Αναπροσαρμόζονται οι χρεώσεις που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς ΥΚΩ με οριζόντια αύξηση ανά κιλοβατώρα κατανάλωσης από την 1η Νοεμβρίου
Ακόμα ένα χαράτσι στους λογαριασμούς ρεύματος συνιστά η νέα επιβάρυνση των καταναλωτών στο πλαίσιο των χρεώσεων των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), αυτή τη φορά για να χρηματοδοτήσουν τα νοικοκυριά «την αντιστάθμιση κινδύνου από ενεργειακές κρίσεις».
Ακόμα ένα χαράτσι στους λογαριασμούς ρεύματος συνιστά η νέα επιβάρυνση των καταναλωτών στο πλαίσιο των χρεώσεων των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), αυτή τη φορά για να χρηματοδοτήσουν τα νοικοκυριά «την αντιστάθμιση κινδύνου από ενεργειακές κρίσεις»
Ενώ η κυβέρνηση διατυμπανίζει εντός και εκτός συνόρων τις τεράστιες επιδοτήσεις που δίνει απλόχερα στα ελληνικά νοικοκυριά και όχι μόνο, εντέλει αυτές επιδοτούνται με χρήματα των ίδιων των καταναλωτών έμμεσα και άμεσα.
Ηδη το πλεόνασμα του Ειδικού Λογαριασμού ΥΚΩ (ΕΛΥΚΩ) χρηματοδοτεί τις επιδοτήσεις στην ενέργεια εδώ και μήνες, οπότε έχει στην πράξη ακυρωθεί το αναμενόμενο όφελος από τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα για την ελάφρυνση της αντίστοιχης χρέωσης ΥΚΩ που υποσχόταν η κυβέρνηση Ν.Δ. όταν έκοβε κορδέλες στα νησιά που διασυνδέονταν.
Οπως έχει ανακοινωθεί από τον Αύγουστο και προβλέπεται σε σχετική τροπολογία που κατατέθηκε προχθές από το ΥΠΕΝ, όχι μόνο δεν ανακουφίζονται οι καταναλωτές με απομείωση της χρέωσης ΥΚΩ, αλλά δημιουργείται μια νέα υποκατηγορία στήριξης, χρηματοδοτούμενη, βεβαίως, και πάλι από τους καταναλωτές. Στο εξής, «η αντιστάθμιση του κινδύνου από ενεργειακές κρίσεις συνιστά Υπηρεσία Κοινής Ωφέλειας» και οι δαπάνες για την παροχή της υπηρεσίας αυτής επιμερίζονται για όλη την ελληνική επικράτεια σε κάθε κατηγορία πελατών, περιλαμβανομένων των αυτοπαραγωγών.
Οπως αναφέρεται, αναπροσαρμόζονται οι χρεώσεις που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς ΥΚΩ με οριζόντια αύξηση ανά κιλοβατώρα κατανάλωσης από την 1η Νοεμβρίου και μετά, με σχετική απόφαση ΥΠΕΝ, κατόπιν γνωμοδότησης της ΡΑΕ.
Υπενθυμίζεται ότι στη θερινή ραστώνη του Αυγούστου, όταν μοίρασε 1,9 δισ. για επιδοτήσεις ώστε να καλύψει τα τρελά τιμολόγια των προμηθευτών για τον Σεπτέμβριο, ο υπουργός ΠΕΝ ανήγγειλε «μόνιμο μηχανισμό αντιστάθμισης κινδύνου, ο οποίος θα τροφοδοτείται από έναν νέο αποθεματικό λογαριασμό» μέσω χρεώσεων ΥΚΩ, και εκτιμάται πως θα αποδίδει περί τα 300 εκατ. ετησίως.
Νέες επιπλέον επιβαρύνσεις
Θυμίζουμε ότι σήμερα για κατανάλωση μέχρι 1.600 κιλοβατώρες/τετράμηνο το κόστος των ΥΚΩ είναι 0,0069 ευρώ/κιλοβατώρα, ενώ τώρα αναμένεται χρέωση ύψους 0,0101 ευρώ επιπλέον σε κάθε οικιακή κιλοβατώρα, διαμορφώνοντας την τελική τιμή σε 0,017 ευρώ/κιλοβατώρα (+146%).
Ετσι, για παράδειγμα, με κατανάλωση 1.500 κιλοβατώρων στο τετράμηνο ένα νοικοκυριό μόνο για ΥΚΩ θα πληρώνει 25,5 ευρώ, από 10,35 ευρώ σήμερα.
Παράλληλα, σ’ αυτό το επίπεδο θα βρεθούν οι χρεώσεις ΥΚΩ για μεγαλύτερες καταναλώσεις, που είναι υψηλότερες (0,050 ευρώ έως 1.601-2.000 κιλοβατώρες και 0,085 ευρώ από 2.001 κιλοβατώρες και πάνω), κάτι που ο υπουργός χαρακτήρισε «εξορθολογισμό».
Στο μεταξύ, από τον Σεπτέμβριο ισχύουν αυξημένες χρεώσεις και για το σύστημα μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ), οι οποίες ανέρχονται για τα νοικοκυριά σε 0,00844 ευρώ/κιλοβατώρα, έναντι 0,0056, που για μια τετραμηνιαία κατανάλωση 1.500 κιλοβατώρων αντιστοιχούν σε 12,66 ευρώ, από 8,4 ευρώ (+50,7%).
Δηλαδή, συνολικά για τη συγκεκριμένη κατανάλωση προκύπτει μια έξτρα επιβάρυνση (ΥΚΩ+δίκτυα μεταφοράς) κοντά στα 19,5 ευρώ.
Μπορεί τα ποσά αυτά σε σχέση με το τεράστιο, καθαρό ενεργειακό κόστος να φαίνονται μικρά, ωστόσο σήμερα, που τα νοικοκυριά παλεύουν να εξοικονομήσουν και την κιλοβατώρα, είναι τουλάχιστον προκλητική οποιαδήποτε νέα επιβάρυνση.
Υπερκέρδη και εισφορές
Στην ίδια τροπολογία υπάρχει και πρόβλεψη για την καταβολή 10 ευρώ/θερμική μεγαβατώρα ως ειδική εισφορά από τους ηλεκτροπαραγωγούς με φυσικό αέριο υπέρ του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ), που χρηματοδοτεί τις επιδοτήσεις.
Είναι προφανές ότι το «πλαφόν» στα υπερέσοδα της ηλεκτροπαραγωγής από αέριο, που γενναία έχει τεθεί, με την πτώση τιμών δεν αποδίδει. Ειδικά τον Οκτώβριο η επιστροφή εσόδων τις περισσότερες ημέρες είναι ανύπαρκτη ή σχεδόν μηδενική από τις μονάδες αερίου, καθώς ο πήχης έχει τεθεί ψηλά και οι τιμές αποκλιμακώνονται. Βέβαια, με βάση το σχετικό μέτρο που υιοθετεί η Κομισιόν, στο πλαφόν υπερκερδών δεν περιλαμβάνεται η ηλεκτροπαραγωγή από αέριο. Δεν αποκλείεται η ειδική εισφορά εντέλει να αντικαταστήσει τη συμμετοχή τής παραγωγής από αέριο στον μηχανισμό επανάκτησης μέρους των υπερεσόδων.
Παράλληλα, φημολογείται τις τελευταίες ώρες ότι ανακοινώνεται άμεσα το τελικό ύψος των υπερκερδών των παραγωγών για την περίοδο Οκτώβριος 2021-Ιούνιος 2022 (με προσωρινά στοιχεία για το τελευταίο τρίμηνο, τα οποία θα συμψηφιστούν όταν οριστικοποιηθούν), που τοποθετούν στο εννεάμηνο το καθαρό ποσό κοντά στα 400 εκατ. ευρώ. Στην προαναφερθείσα τροπολογία μάλιστα συρρικνώνεται η προθεσμία καταβολής «της έκτακτης εισφοράς» στις τριάντα ημέρες, αντί των τριών μηνών που προβλέπονταν στον πρόσφατο νόμο, προφανώς για να αποδοθούν πριν το τέλος του έτους.
- Κολωνός – Η απολογία της μητέρας: “Δεν γνώριζα τι γινόταν στο παιδί μου” – Η προκλητική απολογία του Η. Μίχου
- Κολωνός: Νέα αποκαλυπτικά μηνύματα του άρρωστου Μίχου προς τη 12χρονη – «Στείλε βίντεο από το μπάνιο»
- Κολωνός – Αποκλειστικό: Η συγκλονιστική, τρίτη, κατάθεση της 12χρονης για τον οίκο ανοχής