Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Νέο σκάνδαλο με το κρέας αλόγου. Χιλιάδες άλογα ιπποδρομιών θανατώθηκαν για ανθρώπινη κατανάλωση

Nέο σοκαριστικό σκάνδαλο για το κρέας αλόγου έφερε στο φως το ιρλανδικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTÉ, το οποίο αποκάλυψε ότι χιλιάδες ιρλανδικά άλογα ιπποδρομιών θανατώνονται για ανθρώπινη κατανάλωση. Η Κομισιόν, από την πλευρά της, ξεκινάει έρευνα για αυτό που φαίνεται να είναι μια επιχείρηση απάτης και παράνομου εμπορίου αλόγων σε ολόκληρη την ΕΕ.

Την περασμένη εβδομάδα, ντοκιμαντέρ του RTÉ με τίτλο «Horses: Making a Killing» μετέδωσε σκληρές εικόνες, τραβηγμένες από κρυφές κάμερες, με άλογα να γλιστρούν, να καταρρέουν και να δέχονται χτυπήματα σε έναν μη αδειοδοτημένο αχυρώνα μέσα στο μοναδικό αδειοδοτημένο σφαγείο αλόγων που λειτουργεί στην Ιρλανδία, στο Στράφαν, στην κομητεία Κίλντερ, αναφέρει η Telegraph.

Το ντοκιμαντέρ αποκάλυψε μια εκτεταμένη απάτη με διαβατήρια και επιχειρήσεις λαθρεμπορίου στην Ευρώπη. Άλογα που θεωρούνταν ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση περνούσαν στην τροφική αλυσίδα, ενώ ορισμένα κηρύχθηκαν νεκρά σε μια χώρα και σφάχτηκαν σε μια άλλη, γράφει ο European Correspondent.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε έρευνα για τις καταχρήσεις στη βιομηχανία κρέατος αλόγων στην Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία.

Το κρέας αλόγου καταναλώνεται παραδοσιακά σε περιοχές της Νότιας και Δυτικής Ευρώπης και οι παραγωγοί πρέπει να τηρούν πολύ αυστηρούς κανόνες.

Η Horse Racing Ireland, το διοικητικό όργανο των ιπποδρομιών της Ιρλανδίας, δήλωσε ότι θα βοηθήσει στις έρευνες, ενώ η Βρετανική Αρχή Ιπποδρομιών και η Παγκόσμια Οργάνωση για την Ευημερία των Αλόγων επανέλαβαν την έκκλησή τους προς την κυβέρνηση να εισαγάγει ένα σύστημα ψηφιακής ταυτότητας για τα άλογα.

Η Γαλλία, όπου υπάρχουν ακόμη κρεοπωλεία που ειδικεύονται στο κρέας αλόγου, εισάγει 2.500 τόνους ετησίως, εκ των οποίων οι 400 τόνοι προέρχονται από την Ιρλανδία. Είναι παράνομο, ωστόσο, να εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα τυχόν άλογα ιπποδρομιών που έχουν υποβληθεί σε θεραπεία με το παυσίπονο Bute. Η Telegraph σημειώνει πώς, όπως και οι περισσότεροι άνθρωποι με το «Nurofen», σχεδόν όλα τα άλογα ιπποδρομιών θα έχουν λάβει Bute σε κάποιο στάδιο της ζωής τους.

Σε δήλωσή της η HRI δήλωσε «βαθιά σοκαρισμένη και συγκλονισμένη» από το περιεχόμενο του ντοκιμαντέρ.

«Η εγκληματική συμπεριφορά που απεικονίζεται στο ντοκιμαντέρ είναι αηδιαστική και δεν αποτελεί την εμπειρία της συντριπτικής πλειοψηφίας των 30.000 ανθρώπων που βγάζουν τα προς το ζην στη βιομηχανία ιπποδρομιών και εκτροφής στην Ιρλανδία», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Η HRI έχει μηδενική ανοχή στην κακομεταχείριση των αλόγων υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και πρέπει να επιβληθούν ποινικές και κανονιστικές κυρώσεις σε οποιονδήποτε βρεθεί να έχει συμπεριφερθεί με παράνομο τρόπο απέναντι στα άλογα».

Ακατάλληλα για κατανάλωση
Στην Ιρλανδία, τα άλογα εκτρέφονται σχεδόν μόνο για ιπποδρομίες. Αυτά θεωρούνται αυτομάτως ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση λόγω της φαρμακευτικής αγωγής που τους χορηγείται κατά τη διάρκεια της «καριέρας» τους.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον RTÉ, περίπου 2.000 άλογα σφαγιάστηκαν στο μοναδικό σφαγείο ιπποειδών της Ιρλανδίας μεταξύ Ιανουαρίου 2023 και Μαρτίου 2024, στην πλειονότητά τους ηλικιωμένα ή άρρωστα που αγοράστηκαν με ψευδείς προφάσεις. Είκοσι βρετανικά και γαλλικά άλογα που κρίθηκαν ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση θανατώθηκαν αργότερα στο ιρλανδικό σφαγείο κατά το ίδιο χρονικό διάστημα. Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι μια εγκατάσταση στην Ολλανδία εισήγαγε στην αγορά χιλιάδες ιρλανδικά και βρετανικά πρώην άλογα αγώνων με ψεύτικη γερμανική ταυτότητα.

Προς το παρόν, είναι αδύνατον να γνωρίζουμε ποιες είναι οι επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτών, αναφέρει ο European Correspondent.

Μόνο στην Ιρλανδία, 20.000 άλογα εξαφανίζονται από το σύστημα καταγραφής κάθε χρόνο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του RTÉ. Το λαθρεμπόριο αλόγων επωφελείται από την έλλειψη κατάλληλης ρυθμιστικού πλαισίου και επιβολής του, αλλά και την έλλειψη διαφάνειας, επιτρέποντας στα εγκληματικά δίκτυα να λειτουργούν εντός και εκτός συνόρων.

Ελαττωματικό σύστημα
Το 2012, ίχνη DNA κρέατος αλόγου βρέθηκαν σε κατεψυγμένα μπιφτέκια και στη συνέχεια αποκαλύφθηκε ότι τρόφιμα που διαφημίζονταν ως μοσχαρίσιο κρέας περιείχαν κρέας αλόγου, μερικές φορές έως και 100%.

Παρά τους νέους κανονισμούς, οι εθνικές βάσεις δεδομένων παραμένουν μη προσβάσιμες και η επικοινωνία μεταξύ των αρχών είναι ελάχιστη. Οι οργανώσεις ιπποειδών και ασφάλειας τροφίμων υποστηρίζουν τη δημιουργία ψηφιακών ευρωπαϊκών ταυτοτήτων και μιας διαλειτουργικής βάσης δεδομένων που θα διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη βελτίωση της ιχνηλασιμότητας των προϊόντων.

Από το 2013, το σχετικό Rapid Alert System της ΕΕ έχει επισημάνει περίπου 200 προειδοποιήσεις για τη δημόσια υγεία που σχετίζονται με άλογα που εισέρχονται στην ευρωπαϊκή αγορά.

Το 2022, μια κοινή έρευνα της Ισπανίας και της Europol αποκάλυψε ένα εγκληματικό δίκτυο κρέατος αλόγου στην Ισπανία, το Βέλγιο, τη Γερμανία και την Ιταλία. Πρόσφατα, δύο δίκες στη Μασσαλία αφορούσαν παρόμοια εγκληματικά δίκτυα.

Πηγή: European Correspondent, Telegraph

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σκάνδαλο με μολυσμένο αίμα στη Βρετανία. Ρίσι Σούνακ: “Ημέρα ντροπής για το βρετανικό κράτος”

Ο Πέδρο Σάντσεθ σκέπτεται να παραιτηθεί λόγω πιθανής εμπλοκής της συζύγου του σε σκάνδαλο διαφθοράς

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ