Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Ντεμπούτο σήμερα για το «βραχιολάκι» των κρατουμένων – Στη διάθεση του Υπ. Δικαιοσύνης από την εταιρεία

Πραγματικότητα πλέον αποτελεί και για το σωφρονιστικό σύστημα της Ελλάδας το περίφημο ηλεκτρονικό βραχιολάκι το οποίο θα είναι υποχρεωμένοι να φέρουν πάνω τους κρατούμενοι ή υπόδικοι οι οποίοι θα παραμένουν εκτός των φυλακών.

Σήμερα, η ανάδοχος εταιρεία παρέδωσε το πρώτο στο υπουργείο Δικαιοσύνης δηλώνοντας έτοιμη και αναμένοντας από τις δικαστικές Αρχές τα ονόματα εκείνων οι οποίοι θα πρέπει να το φορέσουν.

Ο νόμος προβλέπει ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν έγγραφο υπόμνημα στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο και εκείνο με τη σειρά του να αποφασίσει. Οι διατάξεις του δίνουν τη δυνατότητα χρήσης του βραχιολιού από προσωρινά κρατουμένους, υφ’ όρον απόλυση κρατουμένους και κρατουμένους που δικαιούνται άδειας από τις φυλακές.

Το βραχιόλι τοποθετείται είτε στο πόδι του επιτηρούμενου, για να μην είναι ορατό σε άλλους και στιγματίζεται ο ίδιος, είτε, εάν δεν το επιτρέπουν λόγοι υγείας, στον καρπό του χεριού του και εκπέμπει διαρκές σήμα στο κέντρο ελέγχου. Δίνει τη δυνατότητα εντοπισμού θέσης μέσω σήματος δορυφόρου (GPS) και κινητής τηλεφωνίας (GSM).

Το βάρος της συσκευής μαζί με την μπαταρία και τον ιμάντα στερέωσης ανέρχεται μόλις σε 150 γραμμάρια, ενώ είναι κατασκευασμένο από υποαλλεργικό, μη τοξικό και μη εύφλεκτο υλικό.

Επιπλέον, ο επιτηρούμενος παίρνει ένα φυλλάδιο με οδηγίες σχετικά με τη λειτουργία του συστήματος και τις υποχρεώσεις του, μεταξύ των οποίων φυσικά είναι και η φόρτισή του.

Το βραχιολάκι τοποθετείται στο πόδι. Ο επιτηρούμενος αισθάνεται μια μικρή δόνηση για μερικά δευτερόλεπτα, ενώ αναβοσβήνει πορτοκαλί χρωμα. Ο τεχνικός θα «ξεκουμπωσει» το βραχιολάκι απο την ειδική συσκευή.

Όποιος φοράει το ηλεκτρονικό βραχιόλι, θα πρέπει να το σκεφτεί πολύ καλά πριν αποφασίσει να το κόψει, καθώς θα ενημερωθούν αμέσως οι Αρχές και ο ίδιος θα επιστρέψει οριστικά στη φυλακή. Όπως και στην περίπτωση που ξεφύγει από τα όρια του χώρου τα οποία του έχουν οριστεί.

Ειδικότερα, στην περίπτωση που επιτηρείται ηλεκτρονικά ενώ υποχρεούται να βρίσκεται στην κατοικία του και διαπιστωθεί απουσία σήματος που υπερβαίνει τα πέντε λεπτά, καταστροφή ή αποσύνδεση της συσκευής επιτήρησης, ο ανάδοχος τηλεφωνεί στην κατοικία του επιτηρούμενου και αν δεν απαντήσει ο ίδιος, τότε ενημερώνονται αμέσως τα αρμόδια όργανα που επέβαλαν τον όρο της ηλεκτρονικής επιτήρησης προκειμένου να ανακληθεί η διάταξη, η απόφαση ή το βούλευμα.

Ανάβει το πράσινο φως, ένδειξη οτι το ηλεκτρονικό βραχιολάκι βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία. Έπειτα απο μερικά δευτερόλεπτα θα σβήσει, για να ειναι διακριτικό.

Δηλαδή η αρμόδια Διεύθυνση Ασφαλείας, το Αστυνομικό Τμήμα στο οποίο υπάγεται η δηλωθείσα κατοικία, καθώς και η Τριμελής Επιτροπή Εποπτείας. Αν υπάρχουν υπόνοιες ότι επιχείρησε να καταστρέψει, να αφαιρέσει ή να αλλοιώσει τα δεδομένα του συστήματος, η εταιρεία επίσης τον καλεί στην κατοικία του για να ελέγξει αν βρίσκεται εκεί και στη συνέχεια τον επισκέπτεται για να διαπιστώσει αν συνέβη κάτι από τα παραπάνω και αναλόγως ειδοποιεί τα αρμόδια όργανα.

Ως παραβίαση των όρων χαρακτηρίζεται ακόμη η απειλή, η χρήση βίας ή η άρνηση συνεργασίας με το προσωπικό του αναδόχου.

Στην περίπτωση που το άτομο παρακολουθείται ηλεκτρονικά κατά την κίνησή του εκτός της κατοικίας του, η εταιρεία οφείλει να ενημερώσει τις Αρχές έπειτα από έλλειψη σήματος ενός λεπτού, όπως και σε απόπειρα καταστροφής ή αφαίρεσης της συσκευής, σε κίνηση εκτός του καθορισμένου χώρου ή στην περίπτωση απειλής ή χρήσης βίας κατά του προσωπικού ή άρνησης συνεργασίας.

Το ηλεκτρονικό βραχιόλι μπορεί να κοπεί πολύ εύκολα ακόμη και με ψαλίδι. Ταυτόχρονα όμως θα κοπεί και η οπτική ίνα που έχει στο εσωτερικό του χτυπώντας «κόκκινο συναγερμό» στις Αρχές, ενώ μέσω σώματος GPS θα δοθεί το τελευταίο γεωγραφικό στίγμα του επιτηρούμενου.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ