Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Νταβούτογλου: Έχουμε την πιο βιώσιμη σχέση στη Μεσόγειο

Η ελληνοτουρκική σχέση συνιστά τον πιο σταθερό άξονα στην Ανατολική Μεσόγειο, δηλώνει ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας: «Η περιοχή πρέπει να είναι περιοχή σταθερότητας, γιατί τα έχουμε όλα: γεωγραφία, ενέργεια, θαλάσσιες μεταφορές, τουρισμό» τονίζει.

«Η ένταση έχει μειωθεί, είχαμε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Ούτε μπορεί να φανταστεί κανείς την περίοδο της κρίσης των Ιμίων. Σήμερα η ψυχολογία είναι αντίθετη. Ακόμη και οι στρατηγοί συνεννοούνται. Αυτό ήταν αδιανόητο δέκα χρόνια πριν. Είναι πολύ θετικά τα επιτεύγματα» επισημαίνει.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου υπεραμύνεται, πάντως, των μονομερών ενεργειών της Αγκυρας, αλλά σημειώνει ότι χωρίς τον διάλογο, το χάσμα θα διευρυνόταν.

Για το Κυπριακό τονίζει ότι χρειάζεται ευελιξία, επιρρίπτοντας ευθύνες στον Ν.Αναστασιάδη, «επειδή έφερε στο τραπέζι νέα ορολογία».

Στο παιχνίδι η ΑΟΖ

Την ίδια στιγμή, Ελλάδα και Τουρκία φαίνεται ότι προσανατολίζονται σε διεύρυνση της εντολής των διερευνητικών επαφών.

Σύμφωνα με πληροφορίες που προκύπτουν από την κατ’ ιδίαν συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλου με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, από τον τελευταίο γύρο των διερευνητικών επαφών και εντεύθεν, η Αθήνα και η Άγκυρα δεν συνομιλούν μόνο για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου. Η συζήτηση επεκτείνεται πλέον στο ζήτημα της οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), αλλά και πέραν του Αιγαίου, συμπεριλαμβάνοντας το Καστελόριζο.

Εφόσον η πληροφορία αυτή αληθεύει, τότε πρόκειται για πολιτική απόφαση υψηλού επιπέδου και μείζονα υποχώρηση της Άγκυρας (με άγνωστο αντάλλαγμα), η οποία τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα αρνούνταν οποιαδήποτε συζήτηση περί ΑΟΖ. Οι λόγοι για κάτι τέτοιο δεν ήταν άλλοι από τις ανησυχίες της Τουρκίας ότι με την ανακήρυξη και οριοθέτηση ΑΟΖ ο κίνδυνος αποκλεισμού της, λόγω της παρουσίας των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, αυξανόταν.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ