Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Πύρινη ανακοίνωση από τους δικαστές του ΣτΕ

Σαφείς υπόνοιες  ότι η δημοσιοποίηση στον Τύπο ροζ email αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι παρεμβάσεις του υπουργού Δικαιοσύνης στην υπόθεση έχουν ως στόχο των επηρεασμό των δικαστών, αφήνει με πύρινη ανακοίνωσή της η Ένωση Δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η γενική συνέλευση της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας εξέδωσε ψήφισμα και μεταξύ των άλλων, αναφέρει ότι «η εκπλήρωση του καθήκοντος ενημέρωσης δεν μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την καταπάτηση της προσωπικότητας, με την έκθεση του ιδιωτικού βίου και των απόρρητων στοιχείων της ελεύθερης ανταπόκρισης και επικοινωνίας στο φως της δημοσιότητας», καθώς «μια τέτοια έκθεση είναι απολύτως ασύμβατη με την ελεύθερη και δημοκρατική συνταγματική έννομη τάξη της χώρας μας».

Το ψήφισμα της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έχει ως εξής: 

«Η Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας ενέκρινε το ακόλουθο Ψήφισμα:

1) Ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν πρωταρχική υποχρέωση όχι μόνον της Πολιτείας, αλλά και κάθε παράγοντα του δημόσιου βίου της Χώρας, ακόμη και όταν δεν είναι κρατικό όργανο.

2) Η ελευθερία του λόγου, το δικαίωμα καθενός στην πληροφόρηση και η ελευθερία του Τύπου να πληροφορεί ανεμπόδιστα την κοινή γνώμη δεν απαλλάσσουν από την αυτονόητη υποχρέωση όλων να σέβονται και να προστατεύουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, καθώς και τα προσωπικά δεδομένα όλων των πολιτών, και ιδίως τα πλέον ευαίσθητα από αυτά.

3) Η εκπλήρωση του καθήκοντος ενημέρωσης δεν μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την καταπάτηση της προσωπικότητας, με την έκθεση του ιδιωτικού βίου και των απόρρητων στοιχείων της ελεύθερης ανταπόκρισης και επικοινωνίας στο φως της δημοσιότητας. Μια τέτοια έκθεση είναι απολύτως ασύμβατη με την ελεύθερη και δημοκρατική συνταγματική έννομη τάξη της Χώρας μας.

4) Καλούμε όλους τους παράγοντες του δημόσιου βίου της Χώρας και ιδιαίτερα τους φορείς των μέσων ενημέρωσης – ασκώντας πλήρως και ανεμπόδιστα το συνταγματικό δικαίωμα και καθήκον τους να πληροφορούν ελεύθερα την κοινή γνώμη – να σέβονται τον ιδιωτικό βίο όλων των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των δικαστικών λειτουργών, και να απέχουν από κάθε δημοσιοποίηση αυστηρώς προσωπικών δεδομένων και απόρρητων στοιχείων επικοινωνίας τους.

5) Ο δημόσιος, εξάλλου, λόγος πρέπει να χαρακτηρίζεται από αυτοσυγκράτηση, διακριτικότητα, μετριοπάθεια και να αποδίδει τον προσήκοντα σεβασμό στην άσκηση της Δικαστικής Λειτουργίας, ως εγγυητή της νομιμότητας και του Κράτους Δικαίου. Τα πρόσφατα δημοσιεύματα, εν όψει του περιεχομένου τους και ιδίως του χρόνου διενέργειάς τους, δημιουργούν εύλογες υπόνοιες ότι δεν σκοπούν στην ενημέρωση του κοινού, αλλά στην κάμψη του φρονήματος των δικαστικών λειτουργών και στον επηρεασμό της απονομής της δικαιοσύνης.

6) Η καταδίκη εκ μέρους μας των φαινομένων αυτών, με στόχο δικαστικούς λειτουργούς του Συμβουλίου της Επικρατείας, είναι αυτονοήτως καθολική και απερίφραστη. Είναι, επίσης, αυτονόητο ότι το ελεύθερο και ανεξάρτητο φρόνημα των δικαστικών λειτουργών δεν πρόκειται να καμφθεί και κάθε τέτοια απόπειρα θα αποβεί άκαρπη.

Η Γ.Σ. εξουσιοδοτεί το Δ.Σ. της ΕΔΛ του ΣτΕ να δημοσιοποιήσει δια του Τύπου το παρόν Ψήφισμα».

211016-pappas

Παππάς: Αν ο νόμος κριθεί αντισυνταγματικός θα είναι δυσάρεστη εξέλιξη για τη Δημοκρατία

Μιλώντας το πρωί στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, ο κ. Παππάς εξήγησε, ότι το ίδιο το ΣτΕ έχει χαρακτηρίσει το καθεστώς της μη αδειοδότησης των καναλιών μη συνταγματικό.

Σε ό,τι αφορά την επίμαχη τροπολογία, επανέλαβε πως η κυβέρνηση είναι ανοιχτή να συζητήσει και να προβεί σε βελτιώσεις και αλλαγές αν προσέλθουν όλοι στο τραπέζι του διαλόγου και στη Βουλή. Τόνισε όμως πως ο νόμος προβλέπει ότι οι μη αδειοδοτημένοι δεν μπορούν να εκπέμψουν.

«Η τροπολογία είναι ένα βήμα για τη μετάβαση στο νέο τηλεοπτικό τοπίο. Μπορούμε να κάνουμε και την επόμενη βδομάδα τις επαφές … Αυτό που δεν θα συμβεί, είναι να ακυρώσουμε στην πράξη την προσπάθεια που έχουμε κάνει εδώ και έναν χρόνο» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς τι θα γίνει αν κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες, ανέφερε πως θα υποχρεωθεί το δημόσιο να επιστρέψει τα χρήματα, που πλέον δεν θα μπορεί να τα χρησιμοποιήσει για ανθρώπους τα έχουν ανάγκη, ενώ πρόσθεσε πως θα επιστρέψουμε αυτόματα στο καθεστώς που το ίδιο το ΣτΕ έχει χαρακτηρίσει μη συνταγματικό.

Στο ερώτημα αν μετανιώνει για κάτι, όπως για τον ορισμό του αριθμού των τεσσάρων αδειών, ο κ. Παππάς επέμεινε πως «η επιλογή μας δεν μπορούσε να γίνει με το κριτήριο εξυπηρέτησης επιχειρηματικών συμφερόντων». Υποστήριξε μάλιστα πως υποκριτικά μπαίνει το θέμα των θέσεων εργασίας. «Θέσεις χάνονταν και θα χάνονταν αν δεν κάναμε αυτήν την παρέμβαση … Μιλάμε για σχήματα που λόγω δυσπραγίας οικονομικής μείωναν την απασχόληση».

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους, ο υπουργός Επικρατείας εκτίμησε πως το γερμανικό ΥΠΟΙΚ δεν βλέπει αυτή τη στιγμή η άποψή του περί αναβλητικότητας να είναι πλειοψηφική. Ελπίζουμε, παλεύουμε και απαιτούμε να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει την τουρκική προκλητικότητα, είπε πως πρέπει να αναλυουμε τη ρίζα των τοποθετήσεων και δημόσια να είμαστε αμετακίνητοι στην υπερασπιση τους διεθνούς δικαίου.

Ειδικότερα για τις πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν, εκτίμησε πως μάλλον εξυπηρετούν εσωτερικούς πολιτικούς σκοπούς.

Διαβάστε επίσης: Έκθετος ο Παρασκευόπουλος για τα ροζ email 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ