Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

ΝΥΤ: Οδοιπορικό στα νοσοκομεία της Βενεζουέλας, όπου ο θάνατος ενός βρέφους αποτελεί καθημερινότητα (φωτό)

Εικόνες από τη Βενεζουέλα, την ώρα που βιώνει τη χειρότερη, ίσως, οικονομική κρίση στην ιστορία της, φέρνουν στο «φως» οι New York Times, σε ένα συγκλονιστικό οδοιπορικό σε μια χώρα που ψυχορραγεί.

Η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο, με «τεχνάσματα» όπως η αλλαγή ώρας και οι διακοπές ρεύματος, προσπαθεί να παραμείνει στην εξουσία, με τον πρόεδρο της χώρας να αρνείται να παραιτηθεί, κλείνοντας τα μάτια στις διαδηλώσεις, τις λεηλασίες και τους πολίτες που στέφονται ο ένας εναντίον του άλλου για λίγο φαγητό.

2

Οι ΝΥΤ και ο Nicholas Casey βρέθηκαν σε νοσοκομεία της Βενεζουέλας, ενδεικτικά του χάους που επικρατεί στη χώρα. Εκτός από φαγητό, δεν υπάρχουν ούτε φάρμακα, ούτε αντιβιοτικά. Δεν υπάρχουν σαπούνια ή γάντια.

Το πρωί της ημέρας που ο Casey επισκέφτηκε το νοσοκομείο της πόλης Μπαρτσελόνα της Βενεζουέλας είχαν πεθάνει τρία νεογέννητα.

3

Ωστόσο, ο απεσταλμένος των ΝΥΤ κατέγραψε και τα αποτελέσματα της… φαεινής ιδέας του Μαδούρο να προχωρά σε διακοπές ρεύματος. Το νοσοκομείο δεν ήταν εξαίρεση. Οι αναπνευστήρες στη μονάδα νεογνών σταμάτησαν να λειτουργούν. Οι γιατροί αναγκάστηκαν, επί ώρες, να δίνουν οξυγόνο σε νεογέννητα με τρόμπες τις οποίες φούσκωναν με τα χέρια. Άλλα τέσσερα βρέφη πέθαναν μέχρι το βράδυ.

«Ο θάνατος νεογνών είναι η καθημερινότητά μας» λέει ο γιατρός Osleidy Camejo χειρούργος στο νοσοκομείο του Καράκας.

Την ίδια ώρα, τα φάρμακα για τον καρκίνο βρίσκονται πια μόνο στη μαύρη αγορά, ενώ οι δημόσιες υπηρεσίες λειτουργούν μόνο δυο μέρες την εβδομάδα για να μη… σπαταλούν ρεύμα και να εξοικονομείται ενέργεια.

1

Όπως σημειώνει ο Casey, στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Andes στην ορεινή περιοχή Μέριδα, δεν υπάρχει αρκετό νερό για να ξεπλυθεί το αίμα από το χειρουργικό τραπέζι. Οι γιατροί, πριν από τις επεμβάσεις, χρησιμοποιούν μπουκάλια σόδας για να πλύνουν τα χέρια τους.

Παιδιά έχουν πεθάνει κατά τη μεταφορά τους στο νοσοκομείο γιατί τα ασθενοφόρα δεν διέθεταν φιάλες οξυγόνου. Το νοσοκομείο της παραλιακής πόλης Μπαρτσελόνα δεν έχει μηχάνημα για ακτινογραφίες, ενώ τα μηχανήματα αιμοκάθαρσης έχουν χαλάσει εδώ και πολύ καιρό. Κρεβάτια, δεν υπάρχουν και πολλοί ασθενείς ξαπλώνουν στο πάτωμα, μέσα τη λίμνη του αίματός τους…

«Κάποιοι έρχονται υγιείς και φεύγουν νεκροί» λέει ο γιατρός Leandro Pérez που εργάζεται στο νοσοκομείο Luis Razetti.

4

Ακόμα και στην πρωτεύουσα Καράκας η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Μόλις δυο από τις εννέα αίθουσες χειρουργείου λειτουργούν στο παιδικό νοσοκομείο J. M. de los Ríos. «Υπάρχουν άνθρωποι που πεθαίνουν από έλλειψη φαρμάκων, τα παιδιά από υποσιτισμό και άλλοι γιατί δεν υπάρχει ιατρικό προσωπικό», λέει ο γιατρός Yamila Battaglini.

Τα ράφια των φαρμακείων είναι άδεια, αφού εισαγωγές δεν γίνονται πια. Οι γιατροί δίνουν στους συγγενείς των ασθενών λίστα με τα φάρμακα που απαιτούνται για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση ή για να γίνει μια εγχείρηση και τους στέλνουν στη μαύρη αγορά να τα βρουν…

Πηγή: New York Times

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ