Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Νέο «κατηγορώ» κατά του προέδρου της ΕΕΕΠ Ντζανάτου για αδιαφάνεια

Όταν η κυβέρνηση της Νέας ∆ημοκρατίας πήγε στη Βουλή προς έγκριση την τοποθέτηση του πρώην ορκωτού ελεγκτή κ. ∆ημήτρη Ντζανάτου στη θέση του προέδρου της ΕΕΕΠ (Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων) οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης ήταν έντονες, χωρίς όμως να πτοήσουν την κυβέρνηση.

Tου ΕΙ∆ΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ
Σε γκρίζες ζώνες αναφέρεται η Ένωση Εταιρειών Διαδικτυακών Παιγνίων, ενώ το βαρύ παρελθόν του νυν προέδρου της ΕΕΕΠ ρίχνει σκιές στο παρόν και αφήνει αιχμές για το μέλλον

Έτσι ο κ. Ντζανάτος σήμερα ηγείται του ελέγχου ενός κλάδου (του τζόγου) στον οποίο παίζονται εκατομμύρια ευρώ και τα συμφέροντα είναι τεράστια. Όμως το παρελθόν του μπορεί να αποτελέσει εγγύηση για το μέλλον έστω και αν μέχρι σήμερα καταφέρνει να ξεγλιστρά, παρά το γεγονός ότι η θητεία του ως ορκωτού ελεγκτή έχει πολλές γκρίζες ζώνες. Με γκρίζες ζώνες όμως ξεκίνησε και το… έργο του στην ΕΕΕΠ, όπου οι κινήσεις που κάνει έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Ένωσης Εταιρειών ∆ιαδικτυακών Παιγνίων.

Σε επιστολή που απέστειλαν προς τον κ. Ντζανάτο οι εταιρείες που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 90% της αγοράς επισημαίνουν:

  1. Ότι προωθείται από την ΕΕΕΠ μια σημαντική εξαίρεση στην υποχρέωση από τον κανονισμό για την εγκατάσταση τόσο των υποψηφίων για αδειοδότηση εταιρειών αλλά και των main server τους, εντός χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Η εξαίρεση αυτή, εφόσον εγκριθεί, θα δίνει τη δυνατότητα για λήψη άδειας παροχής τυχερών παιγνίων στο ∆ιαδίκτυο στην Ελλάδα και σε εταιρείες με εγκατάσταση (τόσο των εταιρειών όσο και των main server τους) σε χώρες εκτός της ΕΕ και του ΕΟΧ, αρκεί οι χώρες αυτές να έχουν ενταχθεί σε καθεστώς επαρκούς (adequate) GDPR status. Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, η δυνατότητα αυτή βάλλει ευθέως κατά της βασικής θεώρησης του νέου κανονιστικού πλαισίου για άμεσο έλεγχο των εταιρειών που θα λειτουργούν με άδεια από την ΕΕΕΠ, όπως επίσης βάλλει και κατά του στόχου της απόλυτης διαφάνειας στη λειτουργία τους.
  2. Ότι προωθείται μία ακόμη σημαντική εξαίρεση, αυτή της έναρξης λειτουργίας νέων παρόχων στην ελληνική αγορά πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης για τις υπόλοιπες εταιρείες που δραστηριοποιούνται ήδη νόμιμα στην Ελλάδα σύμφωνα με το μεταβατικό καθεστώς, είτε απευθείας είτε ως sublicensees, και που έχουν καταθέσει φάκελο για έκδοση αδείας νόμιμα και τυπικά. Πολλές φορές, δε, αρκετούς μήνες πριν από τους νέους παρόχους.

Έλεγχος

Ουσιαστικά δηλαδή ο κ. Ντζανάτος κατηγορείται ότι επιχειρεί να δημιουργήσει ένα καθεστώς όπου θα είναι αδύνατος ο έλεγχος των εταιρειών διαδικτυακού τζόγου. Και ο κ. Ντζανάτος αντί να απαντήσει επί της ουσίας, δήλωσε το αμίμητο: «Το πώς θα γίνεται ο έλεγχος δεν είναι δουλειά των ελεγχόμενων και είναι προφανές. Είναι δική μας δουλειά και ξέρουμε πώς θα γίνει. Ούτε έχει λογική αιτιολόγηση οι επιχειρήσεις να ανησυχούν τόσο μήπως κάποιες άλλες επιχειρήσεις φοροδιαφεύγουν. ∆εν θέλω να επεκταθώ στο θέμα».

Στην ουσία, δηλαδή, είπε θα κάνουμε ό,τι θέλουμε και δεν μας ενδιαφέρουν ούτε ζητήματα ελέγχου ούτε ζητήματα ανταγωνισμού, επικυρώνοντας με τη στάση του αυτή ότι σε μια ευαίσθητη αγορά όπως ο ηλεκτρονικός τζόγος δεν ενδιαφέρεται για τη διαφάνεια.

Γενικότερα όμως ο κ. Ντζανάτος δεν φαίνεται να τα έχει και τόσο καλά με τη διαφάνεια, πράγμα που δεν του έχει κοστίσει, πιθανώς γιατί διαθέτει ισχυρές… πλάτες. Κορυφαία περίπτωση εμπλοκής του ως ορκωτού ελεγκτή ήταν αυτή της Creta Farms. Ο κ. Ντζανάτος όταν ρωτήθηκε στη Βουλή ανέφερε ότι «υπέγραψα ως συνελεγκτής το 2016 και η Creta Farms έσκασε το 2020».

Βέβαια ξέχασε να αναφέρει κρίσιμες λεπτομέρειες. Ότι ο ίδιος ενώ ήταν και πρόεδρος της Grant Thornton, ήταν επί δεκαετία, με μικρά διαλείμματα, ορκωτός της Creta Farms. Επίσης ότι σταμάτησε όταν συνταξιοδοτήθηκε και ελεγκτής ανέλαβε έως το τέλος του 2017 η σύζυγός του, Μαρίνα Χρυσανθοπούλου. Άραγε η Creta Farms ήταν οικογενειακή υπόθεση; Η σύζυγός του ακόμα και σήμερα είναι μέτοχος της Grant Thornton.

Πέραν τούτου φαίνεται πως είχε εγκαταστήσει, ενώ ήταν ελεγκτής, και πρώην υπαλλήλους της Grant Thornton σε θέσεις-κλειδιά της κρητικής εταιρείας. Μάλιστα υπήρχε στέλεχος όπου από το 2006 έως το 2012 ήταν υπάλληλος της Grant Thornton και στη συνέχεια βρέθηκε σε θέση-κλειδί της Creta Farms, ενώ η σύζυγός του εργαζόταν στην Grant Thornton. Το εν λόγω στέλεχος φέρεται να είχε και εμπλοκή σε διάφορες παραβάσεις, ενώ εμφανιζόταν πλασματικά ως φορολογικός κάτοικος Γερμανίας.

Ο ανύπαρκτος έλεγχος, πάντως, της περιόδου Ντζανάτου στην Creta Farms αποτυπώνεται στα ευρήματα του ελέγχου forensic που έκανε η Deloitte, παρά το γεγονός ότι ο έλεγχος ουδέποτε ολοκληρώθηκε, καθώς δεν επεκτάθηκε στα πληροφοριακά συστήματα, παρότι αυτή υποτίθεται ότι ήταν η αρχική εντολή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η οποία στη συνέχεια έκανε ότι δεν συνέβη τίποτα.

Μέτοχοι

Ο έλεγχος μεταξύ άλλων εντόπισε τουλάχιστον 12 εταιρείες που είχαν σχέση με τους βασικούς μετόχους και συγγενικά τους πρόσωπα, αλλά ποτέ δεν γνωστοποιήθηκαν στις οικονομικές καταστάσεις. Εντοπίστηκαν εκροές από την Εταιρεία προς τον Εμμανουήλ Στ. ∆οµαζάκη συνολικού ποσού 1.338.449 ευρώ και εκροές από την Εταιρεία προς τον Κωνσταντίνο ∆οµαζάκη συνολικού ποσού 1.563.095 ευρώ μέσω δοσοληπτικών λογαριασμών που έκλειναν με περίπλοκες λογιστικές εγγραφές και απομειώνονταν τεχνηέντως τα ποσά των απαιτήσεων της Εταιρείας κατά αμφότερων των βασικών μετόχων.

Πέραν τούτου δεν είχε γίνει απομείωση θυγατρικών άνω των 30.000.000 ευρώ με επιχειρήματα business plan που βασίζονταν σε ανύπαρκτα στοιχεία, ενώ ποτέ δεν ενοποιήθηκε η συγγενής εταιρεία Ευρωκρέτα, παρότι από το 2007 χρωστούσε στην εισηγμένη πάνω από 8.000.000 ευρώ.

Εντύπωση, δε, προκαλεί πως μέχρι σήμερα ούτε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ούτε η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης έχουν κάνει το οτιδήποτε για το συγκεκριμένο σκάνδαλο στο σκέλος της απόδοσης ευθυνών τόσο στον κ. Ντζανάτο όσο και στη σύζυγό του, κυρία Χρυσανθοπούλου. Άραγε έχουν καμία ειδική οδηγία να συγκαλύψουν ένα τόσο μεγάλο σκάνδαλο από το οποίο ζημιώθηκαν χιλιάδες επενδυτές και είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση της εταιρείας;

Βέβαια, ο κ. Ντζανάτος υπέγραφε τους ισολογισμούς και της Globo, που συνελήφθη για απάτη από τις βρετανικές Αρχές. Στη Βουλή όταν ρωτήθηκε είπε: «Άλλο έγινε απάτη και άλλο ότι φταίνε οι ορκωτοί λογιστές ή συμμετείχαμε στην απάτη. ∆εν βρήκανε τίποτα κατά των ορκωτών λογιστών» υποστήριξε ο πρόεδρος της ΕΕΕΠ. Και αυτό μπορεί να δεχτεί κάποιος ότι ισχύει υπό την προϋπόθεση ότι η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης έκανε έλεγχο και κατέληξε σε συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν ευθύνες. Άραγε έκανε έλεγχο ή όχι;

Σημειώνεται ότι ο κ. Ντζανάτος έχει στο ενεργητικό του και άλλα ενδιαφέροντα γεγονότα. Όπως, για παράδειγμα, ότι ενώ είχε διοριστεί πρόεδρος της ΕΕΕΠ παρέμενε μέλος του ∆Σ της εισηγμένης AVE Group (πρώην Audiovisual) μέχρι τον Ιανουάριο του 2021, όταν και παραιτήθηκε. Ο κ. Ντζανάτος πριν γίνει μέλος ∆Σ της παραπάνω εταιρείας ήταν ορκωτός ελεγκτής της, δηλαδή ήλεγχε τις οικονομικές καταστάσεις της.

Και αυτό από μόνο του αποτελεί ένα ζήτημα. Βεβαίως τον κ. Ντζανάτο ακολούθησε ως ορκωτός ο κ. Γαρμπής της Grant Thornton, με τον οποίο έκανε στο παρελθόν εναλλαγές στην Creta Farms και μάλιστα σε μια περίοδο που ήταν η σύζυγός του μέτοχος και ορκωτός ελεγκτής της ελεγκτικής εταιρείας. Η σύζυγος του κ. Ντζανάτου παραμένει ακόμα και σήμερα κάτοχος προνομιούχων μετοχών της Grant Thornton, ενώ ο ίδιος έπαψε να εμφανίζεται στο μετοχολόγιο από το 2018.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ