Ένα νέο Ποινικό Τμήμα το οποίο θα αναλάβει την εκδίκαση όλων των σημαντικών υποθέσεων που φτάνουν ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης, αναμένεται να λειτουργήσει από το νέο δικαστικό έτος τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.
Σύμφωνα με τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης το τμήμα συνίσταται στο Εφετείο Αθηνών από δικαστές που θα αποσχολούνται αποκλειστικά σε αυτό και στόχο θα έχει την επιτάχυνση των διαδικασιών για σημαντικές υποθέσεις, όπως αυτή της Χρυσής Αυγής, των εξοπλιστικών προγραμμάτων και άλλων που σχετίζονται με τη διασπάθιση δημόσιου χρήματος κ.α.
Οι δικαστές του Ποινικού Τμήματος θα ορίζονται για μια διετία με απόφαση της Ολομέλειας του Εφετείου Αθηνών με αντίστοιχη τροποποίηση του Κανονισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας αυτού, ενώ η θητεία θα μπορεί να παραταθεί, με απόφαση της ίδιας Ολομέλειας, για ένα ακόμη έτος. Η Ολομέλεια μπορεί να ανανεώσει τη θητεία των δικαστών για τη συγκρότηση του Ποινικού Τμήματος για μια επιπλέον διετία, εφόσον υπάρχει προς τούτο συναίνεση των τελευταίων. Σε αυτή την περίπτωση η συνολική συνεχόμενη θητεία στο Ποινικό Τμήμα δεν μπορεί να υπερβεί τα τέσσερα έτη. Μετά τη θητεία τους στο Ποινικό Τμήμα, οι δικαστές που είχαν οριστεί σ’ αυτό, μπορούν να οριστούν εκ νέου για τη συγκρότηση αυτού, μετά την πάροδο χρονικού διαστήματος τουλάχιστον δύο ετών.
Επίσης, στην ίδια τροπολογία θεσπίζονται τα εξής:
-Η καταδίκη για πλημμέλημα με ποινή έως 5 χρόνια φυλάκιση δε ισούται με εγκλεισμό σε καμία πλέον περίπτωση. Ουσιαστικά επικαιροποιείται ο νόμος 4093/2012 σύμφωνα με τον οποίο , από την ψήφισή του και μετά οι ποινές από 3-5 χρόνια μετατρέπονται σε εξαγοράσιμες ή σε εκτιταίες με άλλους τρόπους πλην της κράτησης. Με την τροπολογία επεκτείνεται η μετατροπή των ποινών φυλάκισης έως και τα πέντε έτη, που είχαν επιβληθεί αμετάκλητα μέχρι τη δημοσίευση του νόμου για λόγους ισονομίας.
-Ο κατ’ οίκον περιορισμός κατηγορουμένου σε περίπτωση διαφωνίας ανακριτή και εισαγγελέα σχετικά με την ποινική του μεταχείριση. Ενώ μέχρι σήμερα ο κατηγορούμενος αφήνονταν ελεύθερος, έως ότου εκδόσει απόφαση το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, πλέον ο ανακριτής μπορεί να επιβάλλει κατ΄ οίκον περιορισμό, αφαίρεση διαβατηρίου ή άλλου ισοδύναμου ταξιδιωτικού εγγράφου και απαγόρευση εξόδου του από τη χώρα.
– Επανέρχεται το προηγούμενο καθεστώς στην ανάδειξη της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, δηλαδή πλέον ο υπουργός Δικαιοσύνης θα προτείνει και το Υπουργικό Συμβούλιο θα αποφασίζει. Πρόκειται για διαδικασία προαγωγών στις θέσεις του προέδρου, αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας, Αρείου Πάγου και Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, του γενικού επιτρόπου της Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου ή του γενικού επιτρόπου της Επικρατείας των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων. Πλέον θα ζητείται η γνώμη της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, μετά από ακρόαση των υποψηφίων, “δοθέντος ότι όχι μόνο, σύμφωνα με το 2/2010 πρακτικό της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας σε Ολομέλεια και σε Συμβούλιο, η τελευταία αυτή ρύθμιση παρουσιάζει προβλήματα συνταγματικότητας, αλλά και διότι η διαδικασία αυτή δεν έχει λειτουργήσει στην πράξη”.