Του Βαγγέλη Τριάντη
Ένα δυστύχημα, ένας θάνατος 34χρονης κοπέλας, δύο ιατροδικαστικές εκθέσεις και οι καταγγελίες για τις ευθύνες των γιατρών. Το ereportaz.gr δημοσιεύει μία συγκλονιστική ιστορία η οποία έλαβε χώρα στον Ευαγγελισμό τον Μάιο του 2010.
Μια 34χρονη κοπέλα έπειτα από νοσηλεία 27 ημερών, μετά από τροχαίο ατύχημα, έχασε τη ζωή της, με την οικογένεια της 34χρονης να κάνει λόγο για ευθύνες γιατρών. Το αν επρόκειτο ή όχι για ιατρικό λάθος είναι κάτι που σίγουρα θα διαπιστώσει η Δικαιοσύνη. Σε κάθε περίπτωση η όλη ιστορία εγείρει πολλά ερωτηματικά και χρίζει άμεσης διερεύνησης προκειμένου να διαπιστωθεί το ποιοι ευθύνονται πραγματικά.
Στα μέσα περίπου του Μαΐου του 2010 συνέβη ένα τραγικό δυστύχημα στην περιοχή του Νέου Κόσμου. Μία μηχανή προσέκρουσε στο κράσπεδο της διαχωριστικής νησίδας επί της οδού Λαγουμιτζή, με αποτέλεσμα να ανατραπεί. Στην μηχανή επέβαιναν δύο άτομα. Μία νεαρή κοπέλα 34χρόνων και ένας οικογενειακός της φίλος. Και οι δύο εκτινάχτηκαν από τη μηχανή και έπεσαν με μεγάλη δύναμη στο οδόστρωμα. Ο τραυματισμός του οδηγού ήταν θανάσιμος, ενω η 34χρονη μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, στο Ασκληπιείο της Βούλας.
Η 34χρονη εισήχθη στα επείγοντα και οι γιατροί πραγματοποίησαν επέμβαση στο κεφάλι. Μετά το πέρας του χειρουργείου, οι γιατροί του νοσοκομείου διαπίστωσαν αποεμφυσήματα, οιδήματα και κυανώσεις που δεν είχαν διαπιστωθεί αρχικά. Οι γιατροί του νοσοκομείου έκριναν ότι η 34χρονη έπρεπε να μεταφερθεί στον Ευαγγελισμό προκειμένου να χειρουργηθεί για δεύτερη φορά, καθώς το συγκεκριμένο νοσοκομείο αφενός διέθετε το κατάλληλο εξειδικευμένο προσωπικό, αφετέρου διέθετε σύγχρονα μέσα τοποθέτησης “stent” στην καρδιά.
Η 34χρονη διεκομίσθη στον Ευαγγελισμό, την επόμενη μέρα ακριβώς και συγκεκριμένα στις 13/05/2010 και υπεβλήθη στο προκαθορισμένο χειρουργείο. Μαζί της βρισκόταν και τα μέλη της οικογένειάς της όπως επίσης γνωστοί και φίλοι. Μετά το πέρας του χειρουργείου, οι γιατροί εν μέσω χειροκροτημάτων από τους συναδέλφους τους, ανέφεραν στην οικογένεια της 34χρονης ότι η “επέμβαση ήταν απόλυτα επιτυχής” και ότι η 34χρονη έπειτα από δύο 48ωρα πλήρης ακινησίας στην Εντατική θα συνέρχονταν πλήρως.
Η ικανοποίηση στα πρόσωπα των γιατρών συνεχίστηκε και την επόμενη μέρα. Μάλιστα όπως καταγγέλλουν τα μέλη της οικογένειας της άτυχης 34χρονης, “ανέφεραν με βεβαιότητα ότι η ανάρρωση θα ήταν ταχεία”.
Την υπέβαλλαν σε τραχειοστομία
Η συνέχεια ωστόσο έμελλε να αποδειχθεί διαφορετική. Τρεις ημέρες μετά και συγκεκριμένα στις 17/05/2010 τα πράγματα αλλάξαν. Η οικογένεια ενημερώθηκε ξαφνικά από τους γιατρούς ότι η κόρη τους θα υποβάλλονταν σε τραχειοστομία.
Χαρακτήριζαν δε την επέμβαση αυτή ως “επέμβαση ρουτίνας” η οποία δεν ενέχει κανέναν κίνδυνο για την πορεία της υγείας της 34χρονης. Η επέμβαση έγινε την ίδια ημέρα. Οι γονείς, όπως καταγγέλλουν στη μηνυτήρια αναφορά που έχουν καταθέσει, μπήκαν στην Εντατική για να δουν το παιδί τους. Αυτό που αντίκρισαν τούς έκανε να ανησυχήσουν.
“Ανέπνεε με μεγάλη δυσκολία, ο τραχειοσωλήνας ήταν γεμάτος με σκούρα αίματα” και το στήθος της ανεβοκατέβαινε άτακτα. Αμέσως ειδοποίησαν τους γιατρούς, οι οποίοι σύμφωνα με τα όσα καταγγέλει η οικογένεια της 34χρονης φαινόταν “ανήσυχοι και νευρικοί”.
Την επόμενη μέρα και συγκεκριμένα στις 19/05/2010, οι γονείς της 34χρονης ειδοποιήθηκαν από το νοσοκομείο Ευαγγελισμός να μεταβούν επειγόντως εκεί, γιατί η κατάσταση της κόρης τους είχε επιδεινωθεί. Ωστόσο όταν έφτασαν εκεί οι γιατροί τους καθησύχασαν. Όπως ανέφεραν, περίμεναν ένα καινούργιο μηχάνημα το οποίο και θα βοηθούσε την 34χρονη να αναπνεύσει. Τα προβλήματα συνεχίστηκαν και τις επόμενες ημέρες. Οι γιατροί όμως εμφανίζονταν καθησυχαστικοί, ότι όλα αντιμετωπίζονται.
Στις 25/05/2010 η 34χρονη υπεβλήθη σε νέο χειρουργείο. Η επίσημη δικαιολογία ήταν “αποκατάσταση της ρήξης της τραχείας, με θωρακοτομή και συρραφή”. Την επόμενη μέρα η οικογένεια ενημερώθηκε ότι η κόρη τους έπρεπε να ξαναμπεί στο χειρουργείο. Περάσαν δύο μέρες όμως δίχως να γίνει το παραμικρό. Στις 28/05/2010 η 34χρονη υπεβλήθη και πάλι σε χειρουργείο. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης οι γιατροί αφαίρεσαν τον οισοφάγο. Όπως διαπίστωσαν “είχε υποστεί ρήξεις”.
Με λίγα λόγια ο οισοφάγος είχε σαθροποιηθεί απο “ρήξεις, σήψεις, λοιμώξεις διαφυγές, αιμορραγίες, κτλ”. Η 34χρονη έπρεπε από δω και στο εξής να τρέφεται μόνο με πολτοποιημένη τροφή και μέσω σύριγγας.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις καταγγελίες της οικογένειας μέχρι εκείνη τη στιγμή κανείς από τους γιατρούς, δεν τούς είχε ενημερώσει για το ότι συνέβαινε στην κόρη τους. Στις 01/06/2010 η ασθενής υπεβλήθη σε νέα επέμβαση προκειμένου να τοποθετηθεί “stent” στην τραχεία ώστε να βοηθηθούν οι πνεύμονες. Τις επόμενες ημέρες η κατάσταση της 34χρονης άρχισε να παρουσιάζει μία σταθεροποίηση. Ξαφνικά στις 07/06/2010 οι γιατροί ενημέρωσαν την οικογένεια, ότι το stent που είχαν τοποθετήσει στην τραχεία “έπρεπε να αφαιρεθεί γιατί κατευθύνονταν προς τους πνεύμονες”. Όπως και έγινε. Λίγες ώρες μετά η κοπέλα κατέληξε, έπειτα από 27 ημέρες παραμονής στο νοσοκομείο, μετά το ατύχημα.
“Ιατρικές αστοχίες και περιστατικά ιατρικής αμέλειας”
Στις 09/08/2010 πραγματοποιήθηκε ιατροδικαστική εξέταση για το θάνατο της 34χρονης. Σε αυτή ως αιτία θανάτου της ασθενούς αναφέρονταν οι “βαρύτατες κακώσεις σώματος”, οι οποίες είχαν προκληθεί από το ατύχημα. Δεν ανέφερε ωστόσο πουθενά ούτε τις βλάβες στην τραχεία, ούτε την αφαίρεση του οισοφάγου. Με λίγα λόγια αν και η 34χρονη υπεβλήθη σε διαδοχικές χειρουργικές επεμβάσεις και ο οισοφάγος είχε αφαιρεθεί, ο ιατροδικαστής δεν το ανέφερε στην έκθεσή του.
Η οικογένεια παρήγγειλε νέα ιατροδικαστική έκθεση. Τα όσα αναφέρει εγείρουν πολλά ερωτηματικά για το θάνατο της 34χρονης κοπέλας αλλά και τις όποιες ευθύνες των γιατρών που μόνη αρμόδια για να απαντήσει είναι η ελληνική Δικαιοσύνη.
Συγκεκριμένα, η δεύτερη ιατροδικαστική αναφέρει ότι το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από το τροχαίο ατύχημα μέχρι και το θάνατο της 34χρονης, “αποδυναμώνει την ύπαρξη σχέσης, αιτίας εκ του τροχαίου, του θανατηφόρου αποτελέσματος”.
Δηλαδή, θα πρέπει να εξετασθούν και άλλοι παράγοντες που οδήγησαν στο θάνατο την 34χρονη.
Επιπλέον, σύμφωνα με τους ιατροδικαστές, οι κακώσεις-ρήξεις σε τραχεία και οισοφάγο έγιναν μέσα στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός και δεν έχουν καμία σχέση με το τροχαίο ατύχημα.
“Επομένως δύναται να αποδοθούν άμεσα ή έμμεσα σε κακότεχνους ιατρικούς χειρισμούς. Σε κάθε περίπτωση, σε παράβαση των αρχών της Ιατρικής Επιστήμης και της κτηθείσας πείρας”. υπογραμμίζεται στην ιατροδικαστική έκθεση.
Σε ότι αφορά τις κακώσεις που αναφερόνται ως αιτία θανάτου στην πρώτη ιατροδικαστική εξέταση οι ιατροδικαστές που πραγματοποίησαν τη δεύτερη είχαν διαφορετική γνώμη. Όπως αναφέρουν, η ασθενής δεν απεβίωσε από τις κακώσεις που προκλήθηκαν από το τροχαίο ατύχημα, αλλά “απεβίωσε από την εξελικτική επιβάρυνση του οργανισμού της κατά την ενδονοσοκομειακή της παραμονή που κατέληξε σε πολυοργανική ανεπάρκεια”.
“Συνεκτιμώντας και συναξιολογώντας όλα τα ανωτέρω εκτεθέντα, κρίνεται ότι στοιχειοθετούνται πλήρως και τεκμηριώνονται με επιστημονικώς επαρκη τρόπο, ιατρικές αστοχίες και περιστατικά ιατρικής αμέλειας που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην επέλευσή του θανάτου της”, καταλήγουν στα συμπεράσματά τους οι δύο ιατροδικαστές.
Τι υποστηρίζουν οι δικηγόροι της οικογένειας
Το ereportaz.gr, επικοινώνησε με τους δικηγόρους της οικογένειας Ανδρέα και Αλέξη Αναγνωστάκη, οι οποίοι δήλωσαν σχετικά: “Δυστυχώς αυτεπάγγελτη δίωξη δεν ασκήθηκε. Και τούτο διότι υπήρξε μια ιατροδικαστική έκθεση ανακριβούς περιεχομένου για να κρύψει ευθύνες. Όμως το θέμα δεν θα σκεπαστεί. Οι ευθύνες θα αποδοθούν, όσο και χρόνο και αν χρειαστεί και όσες προσπάθειες και αν απαιτηθούν”.