Είμαστε στο τέλος της πρώτου περιόδου «σοκ» μετά την έναρξη της πανδημίας. Ζήσαμε όλοι μας αποφάσεις πρωτόγνωρες οι οποίες θα φάνταζαν μυθιστορηματικές σε άλλη περίπτωση, αλλά εκ του αποτελέσματος κρίνονται θετικές, αφού καταφέραμε όλοι μαζί και με ατομική ευθύνη να περιοριστούν τα κρούσματα όταν σε γειτονικές μας χώρες υπήρχαν εκατοντάδες θάνατοι την ημέρα.
Η Νίκη Αραµπατζή είναι ∆ικηγόρος Αθηνών, MSc Ενέργειας Στρατηγικής ∆ικαίου & Οικονοµίας, ∆ηµοτική Σύµβουλος ∆ήµου Αθηναίων, Πρόεδρος ∆.Σ. ∆ΕΡΑ
Ο κορωνοϊός μάς φόβισε, μας έκλεισε σπίτι, φοβόμαστε τον συνάνθρωπο, μην τυχόν μας μεταφέρει κάτι, αλλά πρέπει να εστιάσουμε και στα θετικά που έγιναν σε ελάχιστο χρονικό διάστημα που ταλάνιζαν χρόνια την κοινωνία όπως για παράδειγμα οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του δημοσίου αφού απαγορεύονταν τα ραντεβού, τα ηλεκτρονικά πιστοποιητικά με ένα κλικ και πολλά άλλα αντίστοιχα.
Με το γενικότερο lockdown από τις πρώτες υπηρεσίες που έκλεισαν και δικαίως λόγω «συνωστισμού» μεγάλου αριθμού ανθρώπων ήταν τα δικαστήρια. Ως εδώ καλά. Ηδη όμως υπάρχει το γνωστό θέμα της καθυστέρησης απονομής της Δικαιοσύνης, έκλεισαν και τα δικαστήρια δύο μήνες, οπότε η κατάσταση έχει ήδη επιβαρυνθεί κι άλλο. Ετσι, λοιπόν, ξεκίνησαν με τις αντίστοιχες θεσμικές παρεμβάσεις δειλά-δειλά να εκσυγχρονίζονται οι υπηρεσίες των Δικαστηρίων, όπως για παράδειγμα να μπορείς να βγάλεις ένα πιστοποιητικό που υπό άλλες συνθήκες θα έπρεπε να κάνεις αίτηση, πρωτόκολλο, μεγαρόσημα και να το παραλάβεις σε συγκεκριμένη ημερομηνία, τώρα σε ορισμένες περιπτώσεις μπορείς να το πάρεις με ένα κλικ. Επίσης, η ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων με ηλεκτρονική υπογραφή αρχίζει και κερδίζει έδαφος ενώ στο παρελθόν δεν τύχαινε της εύνοιας των συναδέλφων, αποστολή αποφάσεων με mail από τις γραμματείες που για τους παλαιότερους φάνταζε εξωπραγματικό στην Αθήνα αρχίζει να υλοποιείται και αυτό. Βέβαια, όλα αυτά είναι σε πιλοτική φάση και εφαρμόζεται προς το παρόν σε ελάχιστα πρωτοδικεία που υπάρχουν οι υποδομές και το προσωπικό για να τα υλοποιήσει αλλά είναι μια εξαιρετική αφορμή-ευκαιρία να γίνουν τομές που μέχρι πριν τον κορωνοϊό στον χώρο φάνταζαν σενάριο κινηματογραφικής αμερικανικής ταινίας.
Υπάρχουν πολλές προτάσεις που έχουν καταθέσει οι Δικηγορικοί Σύλλογοι σε όλη την Ελλάδα όλο αυτό το διάστημα που θα μπορούσε το αρμόδιο υπουργείο να δει ανά γεωγραφική περιφέρεια με τα εκάστοτε χαρακτηριστικά στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών Δικαιοσύνης. Ευκαιρία μοναδική για κάποιον που θέλει να αφήσει παρακαταθήκη για το μέλλον. Αλλά όλα αυτά για να υλοποιούνται και να τρέχουν πρέπει να έχουν και το κατάλληλο προσωπικό που θα συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις σε αυτή την προσπάθεια. Ας είναι λοιπόν ο κορωνοϊός μια σπουδαία αρχή η οποία θα συνεχίσει, εφόσον αποφύγαμε ως ώρας τα χειρότερα υγειονομικά, να εκσυγχρονιστούν όλες οι υπηρεσίες του Δημοσίου όπως και αυτές που αφορούν τη Δικαιοσύνη για να μπορεί ο χρόνος να τρέχει υπέρ και όχι σε βάρος μιας υπόθεσης αλλά και των παραγόντων της δίκης. Τέλος, θέτω προς προβληματισμό κάτι ακόμα: για να έχουμε παράγοντες της δίκης πρέπει να έχουμε και δικηγόρους, οπότε καλό θα ήταν οι αρμόδιοι να επανεξετάσουν το άνοιγμα των δομών Δικαιοσύνης εφόσον έχουν ήδη ανοίξει όλοι οι άλλοι κλάδοι, πάντα με μέτρα προστασίας που δείχνουμε σαν λαός ότι όταν πρέπει τα τηρούμε .Ας γίνει, λοιπόν, ο κορωνοϊός η αφορμή και το χρονικό ορόσημο εκσυγχρονισμού του θεσμού και των δομών της Δικαιοσύνης! Φτάνει να το δούμε..
Κορωνοϊός: Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τον φονικό ιό