Με 247 ψήφους υπέρ και 50 «παρών» ο Νικήτας Κακλαμάνης αναδείχθηκε νέος πρόεδρος της Βουλής, όντας ο 14ος που εκλέγεται στο τρίτο τη τάξει πολιτειακό αξίωμα μετά το 1974.
Υπέρ του διαδόχου του Κώστα Τασούλα ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνική Λύση και Σπαρτιάτες, ενώ αντιστοίχως έπραξαν 18 ανεξάρτητοι βουλευτές.
Ειδικότερα, υπερψήφισαν οι πέντε ανεξάρτητοι βουλευτές που πρόσκεινται στο Κίνημα Δημοκρατίας, όπως επίσης οι Γιάννης Σαρακιώτης, Ευάγγελος Αποστολάκης, Ράνια Θρασκιά, Πέτρος Παππάς και Αθηνά Λινού που εξίσου ανεξαρτητοποιήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο έτερος πρώην «γαλάζιος» βουλευτής, Μάριος Σαλμάς, αλλά και ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μπουρχάν Μπαράν.
Επιπλέον, θετική ήταν η ψήφος του πρώην βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Παύλου Σαράκη, των πρώην βουλευτών των Σπαρτιατών, Χάρη Κατσιβαρδά, Γιώργου Ασπιώτη και Μιχάλη Γαυγιωτάκη, αλλά και των δύο βουλευτών που είχαν εκλεγεί με την Πλεύση Ελευθερίας, Μιχάλη Χουρδάκη και Αρετής Παπαϊωάννου.
«Παρών» δήλωσαν ΚΚΕ, Νέα Αριστερά, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας, διευκρινίζοντας πως η στάση τους δεν αφορά το πρόσωπο του Ν. Κακλαμάνη, καθώς είτε πρόκειται για πάγια στάση είτε για αντίδραση στον τρόπο που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία τους θεσμούς.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Κακλαμάνης δεν μπόρεσε να ξεπεράσει ή ακόμα και να ισοφαρίσει τις 249 ψήφους που συγκέντρωσε στην τελευταία του εκλογή για το ίδιο αξίωμα ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Τασούλας.
«Να διαψεύσουμε τον Κων. Καραμανλή»
Ενωτικά χαρακτηριστικά είχε η πρώτη ομιλία του κ. Κακλαμάνη με τη νέα του ιδιότητα, κάνοντας λόγο για «μεγάλη χαρά και τιμή» και ευχαριστώντας την εθνική αντιπροσωπεία, τον Κυρ. Μητσοτάκη που τον πρότεινε για την προεδρία της Βουλής και τους Αθηναίους που τον εκλέγουν βουλευτή.
Αναφέρθηκε στη μακρά πολιτική του διαδρομή, «από τη νεολαία της ΕΡΕ μέχρι και την ημέρα αυτή», υποστηρίζοντας πως πορεύθηκε: «Χωρίς εκπτώσεις, χωρίς αναδιπλώσεις, χωρίς “ναι μεν, αλλά”. Πάντα με οδηγό την πίστη στην Ελλάδα και τους Έλληνες».
Εντύπωση προκάλεσε ότι κάλεσε την εθνική αντιπροσωπεία να διαψεύσει τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο οποίος είχε πει: «Η Ιστορία διδάσκει ότι οι Έλληνες ό,τι κερδίζουν στον πόλεμο το χάνουν στην ειρήνη. Παράδειγμα το 1920, το 1940 και τόσα άλλα. Και το χάνουμε γιατί έχουμε την κακή συνήθεια να καθιστούμε τα εθνικά μας θέματα αντικείμενο έντονων πολιτικών ανταγωνισμών, οι οποίοι πολλές φορές παίρνουν τη μορφή της πατριδοκαπηλίας και καταλήγουν σε διχασμούς».
Και κατέληξε παραθέτοντας τους εξής στίχους από το ποίημα «Μάρτιαι Ειδοί» του Καβάφη:
«Τα μεγαλεία να φοβάσαι, ω ψυχή.
Και τες φιλοδοξίες σου να υπερνικήσεις αν δεν μπορείς,
με δισταγμό και προφυλάξεις να τες ακολουθείς.
Κι όσο εμπροστά προβαίνεις,
τόσο εξεταστική, προσεκτική να είσαι».