογα τον αριθμό των ατόμων, η ανάγκες είναι μεγαλύτερες και επιβάλλεται η παρουσία δεύτερου ή και τρίτου επαγγελματία ναυαγοσώστη, ιδιαίτερα αν υπάρχουν πολλά παιδιά.
Σοκάρουν οι λεπτομέρειες για τις δύο νεαρές Γαλλίδες στη Ρόδο
Ανατριχιαστικά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από τις καταθέσεις των γονέων των δύο νεαρών κοριτσιών έχασαν τη ζωή τους στη Ρόδο. Οι γονείς των δύο κοριτσιών κατέθεσαν στους αξιωματικούς της αστυνομίας ότι τα παιδιά τους δεν ήξεραν κολύμπι. Η οικογένεια ήρθε στο νησί μας για διακοπές μαζί με τα άλλα δύο παιδιά τους, από τη Γαλλία. Εκτός τα δύο κορίτσια 16 και 19 ετών που πνίγηκαν, στο ξενοδοχείο βρίσκονταν εκείνη την ώρα οι γονείς, μία μεγαλύτερη αδελφή τους και ένα μικρότερο κορίτσι 10 μόλις ετών.
Από τις επίσημες μαρτυρίες προκύπτει ότι η εξαμελής οικογένεια είχε γευματίσει κανονικά λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι. Από το τραπέζι του εστιατορίου αποχώρησαν λίγο μετά τις 3 και μισή ενώ στη συνέχεια πήγαν στα δωμάτιά τους. Αμέσως μετά τις 5 όμως, οι δύο από τις τέσσερις αδελφές μετέβησαν στον χώρο της πισίνας. Στη διάρκεια του χρόνου που μεσολάβησε, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, τα δύο κορίτσια γευμάτισαν και πάλι γλυκά και άλλα σνακ από μπουφέ που υπήρχε στο ξενοδοχείο. Το αυτό επιβεβαιώθηκε και από τις κάμερες ασφαλείας. Ωστόσο, θα πρέπει να αναμένουμε την ιατροδικαστική έρευνα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν ο πνιγμός οφείλεται στο γεγονός ότι τα δύο κορίτσια είχαν γευματίσει, ή αν συνέβη κάτι άλλο.
Η ειρωνεία είναι η εξής. Το ξενοδοχείο διαθέτει τρεις πισίνες. Τα κορίτσια, επειδή δεν ήξεραν προφανώς κολύμπι, προτιμούσαν την πισίνα με βάθος 1 μέτρο και 20 εκατοστά, η οποία είναι για παιδιά. Λίγο μετά τις 6 και 10 έφθασαν εκεί. Όμως, δυστυχώς, δεν βρήκαν ελεύθερη ξαπλώστρα στην πισίνα αυτή και αναγκάστηκαν να πάνε στην αμέσως μεγαλύτερη, το βάθος της οποίας ξεπερνά τα 2 μέτρα.
Εκεί, κάτω από συνθήκες που δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί, αφού μπήκαν μέσα, εκτιμάται ότι πανικοβλήθηκαν όταν έφθασαν σε σημείο που δεν πατούσαν τα πόδια τους στον πάτο και τότε δυστυχώς ξεκίνησε το πρώτο μέρος της τραγωδίας: Η μία προσπαθούσε να κρατηθεί ή να σώσει την άλλη και δυστυχώς επήλθε το μοιραίο.
Ο ναυαγοσώστης είχε σχολάσει στις 6 το απόγευμα και το ΕΚΑΒ ειδοποιήθηκε και έφθασε στο σημείο στις 6.20. Εντόπισε τη μία κοπέλα, η οποία είχε παλμούς και επιχειρούσαν να επαναφέρουν οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου. Δυστυχώς δεν τα κατάφεραν. Οι γονείς αναζήτησαν και τη δεύτερη αδελφή. Νόμιζαν ότι βρισκόταν στο δωμάτιο. Ούτε οι γονείς ούτε κανείς άλλος είχε δει ότι λίγα μέτρα πιο δίπλα, στον πάτο της πισίνας, βρισκόταν νεκρή η μεγαλύτερη αδελφή της. Η τραγωδία στο μεγαλείο της.
Μέχρι αργά το βράδυ, στο σημείο ήταν ανώτεροι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, με επικεφαλής τον αστυνομικό διευθυντή νοτίας Δωδεκανήσου κ. Μιχάλη Καληωράκη και τον διοικητη του ΑΤ Ιαλυσού κ. Θέμη Καλαμάτα, οι οποίοι βρίσκονταν σε ανοιχτή γραμμή με τον Εισαγγελέα, στον οποίο προσήχθησαν χθες οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου.
Χερσόνησος: Συνελήφθησαν οι δύο αλλοδαπές υπεύθυνες του ξενοδοχείου
Σχεδόν την ίδια ώρα, που οι δύο αδελφές από τη Γαλλία πνίγονταν σε πισίνα ξενοδοχείου στη Ρόδο, ένα ανάλογο περιστατικό διαδραματιζόταν στο Ηράκλειο. Μία οκτάχρονη από το Ισραήλ έχανε τη ζωή της σε πισίνα ξενοδοχείου στη Χερσόνησο, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.
Η μικρή ανασύρθηκε από το νερό χωρίς τις αισθήσεις της και παρά τις προσπάθειες του γιατρού και των διασωστών, δεν επανήλθε. Διεκομίσθη νεκρή στο ΠΑΓΝΗ, όπου χθες διενεργήθηκε νεκροψία – νεκροτομή.
Δεν έχει διευκρινιστεί αν στην πισίνα που κολυμπούσε το παιδί υπήρχε ναυαγοσώστης, κάτι που θα διερευνήσει η προανάκριση που διενεργεί η Αστυνομία.
Το περιστατικό στη Χερσόνησο ήταν επόμενη να προκαλέσει νέο σοκ. Με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηρακλείου οι δύο προσωρινά υπεύθυνες του ξενοδοχείου στη Χερσόνησο.
Οι δυο αλλοδαπές ηλικίας 42 και 56 χρόνων θεωρήθηκαν υπεύθυνες για το γεγονός ότι δεν υπήρχε ναυαγοσώστης στην πισίνα όπου κολυμπούσε το κορίτσι, για τη νόμιμη λειτουργία της οποίας διενεργείται έρευνα από το αστυνομικό τμήμα Χερσονήσου.
Θέμα σε μεγάλα ευρωπαϊκά ΜΜΕ
Τον γύρο της Ευρώπης κάνει η τραγική είδηση του πνιγμού των δύο κοριτσιών από τη Γαλλία σε πισίνα ξενοδοχείου στη Ρόδο, καθώς και η παρόμοια υπόθεση του πνιγμού ενός οκτάχρονου κοριτσιού σε ξενοδοχείο στη Χερσόνησο της Κρήτης.
Όπως ήταν αναμενόμενο, λόγω της καταγωγής των δύο άτυχων κοριτσιών, τα γαλλικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την υπόθεση, ενώ η είδηση του πνιγμού τους δημοσιεύεται ακόμα και σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.
Η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», στην ηλεκτρονική της έκδοση αναφέρεται αναλυτικά στην υπόθεση, τονίζοντας ότι τα δύο κορίτσια, 16 και 19 ετών, που πνίγηκαν στην πισίνα του ξενοδοχείου της Ρόδου, δεν γνώριζαν κολύμβηση. Επικαλούμενη το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η γαλλική εφημερίδα υπογραμμίζει ότι την υπόθεση παρακολουθεί στενά και η γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα.
Για το «δράμα που έλαβε χώρα στο νησί της Ρόδου» κάνει λόγο η «Ouest France», μια από τις εφημερίδες με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στη Γαλλία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εν λόγω εφημερίδας, υπάλληλοι του ξενοδοχείου έχουν ήδη βρεθεί ενώπιον του εισαγγελέα, ενώ τονίζει ότι τα στοιχεία των δύο κοριτσιών δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά. Η «Ouest France» αναφέρεται και στο τραγικό περιστατικού του πνιγμού ενός οκτάχρονου κοριτσιού με καταγωγή από το Ισραήλ , που έχασε τη ζωή του σε πισίνα ξενοδοχείου στη Χερσόνησο της Κρήτης.
Η βρετανική εφημερίδα «Sun» υποστηρίζει ότι τα δύο άτυχα κορίτσια προσπάθησαν να βρουν μια ξαπλώστρα σε μια ρηχή πισίνα, αλλά δεν τα κατάφεραν και αποφάσισαν να κολυμπήσουν σε μια βαθύτερη στο ίδιο ξενοδοχειακό συγκρότημα, όπου και έχασαν τη ζωή τους. Παρόλο που σύμφωνα με την εφημερίδα τα αίτια των πνιγμών δεν έχουν γίνει γνωστά, εικάζεται ότι το ένα από τα δύο κορίτσια ενδέχεται να έχασε τη ζωή του στην προσπάθειά του να σώσει την αδελφή του.