Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2024

Νίκου Βασιλειάδη: Το Νόμπελ Ειρήνης 2024 στον αδιάκοπο αγώνα για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά

Ο Γιασουχίτο Τακέτα (Yasuhiko Taketa), όπως πολλοί Χιμπακούσα (όσοι επιβίωσαν των δύο ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι) , πήγαινε στο σχολείο του. Την ώρα που έφτανε στο σιδηροδρομικό σταθμό είδε ένα φως πιο δυνατό και από τον ήλιο, όπως ο ίδιος είπε, και άκουγε ένα ήχο σαν βρυχηθμό και στην συνέχεια ακολούθησε μια δόνηση σαν να έγινε σεισμός. Το επόμενο που θυμάται ήταν θραύσματα από γυαλιά παντού.
«Ένιωσα το μέτωπό μου να καίει και ασυνείδητα το ακούμπησα. Όταν κοίταξα τον ουρανό είδα ένα μικρό αντικείμενο στο μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού που άστραφτε και άλλαζε χρώματα από κίτρινο σε κόκκινο και πριν το καταλάβω μετατράπηκε σε μια τεράστια καταστροφική μπάλα φωτιάς που κατευθυνόταν προς τα επάνω μου και ένιωσα πως θα με κατάπινε».
Πολλοί άνθρωποι στους δρόμους πέθαναν σχεδόν αμέσως. Οι άκρες των δακτύλων, όσων είχαν πεθάνει, έπιασαν φωτιά και η φωτιά σταδιακά εξαπλώθηκε σε όλο τους το σώμα, από τα δάκτυλα τους. Ένα ελαφρύ γκρίζο υγρό έσταζε από τα χέρια τους.

Δεν έχω βρεθεί στην Κόλαση και δεν γνωρίζω πώς είναι όμως πιθανότατα μοιάζει με αυτό που περάσαμε. Δεν πρέπει να επιτραπεί να γίνει ποτέ ξανά. Πρέπει οι ηγέτες να ακούσουν τις φωνές μας και να λάβουν δράση. Όσο η μνήμη της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι φθίνει από τα μυαλά των ανθρώπων βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι. Το μέλλον είναι στα χέρια μας. Η ειρήνη είναι εφικτή μόνο αν σκεφτόμαστε τους άλλους ανθρώπους, αν αναλάβουμε δράση και συνεχίσουμε ακούραστα τις προσπάθειες μας να τη χτίσουμε.

Δύο από τις πολλές μαρτυρίες των επιζώντων της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι που φέτος  με την οργάνωση Nihon Hidankyo, γνωστή ως Ιαπωνική ομοσπονδία παθόντων από ατομικές βόμβες και βόμβες υδρογόνου (Japan Confederation of A- and H-Bomb Sufferers Organizations) βραβεύθηκαν με το Νόμπελ Ειρήνης.

Μια βράβευση που  έρχεται σε μια περίοδο όπου οι κίνδυνοι για νέα πυρηνική σύρραξη αυξάνονται, κάνοντας το έργο της οργάνωσης πιο επίκαιρο από ποτέ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  

Νόμπελ Ειρήνης: Από τον Τραμπ μέχρι την Unrwa – Ποια ονόματα έχουν πέσει στο τραπέζι μέχρι τώρα

Κάτοχος Νόμπελ Ειρήνης στο Πακιστάν, στόχος σφοδρών επικρίσεων εξαιτίας μουσικής κωμωδίας

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ