Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Νίκος Βασιλειάδης: Τι ελπίζει να κερδίσει ο Πούτιν με την συνέντευξη στον Τάκερ Κάρλσον

Η συνέντευξη του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν η οποία μαγνητοσκοπήθηκε την περασμένη Τρίτη και μεταδόθηκε χθες  στο site του Τάκερ Κάρλσον είναι η  πρώτη που ο Βλαντίμιρ  Πούτιν δίνει σε δυτικό μέσο ενημέρωσης από τότε που ξεκίνησε την εισβολή στην Ουκρανία πριν από σχεδόν δύο χρόνια. .

Ωστόσο, η “δημοσιογραφική αυτή επιτυχία”  του Τάκερ Κάρλσον, έχει προκαλέσει αντιδράσεις με την κατηγορία πως  λειτουργεί ως εργαλείο προπαγάνδας του Πούτιν, τον οποίο έχει συχνά στο παρελθόν έχει υπερασπιστεί.

Ο Κάρλσον ήταν για πολλά χρόνια ο πιο αναγνωρίσιμος τηλεπαρουσιαστής του Fox News, ενώ μέσω της εκπομπής του «Tucker Carlson Tonight» προωθούσε κάθε τι ακροδεξιό, συντηρητικό και συνωμοσιολογικό, συμβάλλοντας καθοριστικά στην στροφή της Αμερικανικής κοινωνίας προς το συντηρητικότερο. Επί χρόνια ήταν ο αγαπημένος δημοσιογράφος του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ στην Δύση πολύ καιρό τον επέκριναν ως τον άνθρωπο του Πούτιν στα αμερικανικά μίντια.

Μάλιστα τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης σημειώνουν πως ο πρώην παρουσιαστής του  Fox News  λέει ψέματα πως  ούτε ένας δημοσιογράφος από τις ΗΠΑ δεν μπήκε στον κόπο να πάρει συνέντευξη από τον κ. Πούτιν αφού  αμέτρητοι ρεπόρτερ από δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του συντάκτη του BBC στη Ρωσία, Στιβ Ρόζενμπεργκ, έχουν στείλει στο Κρεμλίνο επανειλημμένες αιτήσεις για συνεντεύξεις χωρίς όμως να πάρουν θετική απάντηση.

Μάλιστα ο  ίδιος ο γραμματέας Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ τον διέψευσε  και παραδέχτηκε ότι ο Κάρλσον είχε άδικο. Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης τύπου την Τετάρτη, μιλώντας στο BBC στη Μόσχα είπε πως «Ο κ. Κάρλσον δεν έχει δίκιο, αλλά δεν μπορούσε να το γνωρίζει αυτό. Λαμβάνουμε πολλά αιτήματα για συνεντεύξεις με τον πρόεδρο».

Γιατί όμως επέλεξε αυτή τη χρονική στιγμή ο Πούτιν για να απευθυνθεί στην Δύση;

Αναλυτές στις ΗΠΑ θεωρούν πως οι προσπάθειες ψήφισης νομοθεσίας για τη χορήγηση νέας στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία – που ευρέως θεωρείται απαραίτητη για τη συνέχιση του πολέμου – αυτή τη χρονική στιγμή δείχνουν να  έχουν σταματήσει στο Κογκρέσο. Επίσης την περασμένη  Τετάρτη, το τελευταίο νομοσχέδιο που θα διέθετε 60 δισεκατομμύρια δολάρια κρίσιμης χρηματοδότησης για το Κίεβο προχωρούσε μέσω της Γερουσίας, αλλά αντιμετώπισε σκληρή αντίθεση από τους Ρεπουμπλικάνους στη Βουλή.

Ελλείψει λοιπόν μιας νέας στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας το Κρεμλίνο προφανώς ελπίζει ότι, κάνοντας μια συνέντευξη με έναν συντηρητικό τηλεοπτικό παρουσιαστή, οι Ρεπουμπλικάνοι θα τείνουν ευήκοον ους στις αφηγήσεις  της Μόσχας και θα βάλουν ένα τέλος στην συνεχή υποστήριξη της Ουκρανίας. Εξάλλου αυτό εν πολλοίς υποστηρίζει και ο βασικός τους υποψήφιος για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει εκφράσει σκεπτικισμό για την υποστήριξη της Ουκρανίας.

Η πλατφόρμα λοιπόν του Κάρλσον προσφέρει μια ευκαιρία στο Κρεμλίνο να προσεγγίσει ένα ευρύτερο και έντονα συντηρητικό κοινό στις ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα οι δημοσκοπήσεις  δείχνουν αυξανόμενα επίπεδα κούρασης και  δυσαρέσκειας  του ευρωπαϊκού κοινού σχετικά με τη συνέχιση της υποστήριξης προς την Ουκρανία με δισεκατομμύρια που φεύγουν στην μαύρη τρύπα του πολέμου στην Ουκρανία ενώ ο πληθωρισμός και το κόστος της ενέργειας γονατίζουν τους ευρωπαίους πολίτες . Σαν αποτέλεσμα ορισμένα δεξιά λαϊκιστικά κόμματα, μερικά από αυτά με φιλορωσικές τάσεις, αυξάνουν τα ποσοστά τους και σημειώνουν επιτυχία  σε εκλογές σε διάφορες χώρες και οι Ευρωεκλογές είναι κοντά…

Υπάρχει όμως και ένα εσωτερικό ατού στη διαδικασία. Η Ρωσία διεξαγάγει προεδρικές εκλογές την επόμενη εβδομάδα, και ενώ η αναμέτρηση είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αναδείξει νικητή τον Πούτιν, η συνέντευξη με τον Κάρλσον επιτρέπει στον Ρώσο ηγέτη να παρουσιαστεί ως διεθνής πολιτικός. μια παγκόσμια παρουσία στο εγχώριο κοινό του.

Η επανεμφάνιση  Πούτιν στο δυτικό κοινό δεν είναι λοιπόν τυχαία αυτή την χρονική στιγμή. Η Ρωσία ελπίζει πως τόσο η Αμερική όσο και Ευρώπη έχουν  κουραστεί από τον πόλεμο και τις οικονομικές συνέπειές του που πλήττουν κυρίως τους ευρωπαίους πολίτες και με έναν Πούτιν ο οποίος προβάλλει ως ένας λογικός και μετριοπαθής ηγέτης που ξεσκεπάζει  την δυτική προπαγάνδα αποκαλύπτοντας πως   η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν ελέγχεται από τους εκλεγμένους ηγέτες της αλλά από μη εκλεγμένες δυνάμεις στην Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών που κατευθύνουν τον πρόεδρο σαν μαριονέτα από τη σκιά υποστηρίζοντας ένα  ‘’τεχνητό κράτος’’ όπως είναι η Ουκρανία θα ασκηθεί πίεση να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου με όρους που θα είναι ευνοϊκοί για τη Μόσχα.

Η αποστροφή του λόγου Πούτιν για το δικαίωμα των Αμερικανών να μάθουν την αλήθεια και να μην είναι «σκλάβοι» εξυπηρετεί την Ρωσική προπαγάνδα που θέλει το ΝΑΤΟ να υποδαυλίζει και να συνεχίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία και είναι “βούτυρο στο ψωμί” του  Ντόναλντ Τραμπ τον εγκώμιο του οποίου για μια ακόμη φορά έπλεξε ο Ρώσος ηγέτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνέντευξη Πούτιν: Ισχυρίζεται ότι η CIA ανατίναξε τον Nord Stream

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ