Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2025

Νεκρά παιδιά στην Πάτρα: Καταθέτουν γιατροί και νοσηλευτές – «Είχα προαίσθημα ότι θα “φύγει”»

Νεκρά παιδιά στην Πάτρα: Ερωτηματικά, κενά και αντιφάσεις προκύπτουν διαρκώς στην υπόθεση του θανάτου των τριών μικρών κοριτσιών. Αναμένονται οι καταθέσεις τουλάχιστον 15 υγειονομικών από δύο νοσοκομεία στην Πάτρα όπου είχε νοσηλευτεί η Τζωρτζίνα, προτού αφήσει την τελευταία της πνοή στην Αθήνα.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟ ereportaz


Συγκεκριμένα από το Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», όπου απεβίωσε στις 22 Ιανουαρίου 2021 η εννιάχρονη Τζωρτζίνα, αλλά και από το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, όπου υπεβλήθη σε εξετάσεις και τοποθετήθηκε απινιδωτής στο άτυχο κορίτσι, το προσωπικό θα περάσεις τις πόρτες του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής.

Στελέχη των Αρχών μιλούν για μία έρευνα που έχει λάβει συγκεκριμένη κατεύθυνση και για «εξαιρετικά κατατοπιστικές καταθέσεις», τονίζοντας, παράλληλα, πως «γίνονται προσεκτικές κινήσεις που θα οδηγήσουν στην πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης».

Μάλιστα, θεωρείται ιδιαίτερα πιθανόν η ΕΛ.ΑΣ. να αντλήσει στοιχεία τηλεφωνικών κλήσεων σε ώρες κρίσιμες για την υγεία του κοριτσιού.

Οι δυο ανακοπές

Το ζητούμενο των ερευνών είναι να διαπιστωθεί γιατί το παιδί παρουσίασε δύο καρδιακές ανακοπές και άλλα ασαφή προβλήματα υγείας μόνο τις στιγμές τις οποίες νοσηλευόταν σε μονόκλινο δωμάτιο, με τα ίδια πάντα οικεία πρόσωπα στο πλευρό του. Γιατροί και νοσηλευτές στο σύνολό τους, εξάλλου, αποκλείουν περιπτώσεις άλλων νοσημάτων, ενώ μιλούν για αργοπορημένη κλήση τους όταν το κορίτσι παρουσίαζε επικίνδυνη επιδείνωση στον εκάστοτε θάλαμο που νοσηλευόταν.

Την ίδια ώρα, στη δικογραφία που σχηματίζεται θα ενταχθούν οι φάκελοι νοσηλείας της Τζωρτζίνας σε τέσσερα νοσοκομεία, σε Αθήνα και Πάτρα, καθώς και οι φάκελοι των θανάτων της τριάμισι ετών Μαλένας, στις 13 Απριλίου 2019 στο Ογκολογικό Νοσοκομείο «Ελπίς», αλλά και της επτά μηνών Ιριδας, στις 21 Μαρτίου 2021 στο σπίτι της οικογένειας, για τους οποίους επίσης διατυπώνεται σειρά ερωτημάτων.

Μυστήριο και με την Μαλένα

Ειδικότερα, ο θάνατος της μικρής Μαλένας αποδόθηκε σε ηπατική ανεπάρκεια, χωρίς, ωστόσο, να διαπιστώνεται από άλλη εξέταση τι μπορεί να την προκάλεσε, ενώ δεν εξηγείται γιατί δεν υπήρξε οποιοδήποτε σχετικό εύρημα στις ηπατολογικές εξετάσεις που είχαν προηγηθεί λίγες ώρες πριν από τον θάνατο του κοριτσιού.

Σύμφωνα με ιατροδικαστές, η ηπατική ανεπάρκεια μπορεί να οφείλεται και στη λήψη τοξικής ουσίας, η οποία δεν εντοπίσθηκε, όμως, στην τοξικολογική εξέταση. Επιπλέον, επισημαίνεται ότι στη συγκεκριμένη προ τριετίας διερεύνηση εξετάσθηκε μόνο αν το κοριτσάκι είχε λάβει… αλκοόλ, ή ναρκωτικά και όχι άλλες τοξικές ουσίες.

Παράλληλα, θα εξετασθεί γιατί ενώ οι γονείς προχωρούσαν σε υμνητικά σχόλια αμέσως μετά τον θάνατο της Μαλένας για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του «Ελπίς», σε δεύτερο χρόνο διατύπωναν κατηγορίες για κακή εκτίμηση της κατάστασης, καθυστερημένη ανάνηψη, αργοπορημένες αντιδράσεις.

Αντιφάσεις και για τον θάνατο της Ίριδας

Αμεση θα είναι και η επανεξέταση του φακέλου της επτά μηνών Ιριδας. Το νεκρό βρέφος βρήκε στην κούνια του η θεία του (αδελφή της μητέρας του) που, όπως κατέθεσε, έμενε τότε στο σπίτι επειδή η αδελφή της βρισκόταν σε διάσταση με τον σύζυγο και πατέρα των παιδιών της, ο οποίος τους είχε εγκαταλείψει λίγες ώρες νωρίτερα.

Εντούτοις, στην κατάθεση της συγγενούς και σε πρόσφατες δηλώσεις της υπάρχουν διαφορετικές αναφορές για την ώρα εντοπισμού του νεκρού κοριτσιού, του χρόνου που το προσέγγισε για τελευταία φορά η μητέρα του, που κλήθηκε να επιστρέψει σπίτι ο πατέρας, την ειδοποίηση του ΕΚΑΒ αλλά και για το ποιος προσπάθησε πρώτος να το επαναφέρει στη ζωή.

Αντίστοιχα, θα γίνει νέα διερεύνηση των αιτιών θανάτων της Ιριδας, καθότι αμφισβητείται η γνωμάτευση ότι έπασχε από αγενεσία φλεβόκομβου, δηλαδή ότι γεννήθηκε χωρίς τον φυσικό «βηματοδότη» της καρδιάς. Κι αυτό γιατί καρδιοχειρουργοί και ιατροδικαστές αναφέρουν ότι αποτελεί εξαιρετικά σπάνιο έως «ανύπαρκτο» εύρημα, αφού έχουν καταγραφεί μόλις τρεις-τέσσερις περιπτώσεις την τελευταία 50ετία σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Είχα προαίσθημα ότι θα φύγει», λέει φίλη της μητέρας για την Τζωρτζίνα

«Η Τζωρτζίνα ήταν ένα παιδί 8 χρονών και είχε μυαλό παιδιού 15 χρονών. Μιλούσε και αντιλαμβανόταν τα πάντα. Όταν έπαθε ανακοπή και έμεινε τετραπληγική τα χάσαμε. Μου είχε πολύ αδυναμία, όπως και εγώ. Η Τζωρτζίνα, ακόμα και όταν ήταν σε αυτή την κατάσταση, όταν γελούσε, ξεχνούσαμε τα πάντα», περιέγραψε για το κοριτσάκι μιλώντας στο Mega.

«Μια βδομάδα πριν το πάθει την είχα πάρει στο γάμο της αδερφής μου. Το παιδί ήταν πολύ χαρούμενο. Είχε χάσει την αδελφούλα της, τη μπεμπούλα, και την είχα πάρει μαζί για να χαρεί το παιδί. Δε φανταζόμουν τι θα ακολουθούσε. Η Τζωρτζίνα δεν ήθελε να γυρίσει σπίτι γιατί χόρευε, τραγουδούσε. Από εκείνη τη μέρα μου έχει μείνει το χαμόγελό της, όπως μου έχει μείνει και το πρώτο χαμόγελό της όταν μπόρεσε να αντιδράσει μετά την εγκεφαλική παράλυση που έπαθε, μετά την τετραπληγία. Μόλις της έλεγα “Τζωρτζίνα μου”, χαμογελούσε. Ήταν πολύ στεναχωρημένη για το χαμό της Μαλένας, αλλά είχε αποδεχτεί κατά κάποιο τρόπο ότι το αδελφάκι της είναι στον ουρανό», συνέχισε.

«Τη μέρα που “έφυγε” ήταν υποτονική και δεν είχε διάθεση. Την είχα δει σε βίντεο το μεσημέρι και απλά μου χαμογέλασε. Είχα προαίσθημα ότι θα φύγει τις 4 τελευταίες ημέρες. Με ανησυχούσε ότι έκανε συνέχεια επεισόδια στο τέλος, κατάλαβα ότι το παιδί δεν αντέχει άλλο. Πόσο να αντέξει η καρδούλα της. Όταν το παιδί νοσηλευόταν στο Ρίο άκουγα τον ήχο των μηχανημάτων και μου είπε η Ρούλα ότι πέφτει το οξυγόνο της μικρής, και της είπα να φωνάξει τους γιατρούς. Ήταν περίεργο που έπεφτε το οξυγόνο ενώ το παιδί έπαιρνε οξυγόνο. Και μετά το παιδί έπαθε ανακοπή», είπε.

«Πήρα τη Ρούλα να δω τι γίνεται, και μου είπε να τρέξω στο Ρίο γιατί το παιδί έπαθε ανακοπή και μεταφερόταν στο Καραμανδάνειο. Με πήρε η Ρούλα όταν βγήκε έξω, να μου πει ότι το παιδί έκανε ένα επεισόδιο αλλά επανήλθε. Αλλά τελικά η Τζωρτζίνα είχε “φύγει”. Όταν την πήρα πίσω τη Ρούλα ίσα που ακουγόταν η φωνή της. Ο Μάνος ήταν χάλια, ράκος», ανέφερε η γυναίκα αναφορικά με το πώς της αποκάλυψε η φίλη της ότι το παιδί τελικά «χάθηκε».

«Η Ρούλα δεν έχει και πολλά περιθώρια αυτή τη στιγμή, δεν μπορεί να πάει πουθενά. Έχει ένα μήνα να βγει από το σπίτι, λόγω των αντιδράσεων του κόσμου. Το αν εκφράζει τα συναισθήματά της μέσα στο σπίτι της δεν το ξέρει κανείς. Ήταν σε πανικό η Ρούλα όταν με πήρε να μου πει για το παιδί. Το ότι δεν έβγαινε η φωνή της όταν μου είπε ότι “έφυγε”, λέει πολλά», τόνισε η ίδια.

«Κάθε άνθρωπος αντιδρά διαφορετικά στον πόνο. Η Ρούλα ήταν πολύ καλή με τα παιδιά της. δεν ξέρω αν είχαν χωρίσει με το Μάνο, αυτά είναι προσωπικά της οικογένειας. Ελπίζω να τελειώσει αυτή η κατάσταση, να βγει ένα αποτέλεσμα, να ξέρουμε γιατί “έφυγαν” αυτά τα παιδιά», είπε κλείνοντας η φίλη της Ρούλας Πισπιρίγκου.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ