Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Ντάισελμπλουμ στους Financial Times: Μου έστειλαν λάθος επιστολή – Δεν πλακώθηκα με τον Βαρουφάκη

Ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας παραχώρησε συνέντευξη στους Financial Times και στον ανταποκριτή τους στις Βρυξέλλες, Πίτερ Σπίγκελ. Και αποκάλυψε, από τη δική του πλευρά, όσα έγιναν τις προηγούμενες εβδομάδες.

Καθισμένος στο γραφείο του, στο υπουργείο Οικονομικών, στη Χάγη, ο Ντάισελμπλουμ απαντούσε επί 45 λεπτά στις ερωτήσεις του Σπίγκελ. Και τα όσα είπε έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Η λάθος επιστολή και το τηλεφώνημα στον Τσίπρα

Την Τρίτη πριν από το κρίσιμο Eurogroup, ο Ντάισελμπλουμ, που είχε συντάξει ένα προσχέδιο με τις δεσμεύσεις που έπρεπε να αναλάβει η Ελλάδα αν ήθελε παράταση, τηλεφώνησε στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και του είπε: «Αν θέλετε να κάνετε αίτημα για παράταση, το οποίο πρέπει να κάνετε κατά τη γνώμη μου και σας συμβουλεύω να το κάνετε, θα πρέπει να στείλετε μια επιστολή και μπορεί να θέλετε να συμπεριλάβετε αυτές τις δεσμεύσεις.

Την Τετάρτη μίλησε κανά δυο φορές με τον Τσίπρα. Το απόγευμα, με πήρε εκείνος και μου είπε πως έστειλε το προσχέδιο. Έμοιαζε αρκετά καλό. Με δικές τους λέξεις, είχαν συμπεριλάβει τις δεσμεύσεις, είχαν βάλει και τις δικές τους πολιτικές προτεραιότητες, το οποίο νομίζω ήταν σωστό και δίκαιο. Είχα τέσσερις παρατηρήσεις και του τις είπα. Συμφωνήσαμε σε αυτές τις τελευταίες αλλαγές. Και την Πέμπτη το πρωί, έφτασε η επιστολή αλλά ήταν ένα διαφορετικό κείμενο. Το οποίο με εξέπληξε. Τρεις κρίσιμες δεσμεύσεις ήταν ασαφείς, ανάμεσά τους και οι μονομερείς ενέργειες, στα πρωτογενή πλεονάσματα δεν υπήρχε αναφορά στη συμφωνία του Νοεμβρίου του 2012.

Αμέσως, από το Βερολίνο ήρθε αρνητική απάντηση. Κατάλαβα πως δεν ήταν το ίδιο γράμμα που συζήτησα με τον Τσίπρα. Του τηλεφώνησα και του είπα: “δεν ξέρω τι έγινε, αλλά μου έστειλες άλλη επιστολή. Και εκείνος ξαφνιάστηκε. “Πως είναι δυνατόν;”. Το τσέκαρε. Κάποιος το είχε αλλάξει. Ζήτησαν να στείλουν νέα επιστολή. Τους είπα όχι. Θα βάζαμε αυτές τις δεσμεύσεις στο κείμενο της συμφωνίας. Και αυτό κάναμε, το οποίο ήταν εντάξει με εκείνους (σ.σ. την ελληνική κυβέρνηση) γιατί ο Τσίπρας είχε συμφωνήσει με τη διατύπωση».

Την ημέρα του κρίσιμου, για την Ελλάδα και την παράταση, Eurogroup ο Ντάσειλμπλουμ λέει πως ήθελε να τον στηρίζουν οι θεσμοί (ΕΚΤ, Κομισιόν, ΔΝΤ) και φυσικά οι Έλληνες και οι Γερμανοί, όπως είπε. «Για άλλη μια φορά αποφάσισα ότι δεν θα συζητούσα πολύ με τον υπουργό στο Eurogroup αλλά προτιμούσα να συμφωνήσω με τον πρωθυπουργό από πριν. Δεν είχα δει τον Βαρουφάκη καθόλου εκείνο το πρωί, δεν του είχα μιλήσει».

Το τελεσίγραφο στον Τσίπρα: Αυτό είναι, αν σου αρέσει

Ο Ντάισελμπλουμ περιγράφει τις αλλεπάλληλες διαπραγματεύσεις, τις ώρες πριν από το κρίσιμο Eurogroup, και στο πως φτάσαμε στο τελεσίγραφο προς τον Αλέξη Τσίπρα. Πως μίλησε με τον Σόιμπλε πριν μπει στο αεροπλάνο για τις Βρυξέλλες, τις αντιρρήσεις του Γερμανού υπουργού κυρίως για το αν οι Έλληνες θα τηρήσουν όσα θα συμφωνούνταν. Ο Σόιμπλε ζήτησε επίσης να έχει στα χέρια του τη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες θα υποσχόταν η Ελλάδα πριν από τη Δευτέρα και πριν ψηφιστεί στη γερμανική Βουλή το αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης.

Αφού μίλησε με τον Αλέξη Τσίπρα, την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Μάριο Ντράγκι, ο Ντάισελμπλουμ ξανατηλεφώνησε στον Έλληνα πρωθυπουργό. «Του έστειλα το τελευταίο προσχέδιο και βασικά είπα: αυτό είναι. Αυτό είναι που πρέπει να αποδεχτείτε. Ήδη το Eurogroup είχε αναβληθεί δυο φορές (σ.σ. εννοεί την καθυστέρηση στην έναρξη της συνεδρίασης) και η υπομονή των υπουργών, είχε πια αρχίσει να εξαντλείται. Νομίζω μου τηλεφώνησε μετά από 15 λεπτά και ήταν μια ακόμη λέξη που καταφέραμε να αλλάξουμε και αυτό ήταν. Του ζήτησα να τηλεφωνήσει στον υπουργό του και να του πει πως είχαμε συμφωνήσει και να του πει πως είχα πρόθεση να έχουμε μια πολύ σύντομη συνάντηση. Με άλλα λόγια: μην ξανανοίξεις τίποτα».

«Δεν έπαιξα ξύλο με τον Βαρουφάκη»

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μιλά για τη σχέση του με τον Έλληνα ομόλογό του, Γιάνη Βαρουφάκη. Λέει πως ήταν δουλειά του να πιέσει τον Βαρουφάκη και παραδέχτηκε πως κατά τη διάρκεια τέτοιων διαπραγματεύσεων οι άνθρωποι θυμώνουν. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως έρχονται και στα χέρια.

Η Liberation είχε αποκαλύψει πρόσφατα πως οι δυο τους λίγο έλειψε να έρθουν στα χέρια. «Διάβασα ακόμη και πως πιαστήκαμε στα χέρια. Είναι βλακείες. Το θέμα είναι πως έπρεπε να τον πιέσω για μια λύση, αυτή είναι η δουλειά μου. Πρέπει επίσης να πιέζω και τους άλλους υπουργούς, που είναι επίσης πεισματάρηδες και σκληροί, προς μια λύση».

Πηγή: Financial Times

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ