Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

Νέο όργανο καταπολέμησης της διαφθοράς στους ευρωπαϊκούς θεσμούς

Ενστάσεις και αντιπροτάσεις στην πρόταση της Κομισιόν για τη δημιουργία νέου «διαθεσμικού οργάνου για την αντιμετώπιση της διαφθοράς» στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Μετά τους κλυδωνισμούς από το Qatargate, η Κομισιόν προτείνει έναν νέο «διαθεσμικό φορέα κατά της διαφθοράς».

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πολλοί είναι εκείνοι που δεν βρίσκουν την πρόταση ούτε αρκετά φιλόδοξη ούτε ικανοποιητική.

Το σχεδιαζόμενο νέο ευρωπαϊκό όργανο με αρμοδιότητα την τήρηση της δεοντολογίας προβάλλεται ως απάντηση στο σκάνδαλο που αμαύρωσε την εικόνα των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης φέρνοντας στο προσκήνιο κενά και παραθυράκια.

Με ψήφισμα ωστόσο που κατατέθηκε στο ευρωκοινοβούλιο υπογραμμίζεται ότι το νέο όργανο θα στερείται ανεξαρτησίας και δεν θα έχει πραγματικές εξουσίες να ερευνά ή να επιβάλλει πρόστιμα στους παραβάτες.

«Η διαφθορά δεν είναι ζήτημα ηθικής. Δεν είναι ηθικό ζήτημα. Είναι θέμα επιβίωσης των δημοκρατικών μας θεσμών σε πολύ ταραγμένες εποχές. Οι διεφθαρμένοι θεσμοί είναι αδύναμοι» σημειώνει ο Γάλλος ευρωβουλευτής Ραφαέλ Γκλυξμάν, πρόεδρος της ειδικής επιτροπής για τις εξωτερικές παρεμβάσεις.

Για τον Σλοβάκο ευρωβουλευτή Βλαντιμίρ Μπίτσικ, μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος «εάν θέλουμε οι πολίτες να εμπιστεύονται τη δημοκρατία, πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη στους δημοκρατικούς θεσμούς».

Η πρόταση της Κομισιόν διχάζει ευρωκοινοβούλιο
Ομάδες που ανήκουν στα δεξιά αποφεύγουν τα επικριτικά σχόλια, ωστόσο ευρωομάδες που πρόσκεινται στην αριστερά και το κέντρο ζητούν πιο διευρυμένες εξουσίες έρευνας, δυνατότητα επιβολής κυρώσεων αλλά και ισχυρή προστασία για τους καταγγέλλοντες καθώς και αυστηρότερους κανόνες διαφάνειας για τις μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Η Γαλλίδα ευρωβουλευτής Ναταλί Λουαζό που ανήκει στην ομάδα των φιλελευθέρων Renew Europe, υποστηρίζει ότι απαιτείται «δήλωση περιουσιακών στοιχείων, διαφάνεια συναντήσεων και εξόδων ειδικά για τα ταξίδια αλλά και κυρώσεις για αντιδεοντολογικές συμπεριφορές. Όλα αυτά θα έπρεπε να προβλέπονται εδώ και καιρό αλλά αφήνονταν στην καλή θέληση της μεγάλης πλειοψηφίας των καλών ανθρώπων. Αλλά η καλή θέληση και οι καλοί άνθρωποι δεν αρκούν όταν υπάρχει δυσπιστία στους θεσμούς μας».

Από το 2021, πριν ξεσπάσει το Qatargate, ευρωβουλευτές ζητούσαν αυστηροποίηση των κανόνων δεοντολογίας. Το ζήτημα θα τεθεί προς ψήφιση στο ευρωκοινοβούλιο ενώ οι διαβουλεύσεις με την Κομισιόν συνεχίζονται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Χαστούκι” Κομισιόν στα παζάρια του Ερντογάν στο ΝΑΤΟ: «Είναι διαφορετική η διαδικασία ένταξης μιας χώρας στην ΕΕ»

Κομισιόν: Μείωση της σπατάλης τροφίμων κατά 30% έως το 2030

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ