Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Νεογέννητο με κοροναϊό, ο νεότερος ασθενής.

Ενα νεογέννητο μωρό, διαγνώσθηκε μόλις 30 ώρες από τη γέννηση του με τον κοροναϊό. Το μωρό που γεννήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου σε νοσοκομείο της πόλης Γουχάν, στη Κίνα και έγινε ο νεότερος ασθενής στον κόσμο μέχρι σήμερα. Η μητέρα του παιδιού είχε κολλήσει τον ιό προτού γεννήσει, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές πώς ο κοροναϊός πέρασε στο παιδί.

Το μωρό, βάρους 3,2 κιλών, βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση και υπό συνεχή παρακολούθηση. Κινέζος γιατρός, επικεφαλής του τμήματος νεογνών του νοσοκομείου παίδων της Γουχάν, δήλωσε, σύμφωνα με το BBC, ότι το συγκεκριμένο περιστατικό δείχνει πως «ίσως πρέπει να ανησυχούμε για την πιθανότητα ενός νέου τρόπου μετάδοσης του ιού».

Μέχρι σήμερα πολύ λίγα παιδιά έχουν αρρωστήσει από το νέο ιό, κάτι που είχε παρατηρηθεί και στις περιπτώσεις των παλαιότερων κορωνοϊών SARS το 2003 και MERS το 2012, χωρίς να είναι σαφές γιατί αυτό συμβαίνει, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και τη «Γκάρντιαν». Έως τώρα, σύμφωνα με δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA (Journal of American Medical Association), η μέση ηλικία των ασθενών του νέου κορωνοϊού είναι 49 έως 56 ετών.

Μια πιθανή αιτία για τα λιγοστά κρούσματα σε παιδιά είναι ότι αυτά αρρωσταίνουν πιο ελαφριά και δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία για τις πιο ελαφριές περιπτώσεις λοίμωξης με τον νέο κορωνοϊό. Μια άλλη πιθανότητα είναι ότι τα παιδιά είναι συχνότερα ασυμπτωματικά, δηλαδή έχουν μεν λοίμωξη των πνευμόνων, αλλά χωρίς εξωτερικά συμπτώματα.

Τα παιδιά άνω των 12 ετών εμφανίζουν περίπου τα συμπτώματα των ενηλίκων, αλλά αυτά κάτω των 12 ετών είναι πολύ λιγότερο πιθανό να εισαχθούν σε νοσοκομείο ή να χρειαστούν οξυγόνο ή άλλη επείγουσα θεραπεία. Οι μεγάλοι άνθρωποι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, πιθανώς αρρωσταίνουν περισσότερο από τον νέο κορωνοϊό, επειδή έχουν συχνά και άλλες ασθένειες που εξασθενούν το ανοσοποιητικό σύστημα τους.

Μερικοί ιοί όπως ο HIV μπορούν να μεταδοθούν μέσω του μητρικού γάλατος ή του πλακούντα κατά την εγκυμοσύνη (η λεγόμενη «κάθετη» μετάδοση), κάτι που όμως δεν είναι συνηθισμένο, ιδίως για τους ιούς που προκαλούν αναπνευστικά προβλήματα. Οι επιστήμονες εκτίμησαν πάντως ότι είναι νωρίς να εξαχθούν συμπεράσματα κατά πόσο όντως ο νέος κορωνοϊός μπορεί να μεταδοθεί από τη μητέρα στο μωρό της με άλλο τρόπο πέρα από τους συνήθεις τρόπους «οριζόντιας» μετάδοσης.

Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι οι κορωνοϊοί είναι πιθανότερο να αυξήσουν τον κίνδυνο αποβολής της εγκύου, παρά να περάσουν στο έμβρυο.

Στο μεταξύ, άλλοι 73 άνθρωποι στην ηπειρωτική Κίνα πέθαναν χθες Τετάρτη εξαιτίας της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, γεγονός που αυξάνει τον συνολικό απολογισμό σε 563 θανάτους.

Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας, καταγράφηκαν ακόμη 3.694 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα με κοροναϊό με τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί να φτάνει σε 28.018.

Οι 70 θάνατοι και τα 2.987 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα από τον κοροναϊό καταγράφηκαν στην επαρχία Χουμπέι, όπου εμφανίστηκε ο 2019-nCoV. Οι υπόλοιποι τρεις θάνατοι καταγράφηκαν στην πόλη Τιαντζίν, στη βορειοανατολική επαρχία Χεϊλονγκτζιάνγκ και στην νοτιοδυτική επαρχία Γκουιτζού.

Η επιδημία άρχισε τον Δεκέμβριο, όταν έκανε την εμφάνισή του ο ιός σε αγορά τροφίμων της πόλης Γουχάν, της πρωτεύουσας της επαρχίας Χουμπέι.

Ο Χου Λισάν, τοπικός αξιωματούχος, προειδοποίησε χθες ότι παρά την ανέγερση νέου νοσοκομείου σε χρόνο-ρεκόρ στη Χουμπέι και τη μετατροπή δημοσίων κτιρίων σε κέντρα νοσηλείας, εξακολουθεί να υπάρχει «σοβαρή» έλλειψη κλινών για τους χιλιάδες ασθενείς.

Λείπουν επίσης «εξοπλισμός και υλικό», πρόσθεσε απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας πως οι τοπικές αρχές πιθανόν θα μετατρέψουν σχολεία και νοσοκομεία σε κέντρα υγείας.

Σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ χθες τονίστηκε ότι είναι προτεραιότητα να προσφερθούν στη Χουμπέι και τη Γουχάν επαρκείς προμήθειες και να σταλεί ικανός αριθμός στελεχών ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για να αντιμετωπιστεί η κρίση, που έχει προκληθεί από τον κοροναϊό.

Σύμφωνα με την επαρχιακή επιτροπή υγείας, 14.314 υποβάλλονταν ακόμη σε θεραπεία χθες και 2.328 ασθενείς βρίσκονταν σε σοβαρή κατάσταση.

Η επιδημία έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία σε ολόκληρο τον κόσμο. Πάνω από είκοσι χώρες έχουν καταγράψει κρούσματα του 2019-nCoV, για τον οποίο δεν είναι ακόμη διαθέσιμο ούτε εμβόλιο ούτε θεραπεία.

Πηγή: Kathimerini.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ