Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

Νεκροί από Κορωνοϊό: Η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, η αιτία για τα υψηλά ποσοστά θανάτων

Έχοντας περάσει το φράγμα των 15.000 θανάτων από τη λοίμωξη του κορωνοϊού, η Ελλάδα εμφανίζει υψηλά ποσοστά ανάλογα με τον πληθυσμό της, με τη θνησιμότητα να φτάνει το 2,25% βάσει των κρουσμάτων, όταν άλλες χώρες που έχουν πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιασμού καταγράφουν πολύ χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας.

Tης ΑΛΕΞΙΑΣ ΣΒΩΛΟΥ

Έτσι λοιπόν η Πορτογαλία με παρόμοιο πληθυσμό με την Ελλάδα έχει 1,8% θνησιμότητα, η Σουηδία 1,29%, η Φινλανδία 0,76% και η ∆ανία 0,74%. Από τις χώρες που είναι «πρωταγωνίστριες» στους εμβολιασμούς, η Μάλτα έχει 1,24% θνησιμότητα, η Νορβηγία 0,46%, η Ολλανδία 0,91%, η Κύπρος 0,46%, η Ισλανδία 0,28% και η Ιρλανδία κατέχει το ρεκόρ των λιγότερων θανάτων με 0,07%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Κακοκαιρία «Αθηνά»: Καταιγίδες και χαλάζι ακόμα και στην Αττική – Για χιόνια την Πέμπτη προειδοποιεί ο Αρναούτογλου [ Δορυφόρος]

Οι προαναφερθείσες χώρες, Πορτογαλία, Μάλτα, Νορβηγία και Φινλανδία, έχουν αγγίξει ποσοστά εμβολιασμού στο σύνολο του ενήλικου πληθυσμού άνω του 91%, με τους ηλικιωμένους κατοίκους τους άνω των 65 ετών να είναι εμβολιασμένοι σε ποσοστό 100%, την ώρα που στην Ελλάδα ένας στους τέσσερις ογδοντάρηδες παραμένει ανεμβολίαστος, όπως εξηγεί η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου.

Από τη μεριά του, ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ ∆ημήτρης Παρασκευής επισημαίνει ότι η αύξηση των θανάτων καταγράφεται στην Ελλάδα σε εκείνες τις περιοχές που η εμβολιαστική κάλυψη είναι χαμηλή. Την τελευταία εβδομάδα ρεκόρ θανάτων για τον πληθυσμό της καταγράφει η Πιερία, η οποία έχει μόλις 41% εμβολιαστική κάλυψη. Παρόμοια χαμηλές επιδόσεις στον εμβολιασμό έχουν να επιδείξουν η Χαλκιδική, το Κιλκίς, η ∆ράμα, η Ροδόπη και η Πέλλα, με τη Θεσσαλονίκη να βρίσκεται ελάχιστα υψηλότερα με 52% του πληθυσμού της εμβολιασμένο, ενώ εκτός από την Ελλάδα ευρωπαϊκός ουραγός στους εμβολιασμούς είναι η γειτονική Βουλγαρία, με μόλις το 23% του ενήλικου πληθυσμού της εμβολιασμένο!

«Σε ένα ιδανικό σενάριο, εάν είχαμε εμβολιάσει όλους τους Έλληνες άνω των 55 ετών, θα είχαμε αρκετά κρούσματα σε νεαρότερες ηλικίες, όμως οι νοσηλείες θα ήταν λίγες και οι θάνατοι λιγότεροι», υπογραμμίζει ο αναπληρωτής καθηγητής ∆ημήτρης Παρασκευής. Ωστόσο λόγω της υστέρησης των εμβολιασμών στη Βόρεια Ελλάδα, η πληρότητα στα κρεβάτια των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας είναι ήδη στο 94% και ακόμα ο καιρός δεν έχει κρυώσει, με την καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου να θυμίζει ότι τα άτομα άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί έχουν 20 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν σοβαρά αν κολλήσουν κορωνοϊό και έως 12 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου.

∆έλτα

Νοσηρό φαινόμενο

 

∆υστυχώς, τις τελευταίες μέρες ερχόμαστε αντιμέτωποι και με ένα άλλο νοσηρό φαινόμενο, καθώς κινδυνεύουν να χαθούν νέοι άνθρωποι επειδή οι γονείς τους είναι αρνητές των εμβολίων και επίσης αρνούνται να στείλουν τα παιδιά τους στο νοσοκομείο!

Το πιο τραγικό συμβάν των τελευταίων ημερών αφορά τον θάνατο ενός υπέρβαρου και ασθματικού 20χρονου στη Βόρεια Ελλάδα, ο οποίος έχασε τη ζωή του αφού μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με μεγάλη καθυστέρηση από την οικογένειά του -που ήταν επίσης μη εμβολιασμένη και δεν έδρασε εγκαίρως- έχοντας υποστεί πνευμονική εμβολή. Κι άλλο ένα περιστατικό που προκάλεσε εισαγγελική παρέμβαση αφορά μία 14χρονη κοπέλα ανεμβολίαστη με μη εμβολιασμένους γονείς που αρνήθηκαν να ακολουθήσουν τη συμβουλή της γιατρού για εισαγωγή στο νοσοκομείο, με συνέπεια η γιατρός να καταφύγει στον εισαγγελέα! Το φαινόμενο γονιών να αρνούνται να παράσχουν την απαιτούμενη ιατρική βοήθεια στα παιδιά τους τρομάζει κοινό και ειδικούς.

 

Πίσω από τους αριθμούς

 

Μελετώντας τα ποσοστά θνησιμότητας βλέπουμε ότι η Ελλάδα έχει 1,5 φορά μεγαλύτερα ποσοστά από την Πορτογαλία, μια χώρα η οποία στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας πλήρωσε βαρύτατο τίμημα -έχει καταγράψει παραπάνω από 18.000 νεκρούς- αλλά κατάφερε να τιθασεύσει την πανδημία στο τέταρτο κύμα, «απογειώνοντας» το ποσοστό εμβολιασμού πάνω από το 90%. Μία άλλη διαφωτιστική σύγκριση μεταξύ Ελλάδας και ∆ανίας, μιας χώρας με υπο-τριπλάσιο ποσοστό θνησιμότητας, παρότι δεν έλαβε ποτέ σοβαρά περιοριστικά μέτρα. Ωστόσο, η ∆ανία έθεσε στη διάθεση των πολιτών από την πρώτη στιγμή απεριόριστο αριθμό μοριακών PCR για να μπορούν να εξετάζονται καθημερινά και τα Σαββατοκύριακα, ώστε να μπορούν να κυκλοφορούν με ελάχιστους περιορισμούς.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας ∆ημήτρης Παρασκευής θυμίζει ότι σε όλες τις σκανδιναβικές χώρες οι ηλικιωμένοι δεν ζουν στο σπίτι με την οικογένεια, αλλά σε δομές διαβίωσης ηλικιωμένων κι έχουν εμβολιαστεί από τους πρώτους μήνες του 2021. Έτσι λοιπόν η σύγκριση μαζί τους μοιραία αδικεί την Ελλάδα, καθώς εδώ λόγω των συνθηκών και των παραδόσεων δεν θα μπορούσαμε να έχουμε τέτοια ποσοστά εμβολιασμού των ηλικιωμένων από το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Ωστόσο, είναι άξιο απορίας γιατί ακόμα και σήμερα ο ένας στους τέσσερις ανθρώπους άνω των 80 ετών στην πατρίδα μας παραμένει μη εμβολιασμένος, ενώ θα πρέπει πλέον να έχει καταλάβει -και αν όχι ο ίδιος, τουλάχιστον η οικογένειά του- ότι αποτελεί το πιο «ευάλωτο προφίλ» ασθενούς για βαριά νόσηση και υψηλό κίνδυνο θανάτου από τον κορωνοϊό.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ