Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

Νέος άνδρας μόνος, ψάχνει να…γίνει μπαμπάς

Για πρώτη φορά ελληνικό δικαστήριο έδωσε το πράσινο φως σε αίτημα μοναχικού άνδρα (δίχως σύντροφο) που επιθυμεί να αποκτήσει παιδί με δανεικά ωάρια και τον θεσμό της παρένθετης μητρότητας.

Της ΑΛΕΞΙΑΣ ΣΒΩΛΟΥ


Πράσινο φως από τη δικαιοσύνη σε ανδρικό αίτημα απόκτησης παιδιού με δανεικά ωάρια και μέσω παρένθετης μητρότητας!


Το αίτημα, μετά την έγκριση του δικαστηρίου που βασίστηκε στην αρχή της ισότητας των δύο φύλων, έχει παραλάβει ο καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας, η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, που πρόκειται να γνωμοδοτήσει επ’ αυτού στο αμέσως προσεχές διάστημα, λαμβάνοντας υπόψη πως ο κόσμος μας εξελίσσεται με ξέφρενους ρυθμούς.

Σε μια κοινωνία που αλλάζει, ούτε ο θεσμός της οικογένειας θα μπορούσε να μείνει ο ίδιος.  Έτσι λοιπόν μετά τις ποικίλες μορφές που έχει πάρει η οικογένεια -σε σχέση με τη συμβατική εικόνα, την οποία γνωρίζαμε πριν από χρόνια- ήρθε η ώρα η Ελλάδα να βαδίσει στα βήματα της Μεγάλης Βρετανίας, μιας χώρας όπου οι μοναχικοί άνδρες έχουν κατοχυρωμένο δικαίωμα να αποκτήσουν οικογένεια.

Αιτήματα

Όπως εξηγεί ο καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας ΕΚΠΑ, Νίκος Βραχνής, πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο St. George’s του Λονδίνου, έως τώρα, βάσει νόμου, μόνον οι μοναχικές γυναίκες είχαν δικαίωμα να γίνουν μητέρες με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Η ΕΑΙΥΑ το τελευταίο διάστημα έχει λάβει αντίστοιχα αιτήματα από ομόφυλα ζευγάρια και άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, καθώς το δικαίωμα στην οικογένεια ξεπερνά πλέον τα στερεότυπα που έχουμε -ή είχαμε- στο μυαλό μας εμείς, οι γονείς μας και οι παππούδες μας!

αναπαραγωγής

Μια άλλη σημαντική πρόοδος που επιτελέστηκε επί των ημερών και των έργων της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής είναι η δημιουργία του ηλεκτρονικού (ψηφιακού) μητρώου για τους δότες και τις δότριες γενετικού υλικού, που κλείνει αισίως έναν χρόνο ζωής. Με το ψηφιακό μητρώο ελέγχεται ο αριθμός των παιδιών που έχουν γεννηθεί με μεθόδους ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και επιπλέον εξασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα του γενετικού υλικού. Σε έναν χρόνο λειτουργίας του μητρώου έχουν καταγραφεί 2.800 καταχωρίσεις δοτριών, 101 καταχωρίσεις δοτών και 763 καταχωρίσεις δειγμάτων εξωτερικού.

Μέσα από το μητρώο μπορούμε να δούμε και πόσα παιδιά έχουν γεννηθεί ανά δότη και όπως εξηγεί ο πρόεδρος της ΕΑΙΥΑ, αναπληρωτής καθηγητής Νίκος Βραχνής, έχει θεσπιστεί το όριο των 10 παιδιών ανά δότη, ώστε να υπάρχει ουσιαστικά αμελητέα πιθανότητα αυτά τα παιδιά μεγαλώνοντας να συναντηθούν στη ζωή τους, να γίνουν σύντροφοι και να αποφασίσουν να κάνουν παιδί, ενώ έχουν ίδιο βιολογικό γονέα.

Οι δότες γενετικού υλικού θα πρέπει να είναι ηλικίας μέχρι 40 ετών, ενώ η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής πρέπει να γνωμοδοτήσει και να δώσει ειδική άδεια για τους δότες που είναι ηλικίας από 40 έως 50 ετών.

Σε ό,τι αφορά τα 18.000 οροθετικά άτομα που ζουν στην Ελλάδα (άτομα-φορείς του ιού HIV), την επιθυμία τους να γίνουν γονείς θα καλύψει η νέα και μοναδική Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής για οροθετικούς γονείς, που θα δημιουργηθεί στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο «Αττικόν». Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΑΙΥΑ Νίκος Βραχνής, η Μονάδα θα είναι σε θέση να λειτουργήσει το λιγότερο σε ένα εξάμηνο και θα μπορέσει να καλύψει την ανάγκη τεκνοποίησης με εξωσωματική γονιμοποίηση όλων των οροθετικών ζευγαριών της Ελλάδας.

Μονάδες

Ήδη σε 11 ευρωπαϊκές χώρες αλλά και στο Ισραήλ, στις ΗΠΑ και την Αυστραλία λειτουργούν δημόσιες και ιδιωτικές Μονάδες ΙΥΑ αποκλειστικά για οροθετικά άτομα που ζουν συμβιώνοντας με τον ιό HIV/AIDS. Η μονάδα απευθύνεται σε κάθε ενδιαφερόμενο οροθετικό άτομο, είτε είναι υπό θεραπεία -με μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο στον οργανισμό του- είτε όχι.

Για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τις νέες επιλογές που υπάρχουν πλέον στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, η Αρχή ξεκινά μια σειρά εκδηλώσεων ανοιχτών στο κοινό και στους υγειονομικούς (γιατρούς – νοσηλευτές), με την πρώτη να έχει γίνει ήδη την Τετάρτη 8/2 στο ΕΒΕΑ, στην Αθήνα, και τη 2η να γίνεται στη συμπρωτεύουσα στις 13/2 στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης, στις 6.00 μ.μ.

αναπαραγωγής

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπουρλά: Όλα τα φάρμακα της Pfizer χωρίς κέρδος σε 45 χώρες με χαμηλότερα εισοδήματα

Επίσκεψη της Υφυπουργού Υγείας Ζωής Ράπτη στο Γενικό Νοσοκομείο Αττικής & Νοσοκομείο Ατυχημάτων ΚΑΤ



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ