Ένα μήνα μετά το τραγικό ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου με θύματα μετανάστες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απαιτεί τη δημιουργία νέου κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης.
Ένα μήνα μετά το τραγικό ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου με θύματα μετανάστες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απαιτεί τη δημιουργία νέου κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης.
Οι ευρωβουλευτές θα αποφασίσουν επί συγκεκριμένου ψηφίσματος την Πέμπτη. Η πρωτοβουλία ωστόσο για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα έχει ήδη συμφωνηθεί από τις μεγαλύτερες ευρωομάδες, πλην των ευρωσκεπτικιστών και των ακροδεξιών.
Ο Ισπανός σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Χουάν Φερνάντο Λόπεζ Αγκιλάρ σημειώνει ότι «είναι απολύτως απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο, ώστε οι κατακερματισμένες προσπάθειες των επιμέρους κρατών μελών να μπορούν να ξεπεραστούν μέσω της διασύνδεσης και της εποικοδομητικής συνεργασίας, σε κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης».
“Δεν πρέπει να υπάρχει ο πειρασμός να τους αφήνουμε να περνούν έτσι ώστε να γίνουν το πρόβλημα κάποιου άλλου αντί για το δικό μας. Θα πρέπει να αποκλείουμε αυτόν τον πειρασμό από το να συμβεί».
Στο ψήφισμα αναφέρεται επίσης ότι τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει «να κάνουν πλήρη χρήση όλων των σκαφών που μπορούν να βοηθήσουν σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, συμπεριλαμβανομένων των σκαφών μη κυβερνητικών οργανώσεων». Και αυτό, παρά το γεγονός ότι ορισμένες κυβερνήσεις τα θεωρούν ως «παράγοντα έλξης» για τους μετανάστες. Στο κείμενο, δεν γίνεται καμία ειδική αναφορά σε συγκεκριμένες ενέργειες κάποιας εθνικής ακτοφυλακής.
Ο Αυστριακός ευρωβουλευτής Λούκας Μαντλ, μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) τονίζει ότι «εμμένουμε στη διατήρηση της αρμοδιότητας της έρευνας και διάσωσης από τα κράτη-μέλη, επειδή είναι αρμοδιότητα των κρατών-μελών. Μπορούμε να επιτρέψουμε οποιαδήποτε δραστηριότητα της ΕΕ μόνο σε συνδυασμό με ενέργειες που θα έκαναν τα κράτη μέλη και οι αρμόδιες αρχές τους».
Επί του παρόντος, όλες οι αποστολές έρευνας και διάσωσης διευθύνονται από κράτη μέλη και μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, η Μεσόγειος είναι η πιο θανατηφόρα περιοχή στον κόσμο για τους μετανάστες. Από το 2014 έχουν πεθάνει πάνω από 27.000 άνθρωποι στη προσπάθεια του διάπλου της Μεσογείου ενώ μόνο φέτος, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 2.000 νεκροί.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου: Προσωρινά κρατούμενοι οι εννέα συλληφθέντες
El Pais: Η Ελλάδα επιβάλλει την σιωπή για το ναυάγιο στην Πύλο