Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024

Νότης Μηταράκης: Παρελθόν το Καρά Τεπέ µέσα στο 2021

Η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να επιστρέψει στη Μόρια. Το Καρά Τεπέ δεν είναι Μόρια και επιπλέον θα εγκαταλειφτεί μέσα στο 2021 για μία νέα σύγχρονη δομή τονίζει στην «ΜΠΑΜ» ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης. Ο κ. Μηταράκης υποστηρίζει ακόμα πως η σημερινή κυβέρνηση θα οδηγήσει τη χώρα στην κανονικότητά, διαψεύδοντας τα εκλογικά σενάρια και ξορκίζοντας την εκλογολογία.

Του  ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗ
Ο υπουργός Νότης Μηταράκης µιλά στη «Μ» για το µείζον θέµα του µεταναστευτικού,
τον ανασχηµατισµό και τα εκλογικά σενάρια

Κύριε Μηταράκη, είχατε επισκεφτεί πριν από τα Χριστούγεννα τον καταυλισμό του Καρά Τεπέ. Τώρα που έρχεται σκληρός χειμώνας, είναι έτοιμη η δομή να αντέξει νέα κακοκαιρία;

Επισκέφθηκα πρόσφατα την προσωρινή δομή στο Μαυροβούνι με δημοσιογράφους της Μυτιλήνης για να δουν ποια είναι η κατάσταση σήμερα. Είδαν μία δομή σε πολύ καλή κατάσταση ασφάλειας και τάξης. Και κατέγραψαν αναλυτικά ό,τι είδαν.
Ποτέ δεν έχω πει ότι στην προσωρινή δομή στο Μαυροβούνι της Λέσβου δεν υπάρχουν προβλήματα. Πρέπει, όμως, να γνωρίζουμε, από πού ξεκινήσαμε και πού είμαστε. Στη Μόρια, μετά τον εμπρησμό, μέσα σε λίγες ημέρες αποσοβήσαμε μία ανθρωπιστική κρίση με απρόβλεπτες συνέπειες. ∆ημιουργήσαμε σε έκτακτες και πολύ πιεστικές καταστάσεις μία δομή στην οποία φιλοξενούνται όλοι όσοι βρέθηκαν άστεγοι. Από την πρώτη ημέρα, είναι σε εξέλιξη έργα αντιπλημμυρικά, για την υδροδότηση, την ηλεκτροδότηση και τη διαχείμαση. Έργα ύψους 6.059.000 ευρώ, που βελτιώνουν καθημερινά τις συνθήκες διαβίωσης.

Διαβάζω δημοσιεύματα στο διαδίκτυο ότι το Καρά Τεπέ είναι χειρότερο από τη Μόρια, ότι ποντίκια δαγκώνουν μωρά. Είναι αλήθεια όλα αυτά;

Αυτά τα δημοσιεύματα τα έχουμε ήδη διαψεύσει κατηγορηματικά ως εντελώς ανυπόστατα. ∆εν είναι η πρώτη φορά που ΜΜΕ διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και συμμετέχουν, ακούσια ή εκούσια, σε μία εκστρατεία συκοφαντίας κατά της Ελλάδας και της προσπάθειά της να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τη θέση της στην Ευρώπη και τον κόσμο.

Η προσωρινή δομή στο Μαυροβούνι θα εγκαταλειφθεί μέσα στο 2021. Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου προχωρά μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και σε συνεννόηση με τον ∆ήμο Μυτιλήνης, στη δημιουργία νέας, κλειστής ελεγχόμενης δομής μέσα στο 2021, στη θέση «Πλάτη» Μία σύγχρονη δομή, η οποία θα ανταποκρίνεται και στις ανάγκες αξιοπρεπούς διαβίωσης και ασφαλείας που μία δομή φιλοξενίας αιτούντων άσυλο πρέπει να πληροί. Αντίστοιχα, νέες δομές δημιουργούνται σε όλα τα σημεία εισόδου.

Λέτε ότι το μεγάλο στοίχημα για το 2021 είναι η φύλαξη των συνόρων. Για τα θαλάσσια σύνορα πώς μπορεί να γίνει καλύτερα αυτό;

Εχω πει ότι η μείωση των ροών κατά 80% μέσα στο 2020 (2019: 72.000 – 2020: 15.000), είναι αποτέλεσμα της αλλαγής πολιτικής από αυτήν την κυβέρνηση που στοχεύει στη φύλαξη των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων και έχει αποτελέσματα. Η ερώτησή σας είναι μία ευκαιρία για να ευχαριστήσω, για άλλη μία φορά, το Λιμενικό Σώμα για την εξαιρετική δουλειά στα θαλάσσια σύνορά μας και τη διάσωση χιλιάδων ανθρώπινων ζωών κάτω από αντίξοες και πολλές φορές επικίνδυνες συνθήκες. Αυτήν την πολιτική θα συνεχίσουμε. Σε πλήρη συνεργασία με την Ευρώπη και τη Frontex και με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ευρωπαϊκές αρχές και το διεθνές δίκαιο.

Την περασμένη Πέμπτη, ανακοινώσατε ότι κάνατε αίτημα στην Τουρκία για την επιστροφή 1.450 μεταναστών. Επιστροφές έχουν να γίνουν από τον περασμένο Μάρτιο. Τι άλλαξε;

Οι επιστροφές στην Τουρκία μεταναστών που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας και εισήλθαν στα ελληνικά χωρικά ύδατα από τα τουρκικά παράλια, προβλέπεται από την Κοινή ∆ήλωση ΕΕ – Τουρκίας που υπεγράφη το 2016. Με πρόσχημα τον κορωνοϊό, η Τουρκία είχε ζητήσει να σταματήσουν και όντως επιστροφές έχουν να γίνουν από τις 15 Μαρτίου 2020.
Χάρη στις νέες δυνατότητες ελέγχου για κορωνοϊό, αλλά και την εντυπωσιακή αύξηση της αποτελεσματικότητας της Υπηρεσίας Ασύλου και της Αρχής Προσφυγών που αποφασίζουν με αξιόπιστο τρόπο ποιοι δικαιούνται διεθνούς προστασίας και ποιοι όχι, καθίσταται πλέον εφικτή η ταχεία και ασφαλής επιστροφή μεταναστών που περνούν παράτυπα στην χώρα μας.

Αναμένουμε από την Τουρκία να εφαρμόσει ό,τι υπόγραψε το 2016 με την ΕΕ αλλά και στις διμερείς συμφωνίες για την αποτροπή διέλευσης βαρκών από τα παράλιά της στη χώρα μας και την αποδοχή επιστροφών. Και καλούμε και την Ευρώπη να κατοχυρώσει στο νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου κοινό μηχανισμό, καθώς και το απαραίτητο νομικό οπλοστάσιο για επιστροφές. Και να οχυρώσει, με αυτόν τον τρόπο, τις χώρες πρώτης υποδοχής απέναντι σε ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές, αλλά και τη δράση κυκλωμάτων λαθροδιακινητών.

Έχοντας ζήσει το μεταναστευτικό ως βουλευτής της αντιπολίτευσης και μετά ως υπουργός πόσο διαφορετικά είδατε τα πράγματα;

Στο Μεταναστευτικό, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες, το 2020 καταγράφηκε ως μία χρονιά – ορόσημο. Η δυσπιστία και η έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών, μετά από πέντε χρόνια κρίσης, δίνουν σταδιακά τη θέση τους στην προσδοκία και τη συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τα πράγματα αλλάζουν.

Το θέμα δεν είναι τι βλέπω εγώ, αλλά τι βλέπουν οι πολίτες. Και οι πολίτες βλέπουν τη μεγάλη μείωση των ροών, την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων μας, τη μείωση των επιπτώσεων του μεταναστευτικού στις τοπικές κοινωνίες.

Ανακτήσαμε τον έλεγχο, αναλάβαμε την υλοποίηση προγραμμάτων όπως π.χ. το Εστία και είμαστε σε θέση, μέσα στο 2021, να αναλάβουμε όλες τις υπηρεσίες. Υλοποιούμε πλέον το πρόγραμμα μετεγκαταστάσεων προσφύγων και μεταναστών στα κράτη – μέλη της ΕΕ.

Αποσυμφορήσαμε τα νησιά, μεταφέραμε όλα τα ασυνόδευτα ανήλικα σε δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα, καταργήσαμε, μετά από 21 χρόνια, τη ντροπή της κράτησής τους στα αστυνομικά τμήματα και είμαστε πολύ υπερήφανοι γι’ αυτό. Στηρίξαμε και στηρίζουμε τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, που σήκωσαν άδικα και δυσανάλογα το βάρος μίας ευρωπαϊκής και όχι μόνο ελληνικής κρίσης, με έμπρακτες αποζημιώσεις και έργα πνοής. Τέλος, δημιουργήσαμε ένα σύγχρονο υπουργείο σχεδόν από το μηδέν. Έναν κρατικό οργανισμό, επαρκώς στελεχωμένο, με σαφείς αρμοδιότητες και υπηρεσίες, αποτελεσματική λειτουργία και – υλοποιώντας ένα στόχο ετών – μία στέγη για όλους. Και όλα αυτά, μέσα σε έναν χρόνο.

Στον ανασχηματισμό παραμείνατε στη θέση σας, που είναι σαν καρέκλα στο μέτωπο, ας πούμε του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Δύο λόγια γι’ αυτό, πώς κρίνετε τον ανασχηματισμό και αν υπάρχει περίπτωση να δούμε εκλογές μέσα στο 2021;

Ο ανασχηματισμός αποτελεί ένα εργαλείο στα χέρια του πρωθυπουργού, που μπορεί να αξιοποιήσει ανά πάσα στιγμή, με στόχο την καλύτερη κυβερνητική λειτουργία. Η κυβέρνηση και με τη νέα της σύνθεση, έχει την ίδια, ξεκάθαρη αποστολή. Να οδηγήσει τη χώρα μας στην κανονικότητα, αντιμετωπίζοντας τις σύγχρονες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που δημιουργεί η παγκόσμια πανδημία. Σε αυτήν την προσπάθεια, η εκλογολογία δεν προσφέρει απολύτως τίποτα.

Στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου προσβλέπω σε θετική και κυρίως αποδοτική για τη χώρα συνεργασία με τη Σοφία Βούλτεψη, που αναλαμβάνει τον κρίσιμο τομέα της ένταξης. Και, θέλω, να ευχαριστήσω – για άλλη μία φορά – τον Γιώργο τον Κουμουτσάκο για τη συμβολή του, αυτόν τον έναν χρόνο που συνεργαστήκαμε.  ασύλου

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μητσοτάκης για το εμβόλιο: Ανώδυνο, χωρίς την παραμικρή παρενέργεια

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ