Τη θέση ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους προς το παρόν γνωστοποίησε για ακόμη μια φορά από το Άμστερνταμ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Σύμφωνα με τον γερμανό υπουργό το ελληνικό χρέος δε θα χρειαστεί ρύθμιση όσο η ανάλυση δείχνει πως είναι βιώσιμο.
Επιπλέον, επισήμανε πως η Αθήνα ωφελείται ήδη από χαμηλά επιτόκια δανεισμού και μακρές ωριμάνσεις, ενώ οι προτάσεις για πάγωμα των χαμηλών επιτοκίων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM) παραβιάζουν τους κανόνες του ESM.
Σε σημερινό δημοσίευμα το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, επικαλούμενο εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, υποστηρίζει ότι το Βερολίνο είναι πρόθυμο να δεχθεί «αναδιάρθρωση light» για το ελληνικό χρέος, σε περίπτωση που η Ελλάδα συμφωνήσει να λάβει επιπλέον μέτρα.
Ντάισεμπλουμ: Απαιτούνται πρόσθετα μέτρα
Αναφορικά με το χρέος και την εκταμίευση ο κ. Νταισεμπλουμ τοποθετήθηκε κάνοντας σαφές ότι η εκταμίευση εξαρτάται από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης: «Aπαιτείται συμφωνία στο αρχικό και στο προληπτικό πακέτο μέτρων, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και στην επόμενη εκταμίευση. Θεωρώ, όμως, ότι για να υπάρξει συμφωνία στα προληπτικά μέτρα, χρειάζεται σαφήνεια και στο θέμα του χρέους και υπάρχει ένας ακόμα πολύ σοβαρός λόγος που είναι αναγκαία η σαφήνεια στο χρέος και αυτός είναι ότι χρειαζόμαστε την πλήρη δέσμευση του ΔΝΤ και γνωρίζετε καλά τη θέση του πάνω σε αυτό το ζήτημα».
Εντωμεταξύ στο Eurogroup…
1. Στο Eurogroup έγινε αποδεκτό το πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ από περικοπή συντάξεων, νέα φορολογικά μέτρα και αύξηση έμμεσων φόρων. Αυτη είναι η πρώτη… δοκιμασία στο δρόμο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης εγκαίρως προκειμένου η Ελλάδα να λάβει τη δόση πριν τις μεγάλες αποπληρωμές παλαιότερων οφειλών του καλοκαιριού.
2. Όπως είπε ο πρόεδρος του Eurogroup Ντάισελμπλουμ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συμφώνησε στο προληπτικό πακέτο μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ. Όπου 2% του ΑΕΠ ισούται περίπου με 3,6 δισ. ευρώ. Ακόμη μια μικρή «προσαρμογή» δηλαδή για τους φορολογούμενους. Το πακέτο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ευρωπαίοι αξίωσαν να νομοθετηθεί από τη Βουλή. Πέραν αυτού του προαπαιτουμένου, να έχει περάσει δηλαδή το πακέτο από τη Βουλή των Ελλήνων, το ΔΝΤ απαίτησε την πλήρη ποσοτικοποίηση των μέτρων που θα ληφθούν μέχρι το 2018 σε περίπτωση που υπάρξει απόκλιση από τυς στόχους που έχουν συμφωνηθεί από κοινού.
3. H φράση της Κριστίν Λαγκάρντ ότι δεν υπάρχει περίπτωση για ονομαστικό «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. «No haircut is needed» είπε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.