Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Νεκταρία Κοκκινάκη: «Έχω έφεση στα φαγητά του τσικαλιού και δεν ντρέποµαι να το πω…»

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Καβούσι, ένα γραφικό χωριό του νομού Λασιθίου στο ανατολικότερο τμήμα της Κρήτης, και είναι μαμά δύο πανέμορφων μικρών αγοριών, του Αριστομένη και του Ανέστη.

Tου Σταύρου Ζαγκανά


Η Nεκταρία Κοκκινάκη που μεγάλωσε ανάμεσα σε αρώματα, γεύσεις και μυρωδιές της κρητικής κουζίνας, ανοίγει την καρδιά της στην «Μ».


Μπορεί στο επάγγελμα να είναι λογίστρια, αλλά από πολύ μικρή η Nεκταρία Κοκκινάκη συνειδητοποίησε την αγάπη της για τη μαγειρική, καθώς μεγάλωσε ανάμεσα σε αρώματα, γεύσεις και μυρωδιές παρατηρώντας τη μητέρα αλλά και τις δύο γιαγιάδες της, που της μετέδωσαν όλα τα μυστικά της κρητικής κουζίνας. Έκανε τα πρώτα βήματά της στη μαγειρική έχοντας έντονες επιρροές από τη μία γιαγιά, η οποία ήταν από τη Μικρά Ασία, αλλά και την άλλη της γιαγιά που ήταν γέννημα-θρέμμα Κρητικιά.

Κατάλαβε έτσι από πολύ νωρίς ότι η μαγειρική θα γινόταν η αγαπημένη της συνήθεια. Μεγάλωσε ανάμεσα σε ιστορίες και εικόνες γεμάτες Κρήτη, γαλουχημένη με τις αρχές της φιλοξενίας, της αγάπης και της προσφοράς. Η αγάπη της Νεκταρίας για τη μαγειρική ήταν μεγάλη και σε κάθε ευκαιρία μάθαινε να φτιάχνει συνταγές, αναζητούσε τα μυστικά των κρεατικών, των ψαρικών και των λαχανικών, παρατηρούσε τα προϊόντα από τη διαδικασία της παραγωγής μέχρι να φτάσουν στο τραπέζι, μάζευε εμπειρίες και ακολουθούσε τις γαστρονομικές συνήθειες ενός τόπου με ιστορία και παραδόσεις. Άκουγε, παρατηρούσε, κατέγραφε και ερευνούσε. Μέχρι που ήρθε η στιγμή να αρχίσει να μοιράζεται όλη την αγάπη και το πάθος της για τη μαγειρική. «Είχα την τύχη να μεγαλώσω σε έναν ευλογημένο τόπο, βίωσα όλα τα θετικά που έχει το να μεγαλώνει ένα παιδί στο χωριό, την ανεμελιά, την ξεγνοιασιά, το παιχνίδι.

Η μία μου γιαγιά είχε καταγωγή από τη Μικρά Ασία, ενώ η άλλη ήταν βέρα Κρητικιά. Μπολιάστηκα μέσα από δύο πολιτισμούς και δύο διαφορετικές κουλτούρες, καθώς και οι δυο μου γιαγιάδες ήταν δυναμικές, με έντονη προσωπικότητα. Και κάπου εδώ έρχεται για εμένα η μεγάλη μου αγάπη για το φαγητό και κυρίως για το παραδοσιακό κρητικό φαγητό. Αίτια ήταν αυτές οι δύο γυναίκες. Για εμένα η κάθε συνταγή δεν είναι απλώς μια συνταγή. Δεν είναι μια λίστα από υλικά και ένας τρόπος παρασκευής. Η κάθε συνταγή είναι συνδεδεμένη με μια ανάμνηση. Μέσα στο μυαλό μου, αλλά κυρίως στην ψυχή μου, είναι μυρωδιές, γεύσεις, ιστορίες αστείες αλλά και στενόχωρες καμία φορά. Έτσι θα ήθελα να περάσουν, θα ήθελα να καταφέρω να σας δημιουργήσω εικόνες», δηλώνει η αγαπημένη μαγείρισσα! Η Νεκταρία Κοκκινάκη, η οποία από το 2003 ζει και εργάζεται στο Ηράκλειο, άνοιξε την καρδιά της στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» και μας βοήθησε να τη δούμε λίγο διαφορετικά!

Νεκταρία, τι ώρα ξυπνάς κάθε μέρα;

Ξυπνάω αρκετά πρωί, για να έχω χρόνο να ετοιμαστώ και να φτιάξω πρωινό στους γιους μου.

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνεις το πρωί;

Ετοιμάζω τον ελληνικό καφέ μου, δεν τον αλλάζω με τίποτα! Με βοηθάει να συγκεντρωθώ.

Κάνεις δουλειές στο σπίτι;

Φυσικά, μου αρέσει πάρα πολύ να κάνω δουλειές του σπιτιού, με αποσυμπιέζει και με χαροποιεί το τελικό αποτέλεσμα.

Ποια δουλειά δεν σου αρέσει;

Το σιδέρωμα, δεν είναι και από τα αγαπημένα μου. Όσο μπορώ το αποφεύγω.

Μαγειρεύεις; Ποια είναι η σπεσιαλιτέ σου;

Φυσικά, την περισσότερη ώρα της ημέρας θα με βρεις στην κουζίνα μου να μαγειροτσικαλιάζω! Όλα του τσικαλιού, έχω έφεση στα φαγητά του τσικαλιού και δεν ντρέπομαι να το πω.

Βγαίνεις το βράδυ; Πώς διασκεδάζεις;

Δεν βγαίνω ακριβώς, προτιμώ να πηγαίνω για κρασάκι έξω με φίλους.

Θυμάσαι πότε μέθυσες τελευταία φορά;

Δεν μεθάω, γιατί δεν πίνω, δεν το προτιμώ.

Πόσο χρόνο σπαταλάς την ημέρα στα social media;

Λίγο γιατί έχω βοήθεια, αλλά μ’ αρέσει να απαντάω στα μηνύματα, μ’ αρέσει να μιλάω με τον κόσμο.

Facebook ή Instagram; Τι προτιμάς;

Νομίζω Instagram, είναι πιο άμεσο.

Τι μουσική ακούς; Ποιο είναι το αγαπημένο σου τραγούδι;

Πολλά είδη με χαλαρώνει η soul, «Sodade» της Cesaria Evora.

Ποιος θα ήταν πρωταγωνιστής σε μία ταινία για τη ζωή σου;

Η Κατερίνα Διδασκάλου, την οποία αγαπώ!

Πιστεύεις σε θεωρίες συνωμοσίας;

Όχι καθόλου.

Θεωρείς τον εαυτό σου τυχερό και, αν ναι, γιατί;

Ναι, έχω την υγεία μου, τα παιδιά μου και τη δύναμη να κάνω ό,τι θέλω.

Τι θα έκανες αν κέρδιζες στο λαχείο 10 εκατομμύρια ευρώ;

Δεν μπορώ να σκεφτώ, αλλά το πρώτο πράγμα θα ήτανε να πάω να παιδιά μου στην Disneyland.

Ποια αταξία θυμάσαι από παλιά;

Να τρώω το γλυκό του κουταλιού που έκρυβε η γιαγιά Ελισάβετ ψηλά. αλλά εγώ το έβρισκα πάντα!

Αν το χόμπι γίνεται επάγγελμα, παραμένει χόμπι;

Φυσικά, αρκεί να το αγαπάς πολύ και να το κάνεις με την ίδια έμπνευση.

Αν έχεις κενό μίας ώρας, τι κάνεις;

Κοιμάμαι, γιατί μου λείπει ο ύπνος, το απολαμβάνω όταν συμβαίνει.

Η δημοσιότητα και το χρήμα φέρνουν την ευτυχία;

Όχι, όταν τα έχεις με τον εαυτό σου δεν χρειάζεται τίποτα από τα παραπάνω.

Ποιο είναι το πιο ακραίο πράγμα που έχεις κάνει για έναν έρωτα;

Πάρα πολλά, όταν είμαι ερωτευμένη μπορώ να κάνω τον ήλιο να ανατείλει από τη Δύση για το άτομο που θέλω.

Πιστεύεις ότι κάποια μέρα θα μας επισκεφθούν εξωγήινοι;

Αν έρθουν, θα τους υποδεχθώ με ρακί και μεζέ.

Κοκκινάκη Κοκκινάκη Κοκκινάκη

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΗΠΑ: Απεβίωσε ο σκηνοθέτης του “Εξορκιστή” Ουίλιαμ Φρίντκιν

Ζώδια: Επικρίσεις και διάθεση για γκρίνιες ξανά στο προσκήνιο (Αστροπροβλέψεις από 7 ως 13 Αυγούστου 2023)

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ