Η Νike κατέχει περίοπτη θέση στις αποκαλύψεις των Paradise Papers, που δημοσιεύτηκαν από τη διεθνή κοινοπραξία ερευνητικών δημοσιογράφων (CIGI). Εξηγούν πως η αθλητική εταιρεία, χρησιμοποίησε μεθόδους που επέτρεψαν στη NIKE να αποσπάσει ένα μεγάλο μέρος κερδών από την Ευρώπη, με μια εταιρεία με έδρα στις Βερμούδες, που δεν έχει εργαζόμενους, όπως αναφέρει η ιταλική ιστοσελίδα calcioefinanza.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αυτό έγινε χάρη σε μια ειδική συμφωνία που υπεγράφη με την Ολλανδία. Οι ολλανδικές αρχές προσέφεραν στην πραγματικότητα στην αμερικανική εταιρία το 2006, τη δυνατότητα να μην πληρώσει φόρους για τα επόμενα δέκα χρόνια. Η συμφωνία επέτρεψε τη Nike να μεταφέρει εκατομμύρια ευρώ σε θυγατρική με έδρα τις Βερμούδες, η οποία λειτουργεί υπό την επωνυμία της Nike International Ltd.
Η Nike, προσεγγίστηκε από τη γαλλική εφημερίδα Le Monde, ένα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, που αποτελούν μέρος της κοινοπραξίας (CIGI) και απάντησε ότι είχε ενεργήσει σύμφωνα με τους φορολογικούς κανόνες.
Η αμερικανική εταιρεία, χρησιμοποίησε τις υπηρεσίες της εν λόγω εταιρείας με έδρα τις Βερμούδες για να πληρώσει για τα δικαιώματα χρήσης του εμπορικού σήματος στην ευρωπαϊκή έδρα της, στην ολλανδική πόλη Χίλβεστρουμ, μειώνοντας έτσι τη φορολογία και αυξάνοντας τα κέρδη. Από εκεί πουλούσαν παπούτσια του τένις και άλλα αθλητικά αξεσουάρ σε χιλιάδες χονδρέμπορους και ανεξάρτητους εμπόρους λιανικής πώλησης, καθώς και απευθείας στους πελάτες, μέσα από τα καταστήματα Nike σε όλη την Ευρώπη.
Στην πράξη, ο μηχανισμός αυτός επιτρέπει να κυκλοφορούν δισεκατομμύρια των κερδών από την Ευρώπη στις Βερμούδες, όπου, όμως, η Nike δεν έχει ούτε προσωπικό ούτε γραφεία. Από αυτό το σύνολο του δικτύου η Nike μπόρεσε να κερδίσει συνολικά 6,6 δισ. δολάρια, από τον Ιούνιο του 2014, καθώς φορολογείται με μόνο 3%.
Το 2014, όταν η περίπτωση των Βερμούδων είχε γίνει πάρα πολύ γνωστή, οι δικηγόροι της Nike βρήκαν άλλη λύση, διακινώντας τα χρήματα μέσω της ολλανδικής έδρας. Μετά την αναδιοργάνωση του 2014, τα υπεράκτια κέρδη της Nike αυξήθηκαν περαιτέρω. Τον Μάιο του 2017 είχαν φτάσει στα 12,2 δισ. δολάρια, κέρδη που έχουν φορολογηθεί με λιγότερο από 2%.
Πηγή: ΑΠΕ