Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Νότης Μηταράκης: Η Ελλάδα δεν θα ξαναγίνει πύλη εισόδου για λαθροδιακινητές

Η αποτελεσματική προστασία των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδας είναι ο βασικός πυλώνας της Εθνικής Στρατηγικής, τονίζει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, επισημαίνοντας ότι Ελλάδα και Τουρκία είναι από την ίδια πλευρά για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης νέας μεταναστευτικής κρίσης, προερχόμενης από το Αφγανιστάν.

Συνέντευξη στον ΠΕΤΡΟ ΚΟΥΣΟΥΛΟ


«Ο κ. Αποστολάκης όχι απλώς είχε συμφωνήσει, αλλά συζητούσε με τον πρωθυπουργό και θέματα λειτουργικά του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας»


Στην  εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε στις αναταράξεις που προκάλεσε ο πρόσφατος ανασχηματισμός, ενώ απέρριψε  το ενδεχόμενο εκλογών.

Κύριε υπουργέ, ας ξεκινήσουμε από τον ανασχηματισμό και το θέμα «Αποστολάκη». Είναι πρωτοφανές υπουργός να ανακοινώνεται στις 11.00 π.μ. και στη 1.00 μ.μ. να γνωστοποιεί ότι δεν αναλαμβάνει τα καθήκοντά του. Τι πήγε στραβά; Δεν όφειλε η κυβέρνηση να είχε «κλειδώσει» τη συγκεκριμένη επιλογή;

Κύριε Κουσουλέ, ήταν μια δυσάρεστη εξέλιξη. Μια εξέλιξη που με λυπεί και νομίζω ότι λυπεί όλους τους συμπολίτες μας που θέλουν να βλέπουν ότι τα μεγάλα εθνικά θέματα μπορούν να αντιμετωπίζονται με όρους πραγματικής συναίνεσης. Ο πρωθυπουργός με την πρωτοβουλία του απέδειξε πως όταν μιλά για την ανάγκη συναίνεσης στην αντιμετώπιση κρίσιμων εθνικών ζητημάτων, όπως είναι η αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και η πολιτική προστασία, το εννοεί. Από την άλλη πλευρά, με την παρέμβασή του ο κ. Τσίπρας απέδειξε πως στον βωμό των μικροκομματικών και εφήμερων -τονίζω το εφήμερων- εντυπώσεων μπορεί να θυσιάσει τα πάντα. Ο κ. Αποστολάκης όχι απλώς είχε συμφωνήσει στην πρόταση που δέχθηκε, αλλά συζητούσε με τον πρωθυπουργό και θέματα λειτουργικά του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας. Είχε ακόμα κανονίσει και τα της παρουσίας του στην ορκωμοσία των νέων υπουργών στο Προεδρικό Μέγαρο. Το τι μεσολάβησε και έκανε πίσω, το ξέρει ο ίδιος. Οι πολίτες βλέπουν και κρίνουν.

Για να παραμείνουμε στο θέμα του ανασχηματισμού, η κριτική που ασκείται είναι ότι με τις απομακρύνσεις Χρυσοχοΐδη και Κικίλια η κυβέρνηση αποδέχτηκε ότι δεν πέτυχε στη διαχείριση της πανδημίας, της ασφάλειας και των πυρκαγιών. Ποια είναι η άποψή σας;

Ο ανασχηματισμός ήταν προωθητικός και όχι τιμωρητικός. Η Υγεία, η Πολιτική Προστασία αλλά και τόσα άλλα κρίσιμα ζητήματα είναι και παραμένουν προκλήσεις για την κυβέρνηση. Είναι μέτωπα ανοικτά. Εκτιμώ ότι σε αυτά τα δύο χρόνια η κυβέρνηση έχει να επιδείξει θετικό έργο, έχοντας μάλιστα αντιμετωπίσει έκτακτες και πολύ δύσκολες κρίσεις. Έχουμε ακόμα πολλή και δύσκολη δουλειά μπροστά μας. Αντιλαμβάνομαι πως ό,τι κάνουμε, ό,τι συμβαίνει κινείται ταυτόχρονα σε δύο επίπεδα. Της ουσίας και των εντυπώσεων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει και στο παρελθόν ότι δεν παρασύρεται από το εφήμερο. Οι κινήσεις του είναι καλά ζυγισμένες και υπηρετούν τις βασικές αρχές διακυβέρνησης που από την αρχή ακολουθεί.

Ας πάμε στο Μεταναστευτικό. Μετά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, η χώρα μας είναι έτοιμη αφενός να υποδεχτεί περισσότερους πρόσφυγες και αφετέρου να αποτρέψει ροές προσφύγων που δεν αντέχουμε να φιλοξενήσουμε;

Θα ασκήσουμε την κυρίαρχη ευθύνη μας για την προστασία των συνόρων μας από παράνομες εισόδους. Η αποτελεσματική προστασία των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της χώρας μας, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στις ευρωπαϊκές αρχές, είναι και θα συνεχίσει να είναι βασικός πυλώνας της Εθνικής Στρατηγικής για τη Μετανάστευση 2020-2021 που αντιμετώπισε τη μεταναστευτική κρίση, μείωσε τις επιπτώσεις της και έφερε ορατά αποτελέσματα.

Αυτό που έγινε το 2015 ήταν λάθος και δεν θα ξανασυμβεί. Η Ελλάδα δεν μπορεί να ξαναγίνει πύλη εισόδου της Ευρώπης για τους λαθροδιακινητές. Τα σύνορά μας είναι παράλληλα και τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης. Πρώτα και κύρια, όμως, είμαστε ασπίδα για εμάς. Για την Ελλάδα, για τους Έλληνες.

Στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης δεν είμαστε μόνοι μας. Η Ευρώπη δεν πρέπει να επαναλάβει τα ίδια λάθη. Οφείλει να αντιδράσει με ενιαίο και συντεταγμένο τρόπο, παρέχοντας την απαραίτητη βοήθεια στο Αφγανιστάν, τις όμορες χώρες, όπως και στις χώρες διέλευσης, ώστε να αποτρέψει την έξοδο προσφύγων. Η ΕΕ οφείλει να κάνει περισσότερα σε τομείς όπως η εξωτερική διάσταση, η προστασία των συνόρων και οι επιστροφές. Τα συζητήσαμε όλα αυτά, εκτενώς, στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ την περασμένη Τρίτη. Απαιτείται δράση σήμερα.

Υπήρξε μια συμφωνία του πρωθυπουργού με τον κ. Ερντογάν για το Προσφυγικό σε σχέση με τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Μπορούμε, όμως, να τον εμπιστευθούμε; Πόσο πιθανό είναι να εργαλειοποιήσει και πάλι το Προσφυγικό;

Στην αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης νέας μεταναστευτικής κρίσης, προερχόμενης από το Αφγανιστάν, Ελλάδα και Τουρκία είναι από την ίδια πλευρά. Η ΕΕ πρέπει να προσφέρει περισσότερη υποστήριξη για να βοηθήσει την Τουρκία να μετριάσει τις πιέσεις που δέχεται ή θα δεχθεί στο μέλλον. Είναι και αυτό ένα κρίσιμο σημείο της ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής, για να προλάβουμε μια ενδεχόμενη ανθρωπιστική κρίση. Εμείς δεν αλλάζουμε πολιτική, δεν αλλάζουμε στάση έναντι της Τουρκίας. Αναγνωρίζουμε ότι σήκωσε και σηκώνει μεγάλο βάρος, ζητούμε τη στήριξή της, αλλά είμαστε και θα είμαστε απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια «εργαλειοποίησης» του προβλήματος, είμαστε απέναντι σε οποιαδήποτε στάση ανοχής στην παράνομη δράση των λαθροδιακινητών που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο. Παράλληλα θεωρούμε, όπως και η συντριπτική πλειονότητα των χωρών της ΕΕ, την Τουρκία ασφαλή τρίτη χώρα, επιμένουμε στην ανάγκη επιστροφών αλλά και απελάσεων μεταναστών που δεν έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας, φυλάσσουμε αποτελεσματικά τα σύνορά μας.

Οι υπάρχουσες δομές αντέχουν να φιλοξενήσουν περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες ή είμαστε στα όριά μας;

Η κυβέρνηση αυτή κατέστησε παρελθόν τη μεταναστευτική κρίση που βίωσαν με οδυνηρό τρόπο από το 2015 έως το 2019 τα νησιά μας αλλά και η ενδοχώρα. Το τελευταίο δωδεκάμηνο μειώσαμε τις μεταναστευτικές ροές κατά 96%, τους διαμένοντες στα νησιά κατά 46%. Κλείσαμε 85 δομές σε όλη τη χώρα. Από τις 121 σε όλη τη χώρα, λειτουργούν σήμερα 36.

Σύμφωνα με στοιχεία του Αυγούστου, στη Λέσβο στο προσωρινό ΚΥΤ Μαυροβουνίου διαμένουν 3.338 αιτούντες άσυλο -πρώτη φορά μετά από χρόνια που έπεσε ο αριθμός κάτω από 5.000-, στη Χίο 278, στη Σάμο 611, στη Λέρο 162 και στην Κω 94. Έχουμε ανακτήσει πλήρως τον έλεγχο, υποδομές υπάρχουν, αλλά στόχος μας δεν είναι να τις έχουμε γεμάτες. Οι νέες δομές που κατασκευάζονται σε Σάμο -ξεκινά τη λειτουργία της τον Σεπτέμβριο-, Κω, Λέρο και αργότερα σε Χίο και Λέσβο θα έχουν μικρότερη χωρητικότητα από αυτήν που αρχικά είχε σχεδιαστεί, ακριβώς επειδή οι ανάγκες μας πλέον είναι πολύ λιγότερες.

Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής δημιουργήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ. Τι προβλήματα συναντήσατε στον τρόπο που λειτουργούσε και τι αλλάξατε.

Παραλάβαμε μοα μεταναστευτική κρίση σε έξαρση, ένα χάος. Με την κοινωνία δικαιολογημένα πιεσμένη και απογοητευμένη, τις συνθήκες διαβίωσης μέσα στις δομές άθλιες, τη θέση μας στα ευρωπαϊκά και διεθνή fora αδύναμη έως ανύπαρκτη, τα κυκλώματα των λαθροδιακινητών να κάνουν ό,τι θέλουν στο Αιγαίο, την όλη κατάσταση εκτός ελέγχου. ∆εν είμαστε πλέον εκεί. Υλοποιώντας την Εθνική Στρατηγική Μετανάστευσης 2020-2021 ανακτήσαμε τον έλεγχο, μειώσαμε τις ροές, μειώσαμε τις επιπτώσεις του Μεταναστευτικού. Στα νησιά αλλά και στην ενδοχώρα. Οι Έλληνες πολίτες βλέπουν πλέον τα αποτελέσματα της πολιτικής μας, σε όλα τα επίπεδα, ενώ η φωνή μας πλέον ακούγεται και στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Είμαστε συνδιαμορφωτές της κοινής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, όχι κομπάρσοι.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η κυβέρνηση «καψαλίστηκε» στις φωτιές του Αυγούστου. Αυτό είναι καμπανάκι για τη συνέχεια; Εκλογές βλέπετε στον ορίζοντα;

Εκλογές δεν βλέπω. Όσο για τα καμπανάκια, αυτή η κυβέρνηση και κυρίως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει, έχοντας υψηλή ενσυναίσθηση, ότι τα ακούει εγκαίρως, τα λαμβάνει σοβαρά υπόψη και προχωρεί στις προσαρμογές που χρειάζονται, υλοποιώντας όσα δεσμεύθηκε.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Λοβέρδος ζητά η εκλογή αρχηγού στο ΚΙΝΑΛ να γίνει στις 14 Νοεμβρίου

Με εντολή Μητσοτάκη εμβολιασμοί παιδιών και από ιδιώτες παιδιάτρους

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ