Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024

Νέο κόμμα με Πλατφόρμα, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και Αλαβάνο υπό τον Μίκη – Βέβαιη η συμμετοχή Ζωής Κωνσταντοπούλου

Στην ίδρυση νέου πολιτικού φορέα υπό την εμβληματική φυσιογνωμία του Μίκη Θεοδωράκη και μέσα στον οποίο γίνονται προσπάθειες να ενταχθούν ευρύτατες αντιμνημονιακές δυνάμεις της Αριστεράς κατευθύνονται οι βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας που ψήφισαν «όχι» στο Μνημόνιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει συζητηθεί και αναμένεται να ζητηθεί να μπει μπροστά στο νέο κόμμα ο Μίκης Θεοδωράκης, ενώ θα υπάρχει συντονιστική ομάδα που θα εκπροσωπεί όλες τις τάσεις. Βασικός παράγοντας θα είναι η Αριστερή Πλατφόρμα με επικεφαλής τον Π. Λαφαζάνη, ενώ φαίνεται πως έχει κλειδώσει η συμμετοχή της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Προχωρημένες επαφές υπάρχουν με τον Αλέκο Αλαβάνο αλλά και τον Μανώλη Γλέζο.

Συζητήσεις γίνονται και με στελέχη κινήσεων και οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς (ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.ά.).

Η επόμενη κίνηση στην πολιτική «σκακιέρα» από την πλευρά του Π. Λαφαζάνη περιλαμβάνει την ανεξαρτητοποίηση βουλευτών, που θα κατευθυνθούν στο νέο κόμμα. Μάλιστα θα συγκροτήσουν και Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Στο τραπέζι έχουν πέσει και προτάσεις για την ονομασία του κόμματος. Μία πρόταση που συζητήθηκε ήταν Ενιαίο Αντιμνημονιακό Μέτωπο (αν και υπήρξαν επιφυλάξεις για το αν θα προκαλέσει αντιδράσεις η ονομασία ΕΑΜ), ενώ στο τραπέζι έπεσε και το όνομα «Λαϊκή Ενότητα».

Ενδεικτική της έντασης που έχει η σύγκρουση των δύο πλευρών είναι η χθεσινή ανακοίνωση της Πλατφόρμας, όπου επισημαίνεται πως «οι εκλογές εξπρές που αποφάσισε ο Αλέξης Τσίπρας γίνονται για να βάλει ταφόπετρα στο περήφανο «ΟΧΙ» του δημοψηφίσματος». Λίγο νωρίτερα, σε άρθρο στην ηλεκτρονική σελίδα iskra (που εκφράζει τη λαφαζανική πτέρυγα) επισημαίνεται πως «η κυβέρνηση τελεί υπό πανικό, φόβο, βαθιά αμηχανία και ανησυχία».

Σε μια κίνηση με πολιτική σημασία, την ώρα που ο Αλ. Τσίπρας είχε σύσκεψη στο γραφείο του στη Βουλή, σε κοντινή αίθουσα ο Π. Λαφαζάνης επέλεξε να συναντήσει φίλα διακείμενους βουλευτές. Το ραντεβού των στελεχών της Πλατφόρμας δόθηκε στο γραφείο της Δ. Χαραλαμπίδου και το «παρών» έδωσαν πολλά στελέχη όπως οι Δ. Στρατούλης. Θ. Πετράκος, Στ. Λεουτσάκος.

Δηλώσεις Στρατούλη

Το νέο κόμμα στοχεύει στο αντιμνημονιακό ακροατήριο και ενδεικτικές του κλίματος είναι οι δηλώσεις του Δ. Στρατούλη. «Δεν έχει ηττηθεί το «όχι» που εκφράστηκε στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου» σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Ο αγώνας συνεχίζεται. Θα βρουν τον τρόπο οι δυνάμεις του «όχι» να συμμετέχουν σ’ αυτές τις εκλογές».

Στο νέο κόμμα θα συμμετάσχει και ο Κ. Λαπαβίτσας, ο οποίος χθες εξαπέλυσε τα βέλη του στον Αλ. Τσίπρα κάνοντας λόγο για «μνημονιακό πρωθυπουργό». Αντιθέτως δεν πρόκειται να συμμετάσχει ο Γ. Βαρουφάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες το βράδυ υπήρξε διευρυμένη σύσκεψη με συμμετοχή βουλευτών που θα πάνε στο νέο κόμμα αλλά και μελών της Κεντρικής Επιτροπής για τον συντονισμό της δράσης. Λίγο νωρίτερα, την παραίτησή του από την Πολιτική Γραμματεία και την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ο Αλέκος Καλύβης, κάνοντας λόγο για τη «μόνη άμεση στάση πολιτικής διαμαρτυρίας που απομένει».

Αντιθέτως, στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα συντάσσονται βουλευτές που είπαν «παρών» στην ψηφοφορία για το Μνημόνιο και οι οποίοι προέρχονται από την τάση των 53. Η συγκεκριμένη τάση είναι κοντά στην προεδρική ομάδα και ήρε τις όποιες ενστάσεις είχε.

Αξίζει να σημειωθεί πως στους «53» είναι τόσο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος όσο και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Ενδεικτικό του κλίματος και το ότι η Β. Κατριβάνου και η Ηρώ Διώτη είχαν ήδη ξεκαθαρίσει πως θα έλεγαν «ναι» στην περίπτωση που τελικά προκρινόταν το σενάριο της ψήφου εμπιστοσύνης.

Την απόφασή της να μην κατέβει ως υποψήφια στις εκλογές ανακοίνωσε χθες η Μαρία Κανελλοπούλου.

Η βουλευτής Αχαΐας σημείωσε: «Δεν μπορώ να συνεχίσω έτσι, δεν μπορώ να πάρω μέρος σε αυτόν τον αναπόφευκτο κομματικό εμφύλιο που έχει ξεσπάσει».

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ