Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Νοσοκομείο Ρεθύμνου: Παραιτήθηκε η διευθύντρια της Παθολογικής

Σε παραίτηση εξαναγκάστηκε η διευθύντρια της Παθολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου, όπως καταγγέλλει η ίδια σε επιστολή της, στην οποία εξηγεί τους λόγους που την οδήγησαν εκτός ΕΣΥ.

Αιχμές προς τη διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου και της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, αφήνει η λοιμωξιολόγος και διευθύντρια της Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου, Ελένη Ιωαννίδου, στην επιστολή με την οποία εξηγεί τους λόγους της παραίτησής της. Η επιστολή δημοσιεύθηκε στα social media.

Η ίδια περιγράφει ότι έχει φτάσει στα όρια της σωματικής και ψυχικής της αντοχής από τα συνεχή «εντέλλεσθε», τις υπερβάλλουσες εφημερίες, την υποστελέχωση της κλινικής. Καταγγέλλει δε ότι αγνοήθηκε από τη διοίκηση όταν εξέθεσε τα προβλήματα, όπως για παράδειγμα την αδυναμία λειτουργίας της Επιτροπής Λοιμώξεων ή του Εξωτερικού Παθολογικού Ιατρείου, την ανάγκη για ενίσχυση της κλινικής και την πιθανή επισφαλή νοσηλεία ασθενών.

Αναλυτικά η επιστολή της:


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Παραιτούμαι από το ΕΣΥ ή μάλλον εξαναγκάζομαι σε παραίτηση

Οι λόγοι της απόφασης μου να παραιτηθώ είναι γνωστοί στη διοίκηση από τα αναρίθμητα έγγραφα τα οποία έχω καταθέσει και στα οποία δεν έχω λάβει καμία απάντηση εκτός από “εντέλλεσθε”. Παρόλα αυτά θα τα συνοψίσω στα παρακάτω.

Εξαναγκάζομαι να παραιτηθώ γιατί με αυταρχικό τροπο μου επιβλήθηκε να συμμετέχω σε διακομιδές διασωληνωμένων ασθενών παρά την έγγραφη και έντονη αντίθεση μου που πηγάζει από την μη ειδίκευση μου σε αυτό το αντικείμενο

Εξαναγκάζομαι να παραιτηθώ γιατί τα τελευταία χρόνια δεν έχω καταφέρει να λάβω ούτε το 1/20ο από την κανονική μου άδεια, καθόλου εκπαιδευτική η άλλου είδους άδεια.

Εξαναγκάζομαι να παραιτηθώ γιατί έχω λάβει 13 εντέλλεσθε τα τελευταία 3 χρόνια και από ότι φαίνεται θα λάβω πολλά ακόμα για μια κατάσταση που ουδόλως έκτακτη και ουδόλως επείγουσα είναι αντιθέτως είναι χρόνια και γνωστή στους πάντες από καιρό.

Εξαναγκάζομαι να παραιτηθώ γιατί τα τελευταία χρόνια δεν έχω πάει σε ένα συνέδριο, σε ένα μετεκπαιδευτικό σεμινάριο, δεν έχω λείψει από τη δουλειά για περισσότερο από μια εβδομάδα συνεχόμενη και αυτή με μαζεμένα ρεπό και άπειρες εφημερίες πριν και μετά.

Εξαναγκάζομαι να παραιτηθώ γιατί κόβω συνέχεια ρεπό από τον εαυτό μου και τους συνεργάτες μου προκειμένου να βγει το πρόγραμμα της πρωινής λειτουργίας

Εξαναγκάζομαι να παραιτηθώ γιατί ο χρόνος μου με την οικογένεια μου είναι ελάχιστος και είμαι σε μια συνεχή κίνηση και αγωνία για να κρατήσω ένα επίπεδο στη φροντίδα των ασθενών, στην εκπαίδευση των ειδικευόμενων και τη συνεργασία με τις άλλες κλινικές.

Εξαναγκάζομαι να παραιτηθώ γιατί δεν μπορώ να προγραμματίσω τίποτα στη ζωή μου και ζω σε μια κατάσταση πρόχειρων και λύσεων της τελευταίας στιγμής.

Εξαναγκάζομαι να παραιτηθώ γιατί παρά τις αντίθετες δηλώσεις περί εκτίμησης στο πρόσωπο μου από τη διοίκηση έχω εξαναγκαστεί σε 9η εφημερία και 4η αργία σε ένα μήνα ενώ η κλινική μου βρίσκεται σε τόσο οριακή υποστελεχωση.

Εξαναγκάζομαι να παραιτηθώ γιατί δεν προλαβαίνω να ασχοληθώ σοβαρά με την επιτροπή λοιμωξεων η οποία ουσιαστικά δεν λειτουργεί και όταν παραιτήθηκα πριν από ένα μήνα δεν έγινε καμία κίνηση αντικατάστασης μου.

Εξαναγκάζομαι να παραιτηθώ γιατί εδώ και 4 χρόνια δεν μπορώ να λειτουργήσω το εξωτερικό παθολογικό ιατρείο και ντρέπομαι τους ασθενείς που νοσηλεύω όταν τους λέω ότι δεν γίνεται επανεξέταση.

Εξαναγκάζομαι να παραιτηθώ γιατί αγνοήθηκα όταν ζήτησα μια νοσηλεύτρια λοιμώξεων αποκλειστικής απασχόλησης όπως λέει ο νόμος.

Εξαναγκάζομαι να παραιτηθώ γιατί αγνοήθηκα σε όποια πρόταση έκανα για προϊσταμένη της κλινικής και για νοσηλεύτρια λοιμωξεων.

Εξαναγκάζομαι να παραιτηθώ γιατί δεν έχει ικανοποιηθεί κανένα αίτημα μου που θα έκανε πιο βιώσιμη τη λειτουργία της κλινικής και της επιτροπής λοιμωξεων.

Εξαναγκάζομαι να παραιτηθώ γιατί έχω κάνει ότι μπορούσα για να αλλάξει αυτή η κατάσταση με αποκορύφωμα την άρνηση μου να νοσηλεύω ασθενείς που δεν θα μπορώ να φροντίσω όπως πρέπει, και αντιμετωπίστηκα από τη διοίκηση με πειθαρχική διαδικασία με τη σύμφωνη γνώμη των θεσμικά εκλεγμένων συναδέλφων μου.

Κυρίως όμως εξαναγκάζομαι να παραιτηθώ γιατί δεν υπάρχει καμία προοπτική βελτίωσης αυτής της κατάστασης, το οποίο μου έγινε σαφές μετά από τη συνάντηση με τον διοικητή της ΥΠΕ παρουσία του διοικητή του νοσοκομείου, οι οποίοι με ενημέρωσαν ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο σταθερής μετακίνησης γιατρού στην κλινική μας, κανένα σχέδιο κινήτρων, καμία προκήρυξη θέσης ή οποιασδήποτε μόνιμης λύσης, αλλά θα συνεχίσει το καθεστώς των αποσπασματικών μετακινήσεων της τελευταίας στιγμής κάθε μήνα για εφημερίες.

Εξαναγκάζομαι να παραιτηθώ γιατί με την ανακοίνωση της παραίτησης μου η λύση μοιάζει να “αφορά” τον τομέα και όχι τη διοίκηση.

Τέλος εξαναγκάζομαι να παραιτηθώ γιατί έχω φτάσει στα όρια της σωματικής και ψυχικής μου αντοχής.

ΥΓ. Ζήτησα την κανονική μου άδεια η οποία είναι γύρω στις 170 μέρες με την πρόθεση παραίτησης. Η απάντηση ήταν άλλο ένα όχι.

4 Ιανουαρίου 2023

Τέλος εποχής για μένα

Ελένη Ιωαννίδου».

«Ήττα για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας»
Ο τομεάρχης Υγείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ανδρέας Ξανθός, σε δήλωσή του για την παραίτηση της γιατρού, αναφέρει: «Η παραίτηση της Διευθύντριας της Παθολογικής Κλινικής και λοιμωξιολόγου Ελένης Ιωαννίδου από το Νοσοκομείο Ρεθύμνου, αποτελεί ήττα για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και για τις υπηρεσίες υγείας του Νομού. Πέρα από την απώλεια μιας έμπειρης, έντιμης και με υψηλή επιστημονική κατάρτιση γιατρού από το νοσοκομείο μας, πέρα από τις διαλυτικές επιπτώσεις στη λειτουργία μιας κλινικής-πυλώνα για τη δημόσια περίθαλψη στον Ρέθυμνο, η παραίτηση αυτή αποτελεί μια κραυγή αγωνίας και διαμαρτυρίας για την απαράδεκτη κατάσταση στο ΕΣΥ και για την εξάντληση των ψυχοσωματικών αντοχών των “ανθρώπων της πρώτης γραμμής”.

Η παραίτηση της Ελένης Ιωαννίδου δεν ήταν “κεραυνός εν αιθρία”. Ήταν “παρενέργεια” μιας πορείας αποδιοργάνωσης του νοσοκομείου Ρεθύμνου, προσβλητικής και απαξιωτικής αντιμετώπισης των γιατρών (βλ. υποχρέωση εκτέλεσης διακομιδών από μη εξειδικευμένους γιατρούς, συνεχή “εντέλλεσθε” για να εφημερεύουν πέραν του νόμιμου ορίου κλπ.), αλλά, κυρίως, λόγω της απογοήτευσης για την προοπτική ενός αξιόπιστου δημόσιου συστήματος που σέβεται την αξιοπρέπεια των λειτουργών υγείας και των ασθενών. Η πολιτική ευθύνη της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας γι’ αυτή την εξέλιξη και γενικότερα για την τάση παραίτησης και φυγής γιατρών από το ΕΣΥ και από τη χώρα, είναι τεράστια και αδιαμφισβήτητη. Όταν νομοθετείται η ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων με τις αλλαγές στις εργασιακές των γιατρών, όταν όλες οι κινήσεις της κυβέρνησης “δείχνουν” εγκατάλειψη και αποδιάρθρωση, όταν εξωθούνται σε παραίτηση γιατροί αφοσιωμένοι στη δημόσια περίθαλψη όπως η Ελένη Ιωαννίδου, το ΕΣΥ δεν έχει μέλλον. Και αυτό είναι μείζον κοινωνικό και πολιτικό ζήτημα.

Η Ελένη Ιωαννίδου αποχωρεί από ένα ρημαγμένο ΕΣΥ όχι επειδή φυγομάχησε αλλά επειδή ξεπέρασε τις ανθρώπινες αντοχές, στην προσπάθεια να βελτιωθούν οι συνθήκες στην Παθολογική κλινική και στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου και να παρέχονται καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες. Η κοινωνία του Ρεθύμνου πρέπει να εκφράσει την ευγνωμοσύνη της για την πολυετή προσφορά της, αλλά και να διεκδικήσει, με ενιαίο και συγκροτημένο τρόπο, τη γενναία αναβάθμιση του νοσοκομείου και τη στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού του».

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ